K vrcholům letošního festivalu Ostravské dny patří koncert Radikální minulost

Ostrava - Jedním z nejlákavějších částí programu letošního ročníku festivalu Ostravské dny je koncert na scéně Divadla Antonína Dvořáka s názvem Radikální minulost. Dva ostravské orchestry provedou posluchače skladbami autorů, kteří patřili v průběhu poslední stovky let mezi průkopníky a často předznamenávali hudební vývoj. Koncert bude vysílat Český rozhlas Vltava.

Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu Ostravské dny bude jistě patřit koncert s názvem Radikální minulost, který proběhne na scéně Divadla Antonína Dvořáka. Mezinárodní symfonický orchestr mladých ONO / Ostrava New Orchestra a Ostravská banda pod vedením dirigentů Petra Kotíka a Bruna Ferrandise posluchačům představí sladby autorů, kteří patřili v průběhu poslední stovky let mezi průkopníky a často předznamenávali hudební vývoj. Koncert bude v přímém přenostu vysílat i Český rozhlas Vltava.

Koncert zahájí první orchestrální skladba Mortona Feldmana Marginal intersection. Jeden z nejsvérznějších autorů dvacátého století skladbu napsal v roce 1951 - v době, kdy se potkal s  s Johnem Cagem. Kompozice je plná náhodných procesů, které později Feldman naprosto opustil.

V kontrastu s "náhodou" zazní Metamorfózy, studie pro 23 strunných nástrojů, kterou napsal Richard Strauss a uzavřel jí jednu velkou kapitolu hudebních dějin. Ve skladbě je patrná obrovská deziluze, bolest válkou zničeného světa i rozčarování jeho představ o německém národu.

Nejstarší skladbou večera je křehký Central Park in the Dark Charlese Ivese z roku 1906. Ives se inspiroval zvuky horké letní noci v newyorském Central Parku před tím, než si zvukový prostor pro sebe uzurpovaly spalovací motory, rozhlas nebo televize.

Zazní také dvě části Afrického cyklu, který v roce 1961 napsal Jan Rychlík pro svůj legendární pražský soubor Musica Viva Pragensis, kde se setkal s Petrem Kotíkem a Rudolfem Komorousem. Uslyšíte také skladbu Olympia z roku 1964 posledního jmenovaného člena uskupení, která pro svou zdánlivou jednoduchost vedla dobovou kritiku k chápání kompozice jako zdařilého hudebního žertu a nikoliv jako mimořádnou předzvěst budoucícho evropského redukcionalismu či amerického minimalismu. Hudba pro tři in memoriam Jan Rychlík od Petra Kotíka vyvolala na Varšavské jeseni v roce 1964 skandál a vedoucí oficiální československé delegace Ctirad Kohoutek hudebníky po koncertě slovně i fyzicky napadl.

Two Pages (Dvě stránky) Philipa Glasse z roku 1968 jsou jednou z jeho nejlepších raných prací a zřetelně reprezentují Glassův počáteční a tolik převratný minimalismus.

Na závěr koncertu Radikální minulost usedne za klavír legendární newyorský klavírista Joseph Kubera, aby spolu s orchestrem přednesl Koncert pro klavír a orchestr Johna Cage z roku 1958 - dílo, které obsahuje 63 stran a 84 typů kompozice, přehrávaných náhodně, v celcích i po částech a v různých formách.

Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny patří mezi unikátní akce v celosvětovém měřítku s bohatou mezinárodní účastí na straně účinkujících i návštěvníků. Festival, který pořádá Ostravské centrum nové hudby v čele s hudebním skladatelem a neúnavným propagátorem moderní hudby Petrem Kotíkem, se letos koná po deváté.

Festival nabízí orchestrální kompozice i současnou operu, zvukové instalace i maraton elektronické hudby, virtuózní sóla a experimentální performance za účasti renomovaných skladatelů a zahraničních hostů, v industriálních prostorách, klubech i kostelích. Součástí Ostravských dní je také vzdělávací Institut, který je mezinárodním pracovním prostředím pro skladatele a interprety pod vedením umělců z celého světa.

„Za 16 let intenzivní práce se nám podařilo zanést Ostravu na mapu významných metropolí soudobé hudby. Dochází zde k unikátním setkáním napříč generacemi hudebníků, skladatelů i publika. Na tři týdny měníme ,nenormální'´hudební situaci, což je ta, která nás dnes obklopuje, na prostředí ,normální', a to je to, které se primárně zaměřuje na tvorbu své doby,“ říká Petr Kotík v tiskové zprávě.

Ostravské dny 2017 se konají od 24. srpna do 2. září 2017 v Ostravě. Podrobný program najdete na webu www.newmusicostrava.cz/cz/ostravske-dny/.

Související

String Noise

Ostrava se stane podeváté centrem soudobé hudby

Ostrava – Ostravu na přelomu srpna a září rozezní soudobá hudba. Prostory Trojhalí Karolina, Starých koupelen v Dolní oblasti Vítkovice, Kostela sv. Václava, Divadla Antonína Dvořáka i další místa v Ostravě se stanou dějištěm devátého ročníku hudebního festivalu Ostravské dny. Na programu bude opět nová a experimentální hudba v podaní ostravských i hostujících umělců.

Více souvisejících

festival Ostravské dny Národní divadlo moravskoslezské (NDM) kultura Divadla koncerty Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy