Brněnské HaDivadlo se vrací k Velké francouzské revoluci

Brno - HaDivadlo minulý týden premiérovalo inscenaci Pověření, která znamená bouřlivý návrat režiséra Jiřího Pokorného na brněnskou scénu. V Česku dosud neuvedená hra Heinera Müllera se vrací k Velké francouzské revoluci a dobové otrokářské koloniální historii.

Druhým dílem 43. sezóny brněnského HaDivadla s podtitulem Věčný návrat - Krize budoucnosti je inscenace Pověření podle v Česku dosud neuvedené hry Heinera Müllera. Inscenaci, která nahlíží na Velkou frncouzskou revoluci a otrokářskou koloniální historii, zde nastudoval režisér Jiří Pokorný.

Ústřední nadčasové momenty Velké francouzské revoluce inscenátorům poslouží jako materiál pro současnou reinterpretaci minulých i budoucích společensko-politických krizí. S klíčovou Müllerovou hrou, plnou rytmů prokletého básnictví či artaudovské krutosti, se režisér Jiří Pokorný vrátí na scénu, které byl uměleckým šéfem na přelomu 90. a nultých let.

Tvorba Heinera Müllera (1929-1995) znamená pro současnou angažovanou, sebereflexivní dramaturgii HaDivadla klíčovou inspiraci. Uvedení vstevnaté post-dramatické hry Pověření je tedy podle inscenátorů logickým krokem.

Inscenace je v režijním pojetí Jiřího Pokorného nevyzpytatelnou hrou se skoky v čase, překrýváním vrstev výpovědi a vyprávění a žánrovým mixem cíleně odkazujícím formou ke zkušenostem chaosu, drolící se hierarchie či (ne)svobody revolučních bouří.

V úpravě, kterou Pokorný spolu s dramaturgem Matějem Nytrou připravili, se střetávají starobylé šeré kompozice s barvitými a dovádivými živými obrazy, zápasí tu reálnou krutostí a hereckou fyzičností naplněné konfrontační situace s imaginací „snů ve snu“, tak jako se v časovém kruhu protáčí dokola i předloha.

Nad de-konstruovaným dějištěm karibské koloniální Jamajky, v jejímž oparu a metaforické exotice se ústřední příběh tří francouzských „pověřenců“ odehrává, se vznáší mrtvolný závan strachu a zrady, nabroušené nože „divadla na divadle“ se mohutně třesou. A nevyhnutelný je i výprask pro samotnou Müllerovu hru v podobě zásahu autorsko-režijní intriky (připsaný text Jiřího Pokorného). Pověření v pojetí HaDivadla hovoří ryze „revolučně“ o revoluci, ztracené i (utopicky) vizionářské – tak jak je slavné francouzské dění let 1789–1799 různorodě interpretováno. Jazykem plným dynamických obratů, černo-humorné nadsázky, zuřivých emocí i rytmických legrací účastníků tohoto věčného „boje“.

V inscenaci se představí Jan Lepšík, Zbyšek Humpolec, Jiří Svoboda, Marie Ludvíková a další. V roli černého osvobozeného otroka Sasportase se objeví hostující Lukáš Štěpánek. Premiéra se konala 17. ledna 2018.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.

Více souvisejících

HaDivadlo kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy