Janáčkova opera rozezní Mahenovo divadlo v zamilovaném tónu

Brno – Národní divadlo Brno uvede slavnou operu Geatana Donizettiho Nápoj lásky. Milostný příběh okořeněný trochou humoru a krásnou hudbou uvidíme v hudebním nastudování Ondřeje Olosem a v režii Magdaleny Švecové.

Režisérka Magdalena Švecová se po více než deseti letech vrací do Brna. Po inscenaci Stravinského Příběhu vojáka k otevření divadla Reduta nyní se souborem Janáčkovy opery Národního divadla Brno nastuduje slavnou operu Geatana Donizettiho Nápoj lásky (L´elisir d´amore). Zamilovaný příběh okořeněný trochou humoru a krásnou hudbou připraví společně s dirigentem Ondřejem Olosem, který se ujal hudebního nastudování.

V hlavních rolích uvidíme Andreu Širokou a Kateřinu Kněžíkovou v roli půvabné a rozmarné Adiny, plachého Nemorina ztvární španělský tenorista José Manuel v alternaci s novým členem souboru Ondřejem Koplíkem.

Režisérka příběh přenesla na slunný italský venkov, do filmového studia čtyřicátých let. Adina je zde všemi obdivovaná filmová hvězda, Nemorino nesmělý člen filmového štábu, Dulcamara temperamentní herec a režisér v jednom a celý tým připravuje natáčení lehounké sentimentální komedie. Vztahy se začnou zamotávat, když přijede slavný zahraniční herec Belcore, sebevědomý lamač dívčích srdcí.

„Atraktivní prostředí proměnlivého ateliéru dává všem hlavním postavám ostřejší kontury, prohlubuje jejich charaktery. Nabízí velký prostor nejen pro komické situace a gagy, ale také pro intimní scény a projevy jemných záchvěvů Nemorinovy duše. Klíčová je pak proměna jeho osobnosti, díky které nakonec získá svou vytouženou lásku,“ říká režisérka Švecová v tiskové zprávě.

Opera měla světovou premiéru v roce 1832 v Miláně a vznikla jako záchrana za na poslední chvíli odřeknutou premiéru jiného skladatele. Donizetti společně s libretistou Romanim použili stejný námět, který rok před nimi zpracovali také Auber a Scribe v opeře Le philtre, Donizettiho zpracování však patří zdaleka k nejpopulárnějším operám. Autoři zde překročili hranice komického žánru a přidali svým postavám opravdové a hluboké lidské city. Kromě toho zní v díle jeden hudební hit za druhým.

Premiéra opery Nápoj lásky se koná 20. října 2017 v Mahenově divadle.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Kateřina Kněžíková (operní zpěvačka) Roman Hoza (operní zpěvák) Mahenovo divadlo Divadla

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy