Jak se Opice stala člověkem. Studio Hrdinů uvede adaptaci Kafkovy povídky

Praha - Povídka Franze Kafky Zpráva pro Akademii poprvé vyšla právě před sto lety. Studio Hrdinů uvede její adaptaci v inscenaci pro dva herce a v režii jedné z kmenových režisérek Kathariny Schmitt.

Povídku Franze Kafky Zpráva pro Akademii uvede Studio Hrdinů v režii jedné ze svých kmenových režisérek, Kathariny Schmitt, která společně s dramaturgem Jakubem Režným je i spoluautorkou dramatizace. Inscenace pro dva herce bude třetí premiérou aktuální divaelní sezóny této pražské scény.

Před akademickou obcí stojí Opice, která má přednášet o tom, jak se stala člověkem. Tak vypadá základní situace Kafkovy povídky. Inscenátory na ní zaujal především námět, jak by mohl vypadat proces učení se být člověkem. 

“Rozpor mezi zdánlivou civilizovaností a pudovostí je pro mě extremně inspirující a zábavný výchozí bod pro práci s herci,” říká o zkoušení režisérka Katharina Schmitt v tiskové zprávě. 

Inscenace řeší téma identity, práva na vlastní hlas a schopnost a možnost ho artikulovat. Pro tvůrce je to mimo jiné otázka mocenského diskursu, jehož základ tvoří jazyk a jeho osvojení. Příběh Opice je příběhem vzdělávání. Cesta od zvířete k člověku je proces nemilosrdného sebezdokonalování, které navíc Opice podniká zcela svobodně a o své vůli a za účelem tohoto svého přerodu vyhledává učitele, asistenty, či drezéry.

„Nelákalo mě napodobovat lidi; napodoboval jsem, neboť jsem hledal východisko, z žádného jiného důvodu. Když nelze jinak, pak se pustíte do učení beze všech ohledů,“ vysvětluje Opice v úvodu Kafkovy povídky.

V inscenaci pro dva herce se představí Zuzana Stivínová a Ivan Lupták. Stivínová ztvární postavu Opice. “Když čtu Zprávu pro Akademii v originále, vnímám povídku jako metaforu; čtenář neví, jestli je mluvčí muž či žena. Pro mě je otázka toho kdo smí mluvit/čí hlas je slyšet docela osobní, proto bylo pro mě důležité hlavní roli obsadit ženou. Zuzana, stejně jako já, trávila dlouhou dobu v zahraničí; má také velkou zkušenost s tím mluvit z pozice cizinky. Z této zkušenosti jsme obě během zkoušení inscenace situačně čerpaly,” říká o své volbě Katharina Schmitt, která je od roku 2006 pracovně rozkročena mezi Prahou a Berlínem.

Ivan Lupták se objeví v roli asistenta. Herec již v režisérkou dříve ve Studiu Hrdinů spolupracoval a na této scéně nazkoušel už více rolí. Naposledy jste ho mohli vidět jako Vedoucího vývoje v Lotzových Pár vzkazech veškerenstvu v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka.

K práci na výtvarné složce Katharina Schmitt přizvala své pravidelné spolupracovníky - scénografa Pavla Svobodu (autora scénografického řešení představení O slavnosti a hostech, které Studio Hrdinů úspěšně uvádí již třetí sezónu) a kostýmní výtvarnici Patricii Talacko. Inscenace je koncipována jako prostorová instalace, v rámci které se publikum v prostorách divadla přemístí. Cesta od neschopnosti mluvit k ovládání jazyka se odráží v režijních prostředcích inscenace – např. ve využití voice overu jako vniřního hlasu hlavní postavy. 

Studio Hrdinů připravuje do konce sezóny ještě jednu premiéru. Bude jí adaptace stylizovaných deníkových zápisků Marguerite Duras, které vyšly pod názvem Bolest. Režie se ujme, na divadle debutující, Ladislav Babuščák a v hlavní a jediné roli se představí Anita Krausová. Premiéra je připravena na konec května 2018.

Premiéra Zprávy pro Akademii se uskuteční 22. února 2018.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů kultura Divadla Franz Kafka Ivan Lupták (herec)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy