Švýcarské publikum již potřetí nadchli umělci z Městského divadla Brno

Brno - Režisér a ředitel Městského divadla Brno, Stanislav Moša, letos již potřetí připravoval představení pro švýcarské publikum. Na břehu jezera Walensee letos uvedl muzikál Horečka sobotní noci, který za půl roku uvidí i diváci v Brně.

První spolupráce Městského divadla Brno se švýcarským Walensee-Bühne proběhla v roce 2014, kdy soubory společně nastudovaly muzikál My Fair Lady. O rok později následoval monumentální Titanic a pro letošní léto režisér a ředitel Městského divadla Brno, Stanislav Moša, připravil příběh Tonyho Manera s hity Bee Gees, Horečka sobotní noci.

I letos Moša do Švýcarska přizval svůj osvědčený tým - kostýmy navrhla Andrea Kučerová, o hudební nastudování se postaral Tomáš Küfhaber, autorem scény je Němec Christoph Weyers a choreografii vytvořil Igor Barberić z Chorvatska. Inscenaci s několika úpravami budou mít možnost vidět i brněnští diváci - Městské divadlo Brno jej totiž uvede na své Hudební scéně v následující sezóně.

Inscenace vznikající pro letní scénu na břehu jezera Walensee totiž provázejí jistá specifika - scéna je otevřená a herci i kulisy musí často čelit nepříznivému počasí. Kostýmy tedy musely být ušity tak, aby pod nimi herci mohli mít neopreny. Scénu tentokrát tvoří 22 mohutných lodních kontejnerů, jejichž vnitřek je přeměněn v nejrůznější prostředí a interiéry, ve kterých se pohybuje hlavní hrdina Tony Manero - mladík, který se snaží zapomenout na svůj všední, ubíjejícíc život pomocí tance na místní diskotéce.

Horečku sobotní noci nejspíš většina zná ve filmovém provedení režiséra Johna Badhama s Johnem Travoltou v hlavní roli. Byla to teprve druhá Travoltova role, s níž v roce 1977 odstartoval svou hvězdnou kariéru. V květované košili, obtažených zvonáčích a vysokých botách odstartoval ikonickou rolí bravurního tanečník vlnu zájmu o disco a stal se idolem milionu lidí po celém světě.

Příběh provází hity britské skupiny Bee Gees jako Stayin´ Alive, Night Fever či How Deep Is Your Love, které jsou živé i dnes a jejich podání v orchestrálním nastudování je jistě atraktivním zážitkem.

Divadelní provedení Horečky se odehrálo poprvé až v roce 1998 v londýnském Palladium Theatre. Poté následovalo broadwayské uvedení s více než pěti stovkami repríz a nato se už rozpoutala celosvětová "horečka Horečky". Od roku 2000 se muzikál dostal do divadel v Argentině, Holandsku, Mexiku, Koreji, Španělsku a v roce 2004 proběhl i londýnský revival.

Švýcarské obecenstvo muzikál přijalo s nadšením i přes nepříznivé počasí, které bohužel provázelo premiérové uvedení ve středu 19. července. Diváci však sledovali představení i přes vytrvalý déšť, který se uklidnil až ve druhé polovině. Divácké nadšení se šíří dál, což dokazují i vyprodaná předstaní, ke kterým se už nyní musela přidávat dvě další. Ve švýcarském tsku o inscenaci zaznělo, že "lépe už to nejde". Soubor, složený ze švýcarských, rakouských, německých a italských herců budou muzikál reprízovat až do 26. srpna 2017, kdy proběhne derniéra.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) muzikál kultura Divadla Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy