Národní divadlo Brno zahájí festival Cirkus bude v Brně premiérou Rozmarného léta

Brno - V Lužánkách nedávno vyrostlo šapitó, v němž bude Národní divadlo Brno pořádat festival Cirkus bude v Brně. První akcí festivalového programu je premiéra inscenace Rozmarné léto podle slavné novely Vladislava Vančury.

Vančurovu novelu Rozmarné léto, odehrávající se ve třech deštivých dnech v malém městě Krokovy Vary na řece Orši, proslavil hlavně Menzelův film z roku 1967. Příběh o třech kamarádech, kteří tráví čas planými rozhovory na plovárně, kouzelníkovi Arnoštkovi a krásné asistentce Anně, nyní uvede Národní divadlo Brno.

Novelu, v níž Vančura kritizuje a ironizuje maloměšťácký způsob života, ale zároveň oslavuje český jazyk a život v duchu meziválečného poetismu, uvidíme v režii Jakuba Nvoty, který ve svém pojetí naplno využívá nekonvenčního prostoru cirkusového stanu.

Nvota využívá místo vypravěče dva klauny, kteří mluví minimálně, ale o to víc jsou mostem energie mezi diváky a postavami z novely. Ztvární je Hana Tomáš Briešťanská a Martin Siničák, kteří absolvovali na začátku zkoušení klaunský workshop s Jurajem Benčíkem (klaunem ze slavného Cirque du Soleil).

Herci Tereza Groszmannová, Annette Nesvadbová a Jakub Šafránek zase od listopadu poctivě trénovali na akrobatickém nářadí pod vedením lektorky Heleny Škovierové. Z toho lze vytušit, že vznikla originální inscenace, která kombinuje prvky nového cirkusu s klasickou činohrou. Režisér inscenace dodává: „Tak jako Vančura čaruje okouzlujícím způsobem s českým jazykem, chceme i my divákovi předvést cirkus se slovy, pantomimu s písmeny, žonglování s větami.“

Scénograf Karel Czech zabydlel šapitó, které pojme až 500 diváků, v duchu meziválečného poetismu a dadaismu. Pro poetismus je charakteristické, že pojem poezie nespojuje s jednou uměleckou formou, ale že nová „poetická krása“ má být reflektována různými uměleckými typy. Poetismus se vyznačuje hravostí, touhou po dálkách, objevováním poezie v žánrech, které byly považovány za pokleslé, jakými je například právě cirkus. Rozmarné léto (1926) bývá označováno za prozaický manifest tohoto směru, a to vedle Nezvalových básní vydaných ve sbírce Pantomima (1924). Obraz kouzelníka či akrobata, jakým je třeba Arnoštek, je výsostně poetistickým motivem. Tuto stylizaci výborně dokreslují kostýmy Markéty Sládečkové.

„Ať už bude venku zrovna jakkoli, věříme, že atmosféra „podivuhodného léta“ v šapitó naše diváky okouzlí, podobně jako si alespoň na chvíli své publikum získal Arnoštek, jehož „tělesné cviky mají do značné míry povahu duchovní “, dodává dramaturg Pavel Jurda.

Premiéra Rozmarného léta se koná 23. února v šapitó v brněnském parku Lužánky.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Vladislav Vančura Petr Halberstadt (režisér, herec) Martin Sláma Michal Bumbálek (herec) Martin Siničák (herec) Hana Tomáš Briešťanská (herečka) kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy