Národní divadlo moravskoslezské odhalilo pamětní desku ostravskému hereckému páru

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské věnovalo pamětní desku hereckým legendám ostravské činohry, manželům Františku Šecovi a Zoře Rozsypalové. Desku vytvořil výtvarník Vladimír Kotek.

Národní divadlo moravskoslezské v pondělí slavnostně odhalilo pamětní desku, kterou v rámci mimořádných projektů NDM EXTRA věnovalo hereckým legendám ostravské činohry, manželům Františku Šecovi a Zoře Rozsypalové. Manželé byli členy souboru více než třicet let. Desku vytvořil výtvarník Vladimír Kotek a nachází se u domu na Poštovní 1118/10.

Akce byla součástí dlouhodobého projektu Inspirativní paměť divadla, v rámci kterého Národní divadlo moravskoslezské od roku 2011 připomíná důležité osobnosti z divadelní oblasti spojené s Ostravou. 

„V rámci této tradice se NDM podařilo vytvořit a instalovat již dvě pamětní desky věnované jednak panu Jaroslavu Vogelovi (1894–1970), skladateli, dirigentu a dlouholetému šéfu ostravské opery, jednak panu Vladimíru Brázdovi (1920–2001), dirigentu, skladateli a dlouholetému šéfdirigentu operetního souboru,“ uvádí manažerka mimořádných projektů Andrea Dortová v tiskové zprávě.

Manželé Šecovi - František Šec (1919-2005) a Zora rozená Roszypalová (1922-2010) jsou zasloužilí umělci někdejšího Státního divadla v Ostravě. Získali řadu ocenění - František obdržel například cenu Senior Pric v roce 1995 nebo Křišťálovou růži v roce 1997. Zoře byla v roce 1994 udělena Cena Thálie za celoživotí umělecké mistrovství a roku 1997 byla na Poděbradských dnech poezie poctěna Křišťálovou růží. Je rovněž držitelkou Ceny města Ostravy, kterou získala v roce 2008 za zásluhy o rozvoj uměleckých a kulturních aktivit tohoto města.

„Paní Zora Rozsypalová a pan František Šec byli velkými osobnostmi, skutečnými hereckými aristokraty; přestože za normalizace zažili nespravedlivé ústrky i ztráty ve své milované profesi, neztratili nic ze své moudrosti a noblesy. Propluli šťastně a se ctí útesy oněch neradostných časů. Jejich byt na Poštovní ulici byl skutečný otevřený salon se smyslem pro přátelství, pro humor i krásu. Bylo poctou a radostí jej navštívit. Divadlo pro ně bylo posvátným místem, kde lze doopravdy žít v příbězích velkých básníků. Častokrát a rád jsem bral za kliku tohoto tajemného domu s arkýřem. Nezapomenu nikdy na temperamentní kněžnu Zoru a tichého Františka, jejího věrného rytíře. Zasloužená pamětní deska je víc než jen prchavá a žloutnoucí fotka. Jsem rád, že jsem měl velké štěstí tyto dvě osobnosti na své cestě potkat,“ vzpomíná na manžele Šecovi režisér Radovan Lipus.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) herci kultura Divadla Ostrava

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy