Nová performance v divadle Alfred ve dvoře prozkoumá hranice lidského vnímání

Praha - Režisér a vizální umělec Jan Mocek uvede svoji novou inscenace Shadow Meadow v divadle Afred ve dvoře. Performance přináší prázdnotu, ticho a tmu, do nichž chtějí inscenátoři vtáhnout diváka v současné audiovizuální přesycenosti.

„Když se díváte do tmy, tma se začne dívat na vás,“ říká Jan Mocek o svojí nové inscenaci Shadow Meadow, kterou uvede pražské divadlo Alfred ve dvoře. Mockův tým chce divákům přinést prázdnotu, ticho a tmu jako kontrast k současné audio-vizuální přesycenosti.

Shadow Meadow je divadelní krajina s černými dírami, kde se objevují a zase mizí dva performeři. Irina Andreeva a sám Jan Mocek se v přesné souhře pohybují na hranici divadla a vizuálního umění. Performance s intenzivním světelným a zvukovým designem hledá limity vnímání reality, umění a politiky, války a násilí, a to způsobem ironickým i poetickým, pop-kulturním i avantgardním.

„Vznik performance inspirovaly výroky bývalého ministra zahraničí USA Donalda Rumsfelda, které svérázným způsobem propojují geopolitiku a filozofii. Rumsfeld ve své "teorii poznání" rozlišuje věci, které jako lidé jednoduše víme. Pak hovoří o takových, o nichž víme, že je ještě nevíme. Existují ale také „neznámé neznámé“ věci - ty, o nichž ani nevíme, že bychom je mohli znát. A právě tyto neznámé neznámé byly středem našeho zájmu při práci na performanci Shadow Meadow,” říká k vzniku performance režisér v tiskové zprávě.

Jan Mocek získal za svoji performance Tanz im Quadrat ocenění Projekt roku na festivalu ...příští vlna/next wave..., čímž se zapsal do širšího povědomí diváků. Je také spoluatuorem inscenace Zářící město, experimentální performance v panelovém domě, kterou vytvořil společně s Táňou Švehlovou a ve spolupráci s Plechárnou Černý most. Inscenace byla uvedena na několika českých i zahraničních festivalech. Společně se také soustředí na formu tzv. interaktivního video-walku: v roce 2015 zablokovali provoz v podzemních garážích Národního divadla projektem Play Underground, o rok později připravili obdobný Play Maeterlinck.

Premiéra inscenace Shadow Meadow se koná 21. listopadu 2017 v divadle Alfred ve dvoře v Praze.

Související

Více souvisejících

divadlo Alfred ve dvoře performance kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy