Národní divadlo Brno zahajuje sezónu s novou vizuální kampaní

Brno - Národní divadlo Brno představilo svůj plán na novou sezónu, která bude zahájena již za deset dní tradičním koncertem pod širým nebem. Na jaké premiéry se můžete těšit a jak to vypadá s rekonstrukcí Janáčkova divadla?

Nová sezóna se blíží a Národní divadlo Brno ji zahájí již za deset dní tradičním koncertem pod širým nebem. Ještě než si řekneme, jaké premiéry chystají všechny tři soubory, podívejme se, jak to vypadá s probíhající rekonstrukcí Janáčkova divadla. Tu totiž potkaly komplikace, které opravu pravděpodobně prodlouží.

Nyní probíhá bourání nenosných příček ve všech podlažích zázemí divadla. Ke konci měsíce srpna začnou zednické práce a v průběhu září nastoupí řemeslníci v oborech silnoproud, slaboproud, vzduchotechnika, zdravotní a technické instalace a další. Upravuje se také střešní konstrukce nad hledištěm a provazištěm. Rekonstrukce se však zkomplikovala, když řemeslníci objevili karcinogenní azbestové materiály v bouraných konstrukcích, což bude mít zásadní dopak na rozsah i harmonogram práce.       

Nyní se ale podívejme, jaké premiéry si přichystal soubor Janáčkovy opery. "Sezona 2017/18 bude netradiční, ale o to zajímavější. Náš do­mov – Janáčkovo divadlo – se na více než rok uzavře, aby proběhla tolik potřebná rekonstrukce. Ale to neznamená, že opera na tu dobu zmizí z našeho města. Naopak, máme pro vás připraveno 6 premiér v Ma­henově divadle, v Redutě i na Brněnském výstavišti v pavilonu P, koncerty a také open air představení na hradě Špilberk," vzkazuje umělecký šéf opery NdB, Jiří Heřman.

Sezónu zahájí světová premiéra opery autorské dvojice Michala Nejtka a Jiřího Adámka s názvem Pravidla slušného chování v moderní společnosti, kterou autoři napsali přímo na tělo brněnskému souboru. Opera poskytne humorný návod, jak projít životem od narození až po smrt.

Další operou bude Donizettiho Nápoj lásky, který bude také operním debutem režisérky Magdaleny Švecové. Dále se můžete těšit na Goudonova slavného Fausta a Markétku v režii Jiřího Heřmana, která bude uvedena na Brněnském výstavišti v pavilon P., nebo na Čajkovského Pikovou dámu, která se na brněnské jeviště vráti po padesáti letech.

Pro děti bude připravena pohádková opera Jiřího Temla Kocour v botách a sezónu uzavře Mozartova opera Cosi fan tutte v režii Anny Petrželkové, která diváky zanese do slunné Itálie. "Čeká nás náročná sezona, ale netradiční prostory opeře jistě přinesou neotřelé nápady a věřím, že nás naše publikum podpoří," dodává Jiří Heřman.

Stěhování do Mahenova divadla čeká i soubor baletu. Ten však čekají i projekty v netradičních prostorách Biskupského dvora nebo Brněnského výstaviště.

"Premiéry uvedeme v našich divadlech i v pavilonu P Brněnského výstaviště. Tam konkrétně připravíme listopadovou premiéru taneční show West Side Story na motivy slavného muzikálu Leonarda Bernsteina. Na jevišti Mahenova divadla uvedeme v březnu 2018 premiéru s názvem 4 Elements, která náš repertoár obohatí o další dvě mimořádné kreace Jiřího Kyliána − Falling Angels a Sarabande," vyjmenovává umělecký šéf baletu, Mário Radačovský.

Do repertoáru se dostane také choreografie světového tvůrce Nacha Duata s názvem Gnawa. Strhující podívaná je podbarvená hudebním projevem typickým pro severoafrickou oblast Maghrebu a přilehlého Středomoří. Večer uzavře originální kreace Lukáše Timuláka, kterou vytvoří speciálně pro brněnský balet.

Druhou premiérou baletu v této sezóně bude večer s tvorbou mladých choreografů v divadle Reduta. V titulu Amadeus MozArt se uvedou Carolina Isach Cogollos, Dan Datcu a Uladzimir Ivanou, kteří se nechali inspirovat geniem loci divadla, osobou skladatele Mozarta i jeho dílem.

Pestrou nabídku chystá i činoherní soubor. "Čeká vás irská variace na antickou Médeu U kočičí bažiny, francouzská komedie Kdo je pan Schmitt?, i radostná oslava nostalgického snění a krásy našeho mateřského jazyka ve Vančurově Rozmarném létě. Světovou klasiku zastoupí Schillerovo historické drama Marie Stuartovna a současnou dramatickou tvorbu hit německého dramatika Ferdinanda von Schiracha Teror. Máte pocit, že Evropa začíná být nejistým domovem? Pojďte s námi putovat s Homérem a jeho Odysseou," říká Martin Františák, umělecký šéf Činohry NdB.

Repertoár v Redutě se zaěří na téma divadla a doby. Osobnost Věry Čáslavské představí v nové hře o této význané gymnastce s názvem Věra. Pokračovat bude také cyklus Spílání Brnu, v rámci kterého bude na brněnské jeviště poprvé uvedena hra Milana Uhdeho Zázrak v Černém domě.

"Pochopitelně budeme mít snahu vyjádřit svůj pohled k celému století. Českému století. V unikátním projektu Hoří v sadě rodném květ se tak s námi z jiných generací setkají naše režijní vzory, elitní tvůrci Jan Antonín Pitínský a Jan Nebeský," dodává Františák.

Činohra NdB také přispěje k blížícimu se roku české státnosti dramatickou soutěží Audience českých her. Vítězný text soutěže bude totiž uveden již v sezóně 2018/2019. Dále se chystá projekt České snění, který na dvě sezóny opanuje prostor Reduty a představí řadu mezioborových průniků do české národní povahy a mnoho inspirativních setkání s předními osobnostmi ze světa filmového dokumentu, filosofy, vědci, ale i improvizátory.

Sezónu tradičně otevře open air zahajovací koncert. Ve středu 6. září od pěti hodin můžete na Zelném trhu shlédnou ochutnávku nadcházející sezóny. Orchestr Janáčkovy opery s šéfdirigentem Marko Ivanovićem doprovodí sólisty s programem árií a ansámbů z toho nejlepšího, co bude v nové sezóně uvedeno. Představeny budou také novinky i záměry baletu NdB. Uvidíte například ukázky z baletu West Side Story nebo duet z Bajadéry.

Příští rok nás čeká také další ročník festivalu Janáček Brno. Od 22. listopadu do 8. prosince proběhne již šestý ročník prestižní přehlídky věnované osobnosti Leoše Janáčka. Festival zahájí domácí soubor s premiérou inscenace Příhody Lišky Bystroušky v režii Jiřího Heřmana a v hudebním nastudování Marko Ivanoviće.

Na podzim letošního roku jsou připraveny tři jedinečné koncerty, které uvedou připravovaný festival. 30. října vystoupí v prostorách vily Tugendhat Bennewitzovo kvarteto. 13. listopadu provede koncert v divadle Reduta soubor Brno Contemporary Orchestra. 8. prosince zazní recitál Simony Šaturové a Martina Kasíka ve Vile Löw-Beer. Vstupenky jsou již v prodeji, kompletní informace naleznete na www.janacek-brno.cz

Kromě rekonstrukce Janáčkovy opery Národní divadlo Brno opravuje také své Zákaznické centrum. "Nové Zákaznické centrum Národního divadla Brno vzniklo podle návrhu architekta Martina Hrdiny. Celá vizuální koncepce je postavena na tom, že zákazník přicházející do ZC by měl mít pocit, že se dívá na divadelní kulisy z druhé strany, protože divadlo začíná až v momentě zakoupení vstupenky. Jako další reminiscence na NdB je osvětlení celého prostoru, který budou zajišťovat žárovky tvarově vycházející z těch, kterými T. A. Edison osvětlil Mahenovo divadlo při jeho otevření jako první divadlo v kontinentální Evropě," vysvětluje ředitel divadla Martin Glaser. Slavnostní otevření proběhne v pondělí, 28. srpna 2017 od 8:30 a po celý den si mohou diváci zakoupit vstupenky na inscenace, které NdB uvede od 25. srpna do 30. září 2017 se slevou 100 Kč.

Divadlo představilo také novou plakátovou kampaň premiér sezóny 2017/2018, jejíž autory jsou Ivan Pinkava a Robert V. Novák. Na kampaň se můžete podívat ve fotogalerii vložené v článku výše.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Janáčkovo divadlo v Brně kultura Divadla premiéry Mahenovo divadlo Divadlo Reduta Hrad Špilberk Jiří Heřman (režisér) Petr Iljič Čajkovskij Wolfgang Amadeus Mozart Balet Mário Radačovský (umělecký šéf Baletu NdB) Vladislav Vančura Věra Čáslavská Milan Uhde Jan Antonín Pitínský (režisér) Leoš Janáček Martin Glaser (ředitel NdB)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy