Národní divadlo moravskoslezské uvede svoji komorní inscenaci v Divadle loutek Ostrava

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské uvede svoji novou komorní inscenaci v alternativním prostoru kvůli probíhající rekonstrukci Divadla Jiřího Myrona. Poprvé se činoherní soubor NDM představí v Divadle loutek Ostrava.

Kvůli probíhající rekonstrukci Divadla Jiřího Myrona uvede Národní divadlo moravskoslezské svoji novou komorní inscenaci v alternativním prostoru. Vůbec poprvé se představí na scéně Divadla loutek Ostrava, které se nachází jen pár kroků od Divadla Antonína Dvořáka.

Novou inscenací je česká premiéry hry Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole dánského dramatika Christiana Lollikeho. Autor se zabývá palčivými a bolavými tématy a jeho hry se zatím na českých jevištích objevily pouze ve formě scénického čtení. Národní divadlo moravskolszeské tak bude prvním divadlem České republiky, které uvede inscenaci Lollikeho hry.

„Lollike ve svém dramatickém díle otvírá diskusi o terorismu, xenofobii, životních zklamáních z nenaplněných snů, o depresích, sebevraždách, o manipulaci médií a reklamy, jakož i o zoufalé snaze zapadat do předem vystavěných škatulek a modelů, abychom se náhodou nevymykali,“ říká dramaturgyně Sylvie Rubenová v tiskové zprávě. 

Hra Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole zkoumá, nakolik v dnešním světě dovedeme být sami sebou. Stojíme vůbec o skutečně perfektní život dle společností vytyčených ideálů? A co všechno by se nám mohlo stát, kdybychom se chtěli odchýlit a kdyby na to přišli?

„Kdo nám podsouvá tuto představu o tom, co je normální? A nemůže se nám stát nepřítelem, když se ženeme za touto vzdálenou vizí, které nejsme schopni dosáhnout? A co je vlastně normální? Nebo je normální být nenormální? Jedním z možných překladů názvu Lollikeho hry je právě ‚normální život‘. A tato normalita s sebou přináší také představu toho, co je v pořádku a správně, což je nám ale někdy vnucováno, nebo alespoň nenápadně podsouváno zvenku, ať už médii, sociálními sítěmi, či nějakými life kouči,“ doplňuje režisér Josef Kačmarčík.

Diváci se mohou také těšit na netradiční divadelní formát této inscenace. Lollike totiž nevypráví příběh, nevytváří dramatické situace ani se nezabývá psychologií postav. „Jedná se o trochu jinou dramatiku, než s jakou se diváci Národního divadla moravskoslezského můžou většinou setkat: velká část textu je epickým vyprávěním a není autorem rozepsána do postav, a i rozepsané situace se mnohdy dostávají až na hranu surreálna.“

Tohoto úkolu se zhostí trojice herců – Petra Lorencová, David Janošek a Jiří Sedláček – a inscenační tým ve složení režisér Josef Kačmarčík, dramaturgyně Sylvie Rubenová a výtvarnice scény a kostýmů Mariana Kuchařová.

Česká premiéra se uskuteční 17. listopadu v 19.00 hodin na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Divadlo Jiřího Myrona Divadlo loutek Ostrava kultura Divadla Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy