Olomoucký Louskáček včera oslavil stou reprízu

Olomouc - Oblíbená inscenace Moravského divadla Olomouc Louskáček se včera dočkala stého uvedení. Balet Petra Iljiče Čajkovského se na repertoáru olomouckého divadla drží již více než sedm let.

Pohádkový balet Louskáček se na repertoáru Moravského divadla Olomouc drží již více než sedm let a včera se dočkal jubilejní sté reprízy. Inscenace, v níž se tanečníci souboru setkávají s dětmi z Baletního studia při MDO, neodmyslitelně patří k vánočnímu období. O úspěchu svědčí i vyprodaná představení v prosinci loňského roku.

Balet Petra Iljiče Čajkovského podle povídky E. T. A. Hoffmanna Louskáček a myší král měl premiéru v roce 1892. Olomoucká inscenace v režii Roberta Balogha a choreografií Jiřího Horáka měla premiéru v listopadu 2010.

„Musím říct, že mne jubilejní sté představení nesmírně potěšilo. V našem divadle se tolika představení dočká jen nemnoho inscenací. Louskáček se tak právem vyšvihl na přední pozici v oblíbenosti u diváků. A to nejen u dětí, ale i dospělých. Kdo by neznal příběh malé Klárky, která se zamiluje do loutky Louskáčka a promění ho v krásného prince. Čajkovského hudba si s touto pohádkou dokonale rozumí. Pro mne osobně má tato inscenace i další význam. Je totiž prvním baletem, kterým jsem zahájil své šéfování v olomouckém baletu. Chtěl jsem, aby v Olomouci pokračovala linie uvádění velkých klasických baletů v jejich klasické podobě. Rád vzpomínám na tvůrčí atmosféru při přípravě tohoto krásného titulu a děkuji všem, kteří na této přípravě jakýmkoli způsobem podíleli a dodnes podílejí,“ říká režisér inscenace Robert Balogh v tiskové zprávě.

V průběhu let se v inscenaci vystřídalo hned několik protagonistů. Princeznu Klárku ztvárnily Aya Shinoda, Yui Kyotani, Andrea Hrbková, Karolina Zarach a nově Emily-Joy Smith, Princem Louskáčkem byli Mikina Kawamura, Jan Seitl, Ivo Jambor, Arkadiusz Orlowski a Paul Oliver.

„I děti z Baletního studia rostly a měnily se. Mnozí z těch, kteří v Louskáčkovi začínali, jsou dnes profesionálními tanečníky nebo studují tanec na konzervatořích,“ upozornil Balogh. Inscenace se dočkala úspěchu nejen na tuzemských jevištích, ale i v zahraničí. „Absolvovali jsme s ním například celá turné v Německu. A všude, kam jsme zavítali, nás publikum ocenilo dlouhotrvajícími ovacemi a obdivem k výpravě a našim skvělým tanečníkům,“ zdůraznil Balogh.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) Petr Iljič Čajkovskij Balet kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy