Dojetí i komika v osudech silných ženských hrdinek. Divadlo Bolka Polívky chystá další ročník festivalu Ženy ženám

Brno - Březen v Divadle Bolka Polívky bude opět patřit ženám. Festival zábavných i dojemných inscenací s ženskými hrdinkami v hlavních rolích letos nabídne šest představení. Ve známých i objevných titulech zazáří Eliška Balzerová, Simona Stašová nebo Gabriela Míčová.

Březen v Divadle Bolka Polívky bude opět patřit festivalu Ženy ženám, který nabídne šest zábavných i dojemných představení s ženskými hrdinkami v hlavních rolích. Ve známých i objevných titulech zazáří herečky zvučných jmen včetně Elišky Balzerové, Simony Stašové nebo Světlany Nálepkové.

"Festival Ženy ženám pořádáme v našem divadle již po několikáté a doposud se setkal vždy s velkým diváckým ohlasem. Vzhledem k programu, který jsme připravili tentokrát, věříme že tomu ani letos nebude jinak. Festival ne náhodou začíná na Mezinárodní den žen a je věnován ženám, ale i odvážným mužům, kteří se rozhodně nemusí bát v těchto dnech k nám do divadla zavítat. Zvláště bychom rádi doporučili zahajovací představení (Ne)chtěná útěcha, které je svým tématem až mrazivě aktuální." říká ředitel divadla Ondřej Chalupský v tiskové zprávě.

Zahajovací představení (Ne)chtěná útěcha připravil soubor Diverzanti. V režii Kateřiny Volánkové, která je zároveň autorkou, sledujeme dokumentární drama podle skutečného příběhu o válečné pasti, která ničila životy, kradla rodinám dcery a ženám navždy vzala svobodu a sny. Představení o boji, jenž není u konce, a o ženách, které musí své břímě nést dál, uvidíte 8. března.

O den později nás čeká repríza úspěšné inscenace The Naked Truth - Odhalená pravda. První česká inscenace britského divadelního hitu Dave Simpsona je dojemnou komedií, která je výzvou všem ženám a oslavou jejich odvahy postavit se nepřízni osudu. Síla tance, síla přátelství a síla porozumění propojí ve venkovské tělocvičně šest účastnic kurzu pole dance, které přiměje odhalit pravdu o sobě a dokázat, že stojí za to čelit nepřízni osudu, ať jakkoli krutému. Přestože na počátku každá očekává něco jiného – zvýšit si sebevědomí, shodit pár kilo, udržet si chlapa nebo si ho najít, ale ani jedna si neuvědomuje, jak moc to ovlivní jejich život, dospějí přes nejrůznější neshody ke společnému rozhodnutí. 9. března v Divadle Bolka Polívky.

10. března následuje Frida Kahlo se Světlanou Nálepkovou v titulní roli. Strhující příběh slavné mexické malířky a aktivistky, která během svého života prošla mnoha těžkými zkouškami, ale nikdy neztratila chuť žít dál. Její milostné eskapády s mnoha slavnými muži i ženami své doby nemohly zůstat bez odezvy veřejnosti. Společně s Fridou projdeme nejen jejím životem, ale také dějinným obdobím, které utvářelo dnešní svět.

11. března v Brně zazáří Simona Stašová v titulní roli inscenace Filumena Marturano. Manželství po italsku s dojetím a komikou. Co všechno musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři zhýralého boháče a pro své syny zabezpečila rodinu? Vždyť děti jsou přece děti! Domenico Soriano je úspěšný obchodník a též neodolatelný ctitel ženských půvabů. Mladičkou Filumenu Marturano potkal v jednom neapolském nevěstinci uprostřed druhé světové války.

Pak se jejich cesty nakrátko rozešly, aby se však po válce náhodou potkali znovu. Tehdy se zrodil vztah, který vydržel 22 let. Filumena se stala jeho milenkou a v době, kdy byl Domenico na cestách, dokonce vedla jeho obchody. A po tom všem si jednoho dne ten starý kocour přijde, že se ožení s nějakou mladou holkou! To přece Filumena nemůže nechat jen tak. V ideálně namíchaném ději se střídají humorné scény s dramatickými. Nesmrtelnou filmovou adaptaci s názvem Manželství po italsku natočil v roce 1964 slavný italský režisér Vittorio De Sica a do hlavních rolí obsadil Sophii Lorenovou a Marcella Mastroianniho.

Mysleli jste někdy na sebevraždu? A stojí to zato, aby se to stalo? Co se stane, když se to stane? Možná se nestane vůbec nic! Dámská jízda. Chlapi pozor, jedu je dost! Autorské představení inspirované vyprávěním a skutečnými příběhy žen kolem nás. V příběhu učitelky Marušky, herečky Simony a kadeřnice Ilči dochází kvůli jejich odlišnému vidění světa a postojům k mužům ke konfliktům. Děj se odehrává tam, kde se ocitáme po smrti. Velmi milé a úsměvné vyprávění tří žen s odlišným pohledem na svět. Taková je inscenace Nebe? Divadla MALÉhRY, které festival uvede 12. března.

Festival Ženy ženám uzavře 14. března populární inscenace Můj báječný rozvod, v níž exceluje Eliška Balzerová. Laskavá a velice vtipná komedie věnovaná všem, kteří ne vlastní vinou zůstali sami. Eliška Balzerová sama na jevišti ve všech osmnácti rolích.

Související

Divadlo Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně se musí vystěhovat

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala budou nuceny ukončit svou činnost v současných prostorech. Důvodem je zjištění dalších strukturálních nedostatků, které zamezují bezpečnému využívání sálů. Uvedlo to vedení města prostřednictvím tiskové zprávy, kterou obdržel server EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Divadlo Bolka Polívky kultura Divadla festivaly Brno Petr Halberstadt (režisér, herec) Gabriela Míčová (Herečka) Simona Stašová Anna Fialová Bára Seidlová Eliška Balzerová

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy