Kostýmy muzikálu IAGO budou díly známé návrhářky

Muzikál Janka Ledeckého s názvem IAGO bude mít premiéru 21. září v Divadle Hybernia. Jistým unikátem této produkce však budou kostýmy. Jejich výroby se totiž ujala úspěšná česká návrhářka Beata Rajská. Minimálně těch dámských.

Beata Rajská je známá svou návrhářskou tvorbou a ženskostí svých modelů. Tuto ženskost se snaží zakomponovat i do kostýmů postav. Pracuje na šatech pro Dashu, která představuje postavu Bahiyi, a Aničku Slováčkovou, ta se ujme role Desdemony.

Kostýmy přitom Rajská s ostatními probírala přes videohovor. Hlavní slovo při výběru měl americký režisér Johnson. Diskuze trvala dvě a půl hodiny a na jejím konci se všichni shodli, jak by kostýmy měly vypadat.

Pro Rajskou to nebude nic jednoduchého, každá herečka má mít několik kostýmů. K tomu je třeba ušít kostýmy ostatních a také alternujících hereček. S tím počet kostýmů vzrostl a Rajská by měla vypracovat kostýmů více než sedmdesát. Není to přitom nic jednoduchého.

Mezi šitím kostýmů a běžných modelů jsou rozdíly. Rajská zapojila většinu své dílny, ovšem mají trochu problémy. „Zatímco v naší tvorbě převládají krejčovské finessy a fajnovosti, tady jde hlavně o pevnost a způsob převlékání. Na jevišti se často počítají minuty,“ vysvětlila.

Jednoduché není ani ucelit si koncepci kostýmů. „Například Bahiya je dívka z Orientu, která tíhne k evropské kultuře. Vzniká tak určitá směs, která se projevuje i v oblékání. K tomu je potřeba počítat i s kombinacemi materiálů,“ komentovala Rajská.

Dasha má roli Bahiyi or Janka Ledeckého slíbenou již několik let. „Bahiya je sice menší, ovšem výrazná role s úžasnou písní,“ myslí si Dasha. Do muzikálu šla hlavně proto, že chtěla spolupracovat s Jankem Ledeckým, protože ji baví jeho díla a jejich témata. Je prý také zvědavá na kostýmy. „Zárukou je Beata, nebude podle mě třeba řešit žádné připomínky,“ dodala.

Anička Slováčkové o své roli zatím ví jen to, co je známé z původní Shakespearovy hry Othello. Co Desdemonu čeká pod vedením Janka Ledeckého, si není jistá. V nejbližších dnech se však mají konat první zkoušky a to by Slováčkové mělo dát šanci, aby si vše ujasnila.

Už když roli přijímala, si Slováčková uvědomovala, že její postava nebude mít šťastný konec. „Vzala jsem roli s chutí i kvůli tomu, kolik mých kolegů a přátel už je obsazeno,“ řekla. Kdo bude autorkou kostýmů, ji silně překvapilo. „Beata byla pro mě překvapením. Máma od ní má nejedny šaty a vždy si je pochvalovala a nosila je s velkou úctou. Určitě jí do tvorby nebudu mluvit,“ prohlásila Slováčková a dodala, že se na Šaty od Rajské opravdu těší.

Na muzikálu spolupracuje Janek Ledecký s americkým režisérem Robertem Johansonem. V rolích Desdemony se budou se Slováčkovou střídat Lucie Černíková a Dominika Richterová. V Dashině roli budou alternovat Markéta Poulíčková a Monika Sommerová.

Související

Film

RECENZE: Cats jsou bizarním muzikálem, na který kritici cení zuby

Velkolepý muzikál od oscarového Toma Hoopera, režiséra Bídníků a Královy řeči, se potýká s eskapádou špatných produkčních rozhodnutí. Vynikající obsazení a slušné herecké a vokální výkony nedokážou zastřít absenci výraznějšího děje a podivnou práci s kamerou.
Tentokrát stráví velkou část filmu obě sestry pohromadě. A jako tým šlapou nejlépe.

RECENZE: Ledové království 2 jako velkolepá inspirativní fantasy i ledovec klišé

RECENZE – Frozen je světový fenomén. Nejvýdělečnější animák všech dob uhranul dětem i dospělým do takové míry, až ho za to půlka světa začala nenávidět. Penály, čepice, panenky a samozřejmě chytlavá odrhovačka Let It Go. Před Ledovým královstvím nebylo úniku. A když už začala „Frozenmánie“ opadávat, je tady pokračování.

Více souvisejících

muzikál divadlo Hybernia Anna Slováčková Beata Rajská (návrhářka)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy