Divadelní společnost Jana Hrušínského slaví patnácté narozeniny a vydává knihu

Praha - Divadelní společnost Jana Hrušínského brzy oslaví patnácté narozeniny. K této příležitosti vydává velkou výpravnou knihu mapující historii divadla.

Téměř čtyři tisíce představení Divadelní společnosti Jana Hrušínského zhlédlo asi devět tisíc diváků. Soubor brzy oslaví patnácté narozeniny a k této příležitosti v říjnu vydá velkou výpravnou knihu mapující uplynulých patnáct let a třicet sedm divadelních inscenací.

"Divadelní podnikání je v České republice napínavé dobrodružství," říká principál Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský. "Nikdy není nic jisté. Kvalitní inscenace spolu s našimi diváky nám v boji o přežití ale už 15 let pomáhají," vysvětluje. „Fakt, že jsme na začátku prodali dům, který jsme s manželkou postavili, abychom mohli realizovat hru Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same, kterou mimochodem uvádíme před nabitým hledištěm dodnes, však stále považuji za nejlepší rozhodnutí svého života.“

Divadelní společnost Jana Hrušínského založila Divadlo Na Jezerce, na jehož jevištích diváci mohou vídat Jiřinu Bohdalovou, Jaroslava Duška, Annu Polívkovou, Milana Kňažka nebo dříve Jana Třísku, Jiřího Macháčka, Kláru Issovou, Lenku Vlasákovou a další známá jména. Téměř polovina repertoáru divadla přesáhla hranici dvou set repríz a inscenace Zahraj to znovu, Same a Manželské vraždění překročily tří stou reprízu. Shylock se pyšní cenou Thálie za rok 2016, kterou za svůj herecký výkon v titulní roli obdržel Milan Kňažko.

K příležitosti patnáctého výročí vydává divadlo knihu 15 let Divadelní společnosti Jana Hrušínského - Divadlo Na Jezerce, kterou principál představí v polovině října. Výpravná kniha mapuje na 240 stranách slovem i fotografiemi třicet sedm inscenací, obsahuje mnoho recenzí, postřehů i vzkazů významných návštěvníků nuselské scény a zachycuje život na Jezerce tak, jak ho diváci neznají.

Od září se mělo v divadle pokračovat ve zkoušení komedie Je úchvatná v režii Jana Hřebejka o Florence Foster Jenkins, která touží po kariéře úchvatné operní divy, aniž by uměla zpívat. Kvůli provozním překážkám je premiéra odsunuta až na jaro 2018. Stejně tak je divadlo nuceno přeložit i plánované uvedení Jirotkova Saturnina v režii Petr Vacka.

Od loňského roku Divadlo Na Jezerce vážně zatěžují nesplněné smluvní závazky ze strany provozovatele divadelní restaurace. „Letos se potýkáme s tím, že nám dlouhodobě neplatí provozovatel divadelní restaurace na Jezerce podnájemné, které je pevnou součástí rozpočtu divadla. Přesto bylo divadlo nuceno z podnájemného, které neobdrželo po mnoho měsíců, uhradit státu v plné výši DPH a samozřejmě za prostory restaurace hradit pravidelně nájem městské části Praha 4. Divadelní provoz to komplikuje natolik, že musíme u dvou zmíněných her jejich uvedení pozastavit," prozrazuje důvod dvou odložených premiér Jan Hrušínský.

"Máme sice často vyprodáno, o divadlo je velký zájem, ale ani letošní úspěšně rozjetá sezóna s cenou Thálie za hru Shylock a mimořádným úspěchem premiéry Už je tady zas! není zárukou, že tu budeme schopni působit i nadále. Nízká vymahatelnost práva podnikání v ČR značně komplikuje. Navíc Divadlo Na Jezerce není dotováno srovnatelně s většinou pražských divadel včetně některých soukromých (ale přesto s nimi už 15 let drží krok). Náklady hradí z 94% z privátních zdrojů a z prodeje vstupenek. Tak nám, prosím, držte palce a přijďte nás na Jezerku podpořit právě zakoupením vstupenky," uzavírá Hrušínský.

I přes zmíněné problémy představí divadlo na podzim nové webové stránky a novou podobu prograpace. Nové stránky umožní divákům snadnější přístup k informacím a pohodlnější komunikaci s divadlem včetně mobilních aplikací. Nový look bude laděn do příjemných pastelových barev a divadlo investuje i do upgradu on-line prodejního systému.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na Jezerce Jan Hrušínský kultura Divadla Jan Hřebejk Petr Vacek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy