Pět premiér a dvě nové tváře. Švandovo divadlo představuje novou sezónu

Praha – Světová klasika z jiné perspektivy, původní autorské inscenace i malé české příběhy na pozadí velkých diktatur. Švandovo divadlo na Smíchově připravuje na novou sezónu pět premiér. Soubor také obohatí dvě nové herecké tváře.

Pražské Švandovo divadlo chystá na sezónu 2017/2018 pět premiérových inscenací. Diváci se mohou těšit na světovou klasiku z jiné perspektivy, původní autorské inscenace i malé české příběhy na pozadí velkých diktatur. Vedle Oscara Wildea, Friedricha Schillera nebo generace Husákových dětí se divadlo zaměří také na média a teroristy, jak je již v sedmdesátých letech minulého století popsal Heinrich Böll.

Soubor obohatí dvě nové herecké tváře. První z nich je herečka Marie Štípková, držitelka Ceny divadelní kritiky za rok 2015, kterou diváci mohou znát například z Městského divadla Kladno. Z Klicperova divadla v Hradci Králové do divadla nastupuje Natálie Řehořová, která ve Švandově divadle zazářila již v inscenaci Pohřeb až zítra v roli prostořeké Andy. Soubor získá také dalšího dramaturga, kterým se stává dosavadní dramaturg činohry Národního divadla Brno, Martin Sládeček.

Mottem nadcházející sezóny je ve Švandově divadle „uvidět jinak/uvidět nově“. „Nadále budeme bourat stereotypy. I na známé dílo či všudypřítomný fenomén chceme nahlédnout jinak, než je obvyklé,“ vysvětluje kmenová dramaturgyně souboru Martina Kinská.

„Pokusíme se o výraznou interpretaci klasických děl a nabourání jejich interpretačních stereotypů, které mnohdy dané dílo umrtvují a dnešnímu divákovi oddalují. Sázíme na silné příběhy, které rezonují s námi i v nás“, říká režisér a umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár. „Usilujeme o osobní i osobitý pohled,“ prozradil Gombár, sám zkušený divadelní autor a režisér.

První premiérou nové sezóny bude konfrontační drama s názvem Lámání chleba, které diváky provede domácími událostmi od poválečné doby až po Sametovou revoluci. Původní divadelní hra spisovatele Josefa Holcmana (známého například jako autora románu Cena facky) vychází ze skutečných událostí na jižní Moravě a z její sebereflexe po roce 1989. Příběh přátelství, které se ocitalo v soukolí velkých dějin, bude mít premiéru ve Velkém sále 21. října 2017 v režii Doda Gombára.

„Josef Holcman nás nechává velice otevřeným způsobem nahlédnout do rodinných kronik, abychom zase z nového úhlu zkoumali i svou vlastní minulost,“ uvádí Gombár a dodává: „Naše divadlo objevuje ve zkušeném autorovi – romanopisci poprvé také dramatika.“

Další premiérou bude v únoru klasika Oscara Wildea o kráse a jejím nestárnoucím odlesku Obraz Doriana Graye v režii Martiny Kinské, která chce v inscenaci překročit tradiční rámec činohry. Na inscenaci tedy bude spolupracovat tanečnice a performerka Miřenka Čechová.

Klasika bude mít zastoupení i v inscenaci vrcholného německého díla Friedricha Schillera Úklady a láska, kterou uvede režisér Martin Františák. Do komorního studia ŠD se vrací jako režisér i spoluautor David Šiktanc, které zde uvede světoznámou novelu Ztracená čest Kateřiny Blumové dalšího německého velikána Heinricha Bölla. V návaznosti na inscenace Gottland a Země Lhostejnost, které reflektovaly různé etapy českých dějin, rozšíří v nové sezóně smíchovský repertoár autorská inscenace Daniela Hrbka a Pavla Holého nazvaná Husákovy děti.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Martin Sládeček (dramaturg) Martina Kinská (dramaturgyně) Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) kultura Divadla

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 9 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy