Divadlo Alfred ve dvoře uvede audovizuální performance o neustálé rotaci dějin

Praha - První letošní premiéra divadla Alfred ve dvoře přinese audiovizuální pohybové představení Everywhen. Performance trojice autorek různých národností pojedná o neustálé rotaci dějin v intimním rodinném kruhu.

Jako první letošní premiéru uvede divadlo Alfred ve dvoře pohybovou performance s názvem Everywhen autorek Soni Ferienčíkové, Márie Júdové a Alexandry Timpau. Představení slovensko-rumunsko-lotyšského kolektivu spojí autorskou hudbu, pohyb a originální 3D animace. Performance pojednává o neustálé rotaci dějin, které "začíná tam, kde se čas stává prostorem". Intimní rodinné situace zde dostanou děsivě povědomý historický kontext.

Pohyb Soni Ferienčíkové propojuje vizuální materiály s živým hudebním doprovodem. K tomu využívá přesné rotace trupu i celého těla, čímž vytváří komentář k obrazům běžných rodin, matek a otců se svými dětmi, malých skupin navzájem si blízkých lidí tváří v tvář hrozícímu opakování historie.

Žena jako milující matka, která propaguje vraždění a otroctví; milující pár zapojený do propagandy zvrácené ideologie; děti, které jakoby v zápalu hry hajlují. Záběry, na nichž není něco v pořádku. Autorky do ostrého kontrastu staví obrazy láskyplného osobního života a realitu společenského zapojení jedince, která může být zlověstná, nenávistná i pomstychtivá. Minimalisticky tak krouží kolem dvojí roviny života – osobní a politické.

„Naše vzpomínky se často samovolně vynořují, proti naší vůli upravují, přikrášlují nebo úplně mizí. Vynecháváním některých událostí a přepisováním historie ale budujeme bariéru mezi nastupující generací a staršími lidmi,” říkají autorky v tiskové zprávě.

„Je to nejpříhodnější základ pro opakování určité části historie. V Everywhen se ptáme, jestli je vůbec možné zabránit takovému opakování, když je nám určitá ideologie vepsána do těla, téměř jako DNA,” dodávají.

Soňa Ferienčíková je tanečnice, choreografka a zakladatelka produkční skupiny BOD.Y, v současnosti na volné noze. Věnuje se současnému tanci, experimentálnímu divadlu a tanečnímu filmu. Mimo Bratislavu studovala v Praze, Antwerpách, Salzburgu a New Yorku. Spolupracovala s mnoha domácími i zahraničními choreografy.

Mária Júdová je výtvarnice, autorka experimentálních, inovativních děl, které vytváří pomocí digitálních technologií. Vystudovala obor Digitální média na Akademii umění v Banské Bystrici. V průběhu studia absolvovala stáž na ERG – École de recherche graphique v Bruselu a v Mezinárodním centru pro umění a nové technologie CIANT v Praze. Následně pokračovala ve studiu na CAS při FAMU v Praze, kde se kromě tanečních filmů věnovala přesahu nových médií a současných choreografických postupů. V současnosti spolupracuje s platformou Choreographic Coding Lab a aktivně se věnuje tvorbě a reflexi digitální performance.

Alexandra Timpau se etablovala jako sound artist poté, co vystudovala architekturu a urbanismus v Rumunsku a přestěhovala se do Prahy, kde ji okouzlil zvukový live-coding. Brzy se stala členkou Kolektivu – otevřené mezinárodní umělecké platformy věnující se algoritmickým vizualizacím a elektronické hudbě, v rámci které absolvovala bezpočet vystoupení doma i v zahraničí. Inspiraci nalézá v náboženských rituálech své rodné země, současné parametrické hudbě i industriálním technu.

Premiéra inscenace Everywhen se koná 12. února od 20 hodin v divadle Alfred ve dvoře.

Související

Více souvisejících

divadlo Alfred ve dvoře kultura Divadla Praha performance

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy