Na jeviště Moravského divadla Olomouc o víkendu vjela Královna Koloběžka první

Olomouc - Obutá-neobutá, učesaná-neučesaná... Kdo by neznal pohádku o Královně Koloběžce. Právě touto pohádkou plnou humoru a moudrosti začíná Werichovo Fimfárum. V Moravském divadle Olomouc ji nastudoval člen souboru činohry, Jan Ťoupalík.

Jan Werich v knize Fimfárum po svém upravil pohádku Boženy Němcové Chytrá horákyně a vytvořil pohádku Královna Koloběžka první o moudré Zdeničce a králi, který má rád hádanky. Moravské divadlo Olomouc ji uvede v režii člena činohry Jana Ťoupalíka. Na své si přijdou nejen děti, ale i jejich rodiče. Inscenace totiž slibuje písničky i speciální choreografii pro koloběžku.

Olomoucká inscenace vychází přímo z Werichovy knihy. „Hlavní inspirací a vzorem jsou pro mě pohádky, které jsme dělali v mém minulém angažmá v Činoherním studiu Ústí nad Labem,“ uvedl Ťoupalík v tiskové zprávě. Vedle režie je také autorem dramatizace i písňových textů. Písniček zde zazní hned několik, hudbu složil Filip Tailor. 

Originální je pojetí scény, kterou vytvořila Adéla Szturcová z Divadla Tramtarie. Všechny kulisy a dekorace pracují s motivem knihy. Tvůrci tak chtějí zdůraznit význam knih a čtení pro rozvoj dětské fantazie a vědění. „Adéla má bohaté zkušenosti s pohádkami, dětským divákem a hlavně má neuvěřitelný talent na originální nápady,“ pochválil výtvarnici režisér.

Významnou úlohu bude mít v nové inscenaci samotná koloběžka, na jejíž podobě spolupracoval s tvůrci inscenace Marek Kostka, majitel hanušovické společnosti Kostka-kolobka. „Tvůrci měli velice speciální požadavky. Od jiné geometrie jízdního rámu koloběžky až po barevné provedení, speciální skládání nebo originální úchyty na různé rekvizity, které se budou při představení používat,“ shrnul Kostka.

Na scéně je dokonce jízdní dráha. „Na koloběžce už jsem párkrát jela, nějak se odrážet umím, takže se moc těším a doufám, že se naučím i nějaké ty fígle,“ shrnula Vendula Nováková, která ztvární hlavní roli Zdeničky. Prozradila, že u pohádek se jí nejlépe žehlí. „Mám ráda jak animáky, tak ty naše české, ale ty starší, které si stále uchovávají moudrost a laskavost. Mezi mé nej patří Dařbuján a Pandrhola. V pohádkách moc ráda hraju, protože musíte jet na plný plyn a rozdávat energii, nepovolit,“ upozornila Nováková.

Postavu krále ztvární nováček v souboru Lukáš Červenka, který se olomouckému publiku již představil v inscenaci Cyrano z Bergeracu. S dětskými diváky má bohaté zkušenosti, více než deset let působil v ostravském Divadle loutek.

„Naučil jsem se, že z dětského diváka nesmíte dělat hlupáka. Je důležité ztvárnit postavy tak, aby se s nimi děti dokázaly sžít a prožívat jejich příběh. Děti jsou skutečně přísnými kritiky. Příprava této inscenace byla plná legrace, inspirace a příjemné atmosféry. Zkoušení s Honzou bylo excelentní. Je to člověk plný nápadů, které z něho doslova tryskají, k tomu je velmi vtipný,“ zhodnotil Červenka. V dalších rolích uvidíme Vlastu Hartlovou, Václava Bahníka a Jaroslava Krejčího.

Pohádka Královna Koloběžka první měla premiéru v neděli 28. ledna v 10 hodin v Moravském divadle Olomouc.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) kultura Divadla Jan Ťoupalík (herec) Jan Werich (herec) pohádka

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy