Balet Národního divadla Brno spojí čtyři strhující choreografie o ženách i mužích a řádu a živelnosti

Brno - Balet Národního divadla Brno spojí do jedné inscenace čtyři světové choreografie pojednávající o ženách i mužích, o řádu i živelnosti. Soubor pokračuje v uvádění světových choreografických osobností a po dílech George Balanchina a Jiřího Kyliána přináší dílo Nacha Duata.

Balet Národního divadla Brno pokračuje v uvádění světových choreografických osobností do svého repertoáru. V další premiérové moderní inscenaci spojí čtyři strhující choreografie pod společným názvem 4 Elements. Po dílech George Balanchina a Jiřího Kyliána nyní přinese další výjimečnou osobnosti - Nacha Duata.

První částí večera bude choreografie Hidden Order, jejíž autorem i režisérem je Lukáš Timulák. Hidden Order je dílo, ve kterém nejde pouze o choreografii a kroky, ale kde spojením elementů tance, hudby a vizuálního umění vzniká bezproblémová harmonie vytvořená kontrastem tvarů, světla a pohybu. Žijeme ve strukturovaném světě, obklopeném viditelnými a méně viditelnými vzory. Historicky se lidé snažili porozumět těmto vzorům, aby lépe porozuměli světu, v němž žijeme.

Choreograf a jeho tým se snažili vytvářet vzorce nové, anebo se spíš soustředit na zviditelňování těch, které jsou již přítomné. I když jim nepřikládáme velkou pozornost, podvědomě nám unikají nebo je považujeme za pouhé iluze.

Druhou choreografiií je Sarabande Jiřího Kyliána na hudbu Johanna Sebastiana Bacha. "Na první zmínku o slově "Sarabande" můžeme narazit již v roce 1539 v básni Fernanda Guzmána Mexía. Toto slovo bylo mimo jiné popsáno jako frivolní a neslušný tanec často vykonávaný muži v ženském oblečení. Ve Španělsku, za vlády krále Filipa II., byl tanec nakonec zakázán," vysvětluje Jiří Kylián v tiskové zprávě.

"Jeden z výchozích bodů mé choreografie vychází z "Genesis – knihy Jób“. "Smrtelník z ženy zrozený, má jen pár dnů – a plných trápení. Jako květ vzejde a uvadne, jako stín prchne, nezastaví se." Na tento příběh jsem se podíval očima šovinisty: muže, který je agresivní, zranitelně citlivý i uctivý.... Zkoumal jsem jeho sexualitu, smysl pro důležitost, zbytečnost a naprostou hloupost," pokračuje choreograf.

"Dalším zdrojem mé inspirace byl japonský rituál "Chado" - nebo "čajový obřad". Jedna strana tohoto obřadu reprezentuje vnitřní nebo duchovní zkušenosti lidských životů charakterizované pokorou, zdrženlivostí, jednoduchostí a hloubkou. Druhá strana představuje vnější nebo materiální stránku života. Původně popsanou jako opotřebovaná, zvětralá nebo rozpadlá. Ale je tu i třetí element obřadu - chápání "prázdnoty" – jenž byl považován za nejdůležitější. Protože nese klíč k našemu duchovnímu probuzení.

Jsem si zcela jist, že hodně z toho, co říkám o původu mé choreografie, nebude pro mnoho diváků viditelné nebo srozumitelné, ale to je ve skutečnosti velmi častý jev.… Domnívám se však, že tato "konfrontace" by se měla stát výzvou pro nás všechny, abychom se v choreografii pokoušeli najít i ty nejmenší detaily, s nimiž se můžeme identifikovat. Všichni bychom se měli pokoušet překonat bariéry, abychom našli, co leží za nimi. Právě tato pozitivní zvědavost nás vede k tomu, že se všichni pohybujeme vpřed a najdeme tak nečekané možnosti....,“ dodává Kylián.

Kylián je autorem i třetí části inscenace 4 Elements. Ta nese název Falling Angels. „Falling Angels je dílo pro osm žen. Bylo pojato tak trochu jako humorná pocta ženám umělkyním. Přestože hudba Steva Reicha vytváří striktně danou strukturu, ponechává současně dost svobody pro choreografii a emocionální vyjádření. Choreograficky tento kus pojednává o dvou nejvíce protichůdných vlastnostech jakékoliv umělecké práce, což jsou disciplína a svoboda.

Připadalo mi zajímavé nechat tyto dva naprosto odlišné elementy koexistovat vedle sebe. Osm žen v této choreografii tančí od začátku do konce. Nikdy neopustí jeviště. Celou dobu je zřejmá jejich vzájemná závislost a také přání si odpočinout, dát přestávku. Světlo vytváří na jevišti různé geometrické obrazce a určuje tak, kde budou tančit skupinky a kde sólistky. Falling Angels je choreografie o umělkyních a jejich umění s veškerou jejich elegancí, úzkostmi, zranitelností, komplexem méněcennosti a humorem. Je to symbol konfliktu mezi sounáležitostí a volností, což je dilema, které nás všechny provází od kolébky až po hrob,“ komentoval své dílo Jiří Kylián. 

Prožitek díla Falling Angels umocní Středoevropský soubor bicích nástrojů DAMA DAMA ve složení: Dan Dlouhý, Ctibor Bártek, Martin Opršál a Jan Říhák.

Večer uzavře část Gnawa Nacha Duata. Gnawa je víceznačný pojem, který označuje jednak zvláštní etnikum, tak kulturní, náboženské a hudební tradice černé diaspory v Maroku. V roce 1992 ve svém domovském městě Valencia odpremiéroval Nacho Duato dílo Mediterrania, zkoumající hlouběji jeho kořeny a předky, jeho pocit sounáležitosti s oblastí Středozemního moře.

V Gnawě, premiérované v podání Hubbard Street Dance Chicago v roce 2005, pokračoval proslulý choreograf v cestě, kterou se vydal v díle Mediterrania, usilující o to, aby prostřednictvím pohybu přenesl smyslnost krajiny a skutečnou povahu jejích národů. Díky sugestivní partituře plné španělských a severoafrických zvuků zaujme Gnawa publikum svou všestrannou silou a smyslnou elegancí, která kombinuje spiritualitu a organický rytmus Středomoří.

Gnawa je jméno, které dostávají v Maroku a dalších částech Maghrebu členové různých mystických muslimských bratrstev charakterizovaných jejich subsaharským původem a používáním písní, tanců a syncretických rituálů jako prostředku k dosažení extáze. Tento termín také odkazuje na hudební styl subsaharských vzpomínkových rituálů, které tato bratrstva praktikují, nebo jimi inspirují hudebníky. To je považováno za jeden z hlavních marockých folklórních žánrů.

Premiéra inscenace 4 Elements se koná v pátek 9. března 2018 v Mahenově divadle v Brně.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno kultura Divadla Brno Balet Johann Sebastian Bach

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy