Národní divadlo moravskoslezské poprvé nastudovalo Ibsenův slavný opus

Ostrava - Přestože dramatická báseň Peer Gynt Henrika Ibsena patří k celosvětově nejhranějším titulům, na jevišti Národního divadla moravskoslezského se objevila vůbec poprvé. Za doprovodu autorské hudby Vladivojny La Chia se v titulní roli představí Ivan Dejmal.

Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského nastuduje vůbec poprvé Ibsenovu dramatickou báseň Peer Gynt. Přestože drama patří k nejhranějším titulům, na ostravském jevišti se za 98letou historii divadla dosud neobjevil.

Režie se ujal Pavel Khek, který v roce 2015 v NDM nastudoval inscenaci Doktor Faustus. Původní hudbu složila ostravská hudebnice Vladivojna La Chia a v titulní roli se představí Ivan Dejmal.

Rozsáhlý opus Peer Gynt je koncipovaný jako literární drama, navíc je velmi náročný na jevištní zpracování. Střídají se zde jedno prostředí za druhým, čas plyne jako voda a hrdinu sledujeme od mladí až do stáří. 

„Mladý Peer by ve svém věku měl mít už dost rozumu na to, aby se postaral sám o sebe a o svou vyčerpanou, stárnoucí matku. Peer však již od dětství žije ve světě snů a fantazie, aby se nemusel trápit starostmi nuzného života, který s matkou, opuštěni otcem, vedou. Peer se však těchto snů vzdát odmítá, věří, že mu není souzeno být vyděděncem, ale hřát se na výsluní,“ prozrazuje zápletku dramaturgyně Sylvie Rubenová.

Avšak Peer postupně zjistí, že proutíkal celý svůj život, neboť nikdy neutíkal „za něčím“, ale „od něčeho“, a že najednou už utíkat není kam. A nezbude mu nic jiného než čelit tomu nejtěžšímu – totiž sobě a svým vlastním činům. Což je téma, které i dnes nepřestává být aktuální.

„Možná se změnil svět kolem nás, technologie, způsob života, ale nic jiného. Ibsen píše o lidech. O jejich chování, vztazích, emocích, citech. A to bude vždy aktuální. Peer může být šťastný i nešťastný stejně dnes jako tehdy. A je úplně jedno, jestli má v ruce motyku nebo iPhone,“ říká představitel titulní role Ivan Dejmal.

„Peer Gynt je prototyp člověka jako vy nebo já. A dnešní Peer zosobňuje člověka dneška, tak jako ten z roku 1867 byl aktuální Ibsenův políček člověku tehdejšímu. Chci tím říct, že doba se mění, ale člověk ne. Člověk páchá dobro a koná zlo pořád stejně. A i ten nejlepší z nejlepších má určitě některé z hříchů, které má náš Peer,“ dodává režisér Pavel Khek.

Na inscenaci se dále podílel scénograf Michal Syrový, autorkou kostýmů je Agnieszka Pátá-Oldak. Kromě Ivana Dejmala uvidíme Annu Cónovou jako jeho matku Ase, v dalších rolích se představí Vladimír Čapka nebo Lucie Končoková.

Premiéra se konala 11. ledna v Divadle Jiřího Myrona.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Vladivojna La Chia kultura Divadla Ostrava

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy