Záchodobijci a Záchodomilci svedou boj o pisoár v Moravském divadle Olomouc

Olomouc - Jeden z nejpopulárnějších muzikálů má vskutku nevšední zápletku. Zvonokosy vypráví o boji o pisoár, který rozdělil obyvatele jihofrancouzského městečka na dva nesmiřitelné tábory. Moravské divadlo Olomouc dílo uvede po více než třiceti letech.

Moravské divadlo Olomouc uvede po více než třiceti letech populární muzikál Zvonokosy. Příběh z malého městečka v jihofrancouzském Beaujolais, kde se starosta rozhodne na náměstí vybudovat pisoár, a rozdělí tak společnost na dva nesmiřitelné tábory Záchodobijců a Záchodomilců, uvidíme v režii Dagmar Hlubkové a v hudebním nastudování Petra Šumníka.

Zvonokosy napsal v roce 1934 Gabriel Chevallier. Muzikálová verze Petra Markova a Jindřicha Brabce slaví letos pětatřicetiny. Podle režisérky Dagmar Hlubkové je však příběh o stavbě veřejného záchodu stále aktuální.

 „Vypráví o člověku se všemi jeho vlastnostmi, především těmi špatnými, ale ukazuje také, že ve vážné věci se dokážeme semknout a udělat něco velkého,“ říká Hlubková v tiskové zprávě. Olomoucké publikum režisérku navíc dobře zná, uvedla zde úspěšné muzikálové a operetní inscenace včetně Sugar, Noc na Karštejně nebo Hledám děvče na boogie woogie.

Zvonokosy patří k dílům, které Dagmar Hlubkovou provázejí jejím profesním životem. „„Se Zvonokosy jsem se poprvé setkala jako čtenářka, poté jako herečka, když jsem ztvárnila postavu Jarmily Macarátové, no a poté i jako režisérka v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Dodnes se vzpomíná na první uvedení muzikálu v Hudebním divadle Karlín v roce 1983. Je to vynikající komedie a pro mě jeden z nejlepších českých muzikálů druhé poloviny dvacátého století,“ dodává režisérka.

Hudební party nezapřou francouzský původ literární předlohy. „V několika hudebních číslech lze zaslechnout inspiraci francouzskou hymnou, mají pochodový charakter. Myslím, že hudebně nejpovedenější je Píseň o smrti nevinného blázna, kterou v Karlínském divadle proslavila Laďka Kozderková. Všechny písně ze Zvonokos jsou dovedně napsány, mají švih a určitě se budou líbit,“ shrnuje autor hudebního nastudování Petr Šumník.

Choreografii, která se tentokrát obejde bez účasti baletu, má na starosti Lucie Martináková, bývalá dlouholetá sólistka olomouckého baletního souboru. „Stále se v divadle cítím jako doma, a jsem ráda, že tam chvíli zase můžu patřit, podílet se na krásné inscenaci. S kolegy a kamarády ze souboru opery a operety jsem už na podzim spolupracovala při přípravě Vinobraní a byla jsem lehce nervózní, jak mě přijmou v nové roli choreografa. Byli perfektní a teď se to opakuje,“ uvedla Martináková.

Vedle členů souboru opery a operety Zdeňky Mollíkové, Barbary Sabelly, Lucie Janderkové, Milana Vlčka či Petra Martínka účinkují v připravované inscenaci také kolegové z činoherního souboru Vlasta Hartlová, Jaroslav Krejčí nebo Václav Bahník. Pro Ivanu Plíhalovou jde po účinkování inscenacích  My Fair Lady, Hledám děvče na boogie woogie a Vinobraní už o čtvrté „zběhnutí“ k hudebnímu divadlu.

„Vzhledem k tomu, že ráda zpívám a mám v tomto souboru spoustu přátel, náramně si to užívám. Zvonokosy jsou úžasný muzikál, a co se týče tématu, bude mít tahle inscenace jistě divákům humornou formou co nabídnout. Zvlášť teď před dalšími volbami. A doufám, že i moje postava "zakyslé staré panny“ Eulálie Čubíkové k tomu přispěje,“ shrnula Plíhalová.

V roli Adelajdy z Kratihájů se coby host představí bývalá dlouholetá sólistka a umělecká šéfka olomoucké opery a operety Ludmila Machytková. Na jeviště Moravského divadla se vrátila po osmi letech od premiéry muzikálu My Fair Lady, kde ztvárnila paní Pearceovou.

„Ten časový odstup je přece jen znát, ale myslím, že jsem se do příprav dostala celkem rychle. Jsem ráda, že můžu pracovat s Dagmar Hlubkovou, známe se řadu let a vím, jak moc má operetu a muzikál ráda. Zvonokosy jsou muzikálem, který mě určitým způsobem provází, hrála jsem v předchozí olomoucké inscenaci a hostovala v inscenacích v Ostravě a také v Praze, kde jsem zaskakovala za nemocnou Laďku Kozderkovou. Je to vtipná komedie ze života s kvalitní hudbou plná postav, které nám budou povědomé, protože je známe ze svého okolí – jen se dobře rozhlédnout,“ uvedla Machytková.

Autorem scény a kostýmů je Jaroslav Milfajt, jehož návrhy jsme mohli v uplynulých sezonách obdivovat v inscenacích Hamlet, Amadeus či Země úsměvů. Z titulního městečka uvidíme během představení náměstí s hospodou, bazarem a kapličkou, zpěváci se budou po jevišti projíždět na kolech.

Muzikálová verze Zvonokos se v Olomouci dosud dočkala jediného uvedení – v prosinci 1985 měla v Hudebním divadle v Hodolanech premiéru inscenace v režii Martina Dubovice, dirigentem byl Zvonimír Skřivan a choreografii vytvořil současný umělecký šéf olomouckého baletu Robert Balogh.

Premiéra se uskuteční v pátek 23. února v 19 hodin, II. premiéra o den později ve stejný čas.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) kultura Divadla muzikál olomouc Dagmar Hlubková (režisérka)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy