RECENZE: My všichni jsme Bulis aneb Obrazy ze života anděla radosti v Národním divadle Brno

RECENZE: Chomutovský rodák, brněnský občan a předčasně zesnulý hudební skladatel Jiří Bulis se podepsal pod většinu inscenací Bolka Polívky, Arnošta Goldflama a Iva Krobota v sedmdesátých a osmdesátých letech. Psal taky nádherné šansony, které sám rozděloval na citovky a řachandy. Obrazy z jeho života hudebního i osobního uvedlo Národní divadlo Brno podle textu Bulisovy dcery Lucie Dlabola Bulisové a v režii Anny Petrželkové pod názvem Drazí v Chomutově!.

Hudební skladatel Jiří Bulis se narodil v Chomutově, od studií žil v Brně a napsal scénickou hudbu k desítkám inscenací Divadla Husa na Provázku, HaDivadla i Činoherního studia během sedmdesátých a osmdesátých let. Je autorem také nádherných šansonových písní (které sám rozděloval na citovky a řachandy) a nezapomenutelnou osobností brněnské divadelní a hudební kultury.

Národní divadlo Brno v Divadle Reduta nahlíží na Bulisův hudební a osobní život prostřednictvím korespondence, písní a vzpomínek, kterým vetkla tvar scénáře skladatelova dcera, dramaturgyně Lucie Dlabola Bulisová. Inscenace Drazí v Chomutově! (protože právě tak začínaly Bulisovy dopisy jeho rodině) v režii Anny Petrželkové představuje jeho osobnost s pokorou, ale bez ohledů, s nadhledem a humorem a nechává vyniknout sílu písní.

V inscenaci hrají čtyři herci, tři herečky a jeden klavírista a v roli Jiřího Bulise se střídají všichni. „Máme motto: my všichni jsme trochu Bulis,“ řekla Anna Petrželková před premiérou. Každý z herců tedy představuje odlišnou stranu Bulisovy povahy, vynikne tak komplexnost umělcovy osobnosti – jeho melancholičnost, nepraktičnost, humor i stesk, tragédie i úspěchy jeho života. Herci Bulise osobitě a nevtíravě napodobují – jeho typické řečové vady i držení těla.

„V této bláznivé době při mně stůj…“

Obrazy z Bulisova života nejsou řazené chronologicky, někdy vypráví jen v náznacích a nic nevysvětlují. Divák neznalý okolností skladatelova života nemusí vše pochopit, což ale nepovažuji za negativum – inscenace má sílu probudit v divákovi zvědavost a touhu si o Bulisovi zjistit více.

Nejpůsobivější jsou samozřejmě Bulisovy krásné šansony, které herci interpretují za živého klavírního doprovodu Zdeňka Krále a v hudebním nastudování Petra Svozílka. Inscenátoři se nepouštěli do nových aranží a písně znějí ve své původní jednoduchosti a kráse. Mezi nejsilnější scény inscenace patří intepretace herce Jána Sedala písně Jedno jméno nebo výstup Michala Bumbálka s písní Hosté na zemi.

Drazí v Chomutově! je důstojnou vzpomínkou na velkého skladatele, na jehož osobnost nahlíží komplexně, dojemně i s humorem. Inscenace je díky hereckým výkonům, nevtíravé režii a vynikajícímu hudebnímu nastudování plná působivých i vtipných obrazů a krásných písní Jiřího Bulise.

Celkové hodnocení: 85%

Národní divadlo Brno v Divadle Reduta

Jiří Bulis, Lucie Dlabola Bulisová, Iva Klestilová a Arnošt Goldflam: Drazí v Chomutově!

Režie: Anna PetrželkováDramaturgie: Lucie NěmečkováScéna: Lucie Labajová  Kostýmy: Sylva Zimula HanákováHudba: Jiří Bulis, Martin Evžen KyšperskýHudební nastudování: Petr SvozílekHrají: Michal Bumbálek, Dušan Hřebíček, Zdeněk Král j. h., Barbora Milotová j. h., Klára Vojtková j. h., Marta Zaoralová j. h., Ján Sedal j. h., Martin Veselý; v dětských rolích Martina Kucinová nebo Anna Menšíková

Česká premiéra: 9. června 2017 v Divadlo Reduta

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Divadlo Reduta Lucie Dlabola Bulisová (dramaturgyně) Anna Petrželková (režisérka) Michal Bumbálek (herec) Dušan Hřebíček (herec) Ján Sedal (herec) kultura Divadla recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy