Švandovo divadlo uvede hru o odvaze a přátelství v době nesvobody

Praha – Spisovatel Josef Holcman debutuje divadelní hrou, kterou napsal přímo pro Švandovo divadlo. Příběh o přátelství, které se ocitalo v soukolí velkých dějin, s názvem Lámání chleba uvidíme v režii Dodo Gombára.

Švandovo divadlo připravuje inscenaci podle původní hry spisovatele Josefa Holcmana, která vypráví o třech kamarádech, proměnách moravského venkova a také o ceně, která se někdy odvahu, přátelství a slušnost musí zaplatit. Režie se ujme umělecký šéf Švandova divadla, Dodo Gombár.

Josef Holcman má na kontě například povídkovou knihu Cena facky, Lámání chleba je však jeho první divadelní hrou. Vychází v ní ze skutečných událostí ve vsi Skoronice na jižní Moravě. Vlastní zážitky doplnil o údaje z místní kroniky, které do ní zaznamenal jeho otec.

Drama, které Holcman napsal přímo pro Švandovo divadlo, mapuje malá lidská dramata na pozadí „velkých“ dějin, které začínají obsazením vesnice Rumuny a Němci v roce 1944 a končí už ve svobodné době začátkem nového století. „Josef Holcman nás nechává velice otevřeným způsobem nahlédnout do rodinných kronik, abychom z nového úhlu zkoumali i svou vlastní minulost,“ říká Dodo Gombár, režisér a spoluautor scénáře.

Sedlák Vojta a jeho kamarád Alois ukryjí koncem války ve stodole vojenského dezertéra Franze Löwy, a zachrání mu tak život. Trojice kamarádů si snaží zachovat čisté svědomí i čistý štít, což v následujících letech diktatury a strachu není zrovna jednoduché. Jak se zachovají oni i sousedé z moravské vesnice, když dojde na lámání chleba?

Hlavní trojici ztvární Jacob Erftemeijer, Petr Buchta a Tomáš Červinek. V dalších rolích uvidíme ještě Miroslava Hrušku, Martinu Krátkou, Andreu Buršovou, Jana Řezníčka a další. Autorkou scénografie je Lucie Labajová, kostýmy navrhla Lenka Odvárková a hudbu složil Jiří Hájek.  

„Hrou Lámání chleba pokračujeme v uvádění nových původních českých her. K dramatické tvorbě tak lákáme i uznávané autory beletrie. Jako režisér a jako umělecký šéf Švandova divadla jsem proto moc rád, že ve zkušeném romanopisci Josefu Holcmanovi poprvé objevujeme také dramatika,“ dodává Dodo Gombár. Po Petře Hůlové, která pro Švandovo divadlo adaptovala Betonovou zahradu, se autorsky smíchovské scéně upsala například i Natálie Kocábová s čerstvou novinkou na repertoáru, komedií Pohřeb až zítra.

Premiéra hry Lámání chleba bude v sobotu 21. října ve Velkém sále, nejbližší reprízy jsou plánovány 23. října, 4. a 27. listopadu.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla) Martina Krátká (herečka) kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy