Národní divadlo moravskoslezské se počtvrté zapojí do Noci s Andersenem. Letos s pejskem a kočičkou

Ostrava - Ateliér pro děti a mládež při Národním divadle moravskoslezském se již čtvrtým rokem zapojí do celostátní literární akce Noc s Andersenem. Akce se letos ponese v duchu Povídání o pejskovi a kočičce. Kniha Josefa Čapka totiž slaví devadesáté výročí svého vzniku.

Ateliér pro děti a mládež při NDM se společně s Národním divadlem moravskoslezským již počtvrté zapojí do celostátní literární akce Noc s Andersenem. Akce se ponese v duchu Povídání o pejskovi a kočičce – známá a oblíbená kniha Josefa Čapka slaví totiž letos devadesátého výročí svého vzniku a inscenaci O pejskovi a kočičce má navíc divadlo od nové sezóny opět na repertoáru.

V pátek 23. března je pro dvacet dětí ve věku šesti až osmi let připravena v Divadle Antonína Dvořáka pohádková noc – noční dobrodružství v podobě her a soutěží rámované příběhy pejska a kočičky. Knížka Povídání o pejskovi a kočičce Josefa Čapka vznikla v roce 1928, slaví tedy své devadesáté výročí. Program akce připravují divadelní lektorky NDM ve spolupráci se studenty Divadelního ateliéru a herci NDM.

„Děti se mohou těšit na herce Petru Lorencovou (kočičku) a Pavla Lišku (pejska), kteří budou po celou dobu, společně s divadelními lektorkami, průvodci akce. Na programu je například krátké vystoupení Operního studia NDM, vyrábění a zdobení narozeninových dortů pro pejska a kočičku, dále si děti také zahrají divadlo a vyzkouší si, jaké to je nocovat ve foyeru divadla ve vlastním spacáku,“ uvádí divadelní lektorka Tereza Strmisková v tiskové zprávě.

„K naší velké radosti je kapacita akce opět naplněna. Zájem rodičů a dětí o čtenářství a divadlo nás mimořádně těší,“ dodává divadelní lektorka Radana Otipková.

Oslavy pejska a kočičky budou také pokračovat v sezóně 2018/2019, a to návratem inscenace Pavla Helebranda O pejskovi a kočičce v podání Operního studia NDM. Inscenace zpracovává hravou formou hudebního divadla knihu Josefa Čapka a je určena rodičům a dětem od čtyř do osmi let a také mateřským školkám.

Noc s Andersenem začíná 23. března ve 20 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) kultura Divadla Noc s Andersenem Josef Čapek Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy