Národní divadlo Brno uvedlo brilantní francouzskou komedii v české premiéře

Brno - Dobrých komedií není nikdy dost, a proto do Mahenova divadla přichází „novodobý Molière“ Sébastien Thiérry a ptá se: Kdo je pan Schmnitt? Jenže odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. Pátrání po ní však zaručeně vzbudí salvy smíchu a nakonec snad i malé zamyšlení nad absurditou života.

Stačí jedno zazvonění telefonu a život dosud spořádaného manželského páru Bérandových se obrátí vzhůru nohama. Zvlášť, když žádnou pevnou linku vlastně nemají a nejmenují se ani Schmittovi, jak se jim snaží namluvit hlas na druhé straně aparátu. A to je prosím jen začátek. Kolotoč ztřeštěných situací a neuvěřitelných záměn se roztáčí. Nic není na svém místě. Tam, kde visel portrét tchýně, je nyní obraz psa. Klíče od bytu nepasují do zámku a na obvyklém čísle policie se hlásí taxislužba. Co dělat? Všechny dosavadní jistoty jsou rázem zpochybněny, člověk neví, čí je. Feydeau se řehtá, Kafka žasne.

Na vaše bránice útočí jedna z nejvtipnějších moderních frašek. Měla premiéru v pařížském Théâtre de la Madeleine v roce 2010 s Richardem Berrym v hlavní roli a byla nominována na prestižní cenu Molière. Její autor, Sébastien Thiérry, navazuje na tradici píšících herců, je pokračovatelem slavných komediografů Karla Valentina, Rolanda Dubillarda, Jeana-Clauda Grumberga. Srovnávají ho s Haroldem Pintrem či Eugènem Ionescem.

Je dvojnásobným držitelem ceny Molière za hru Cochons d´Inde (v Čechách uváděnou pod názvem Indická banka), za nejlepší komedii roku 2009 a nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Jako herec hrál např. ve filmech Bernarda Taverniera, Luca Bessona, Josée Dayan, Alaina Chabata. Jeho hry hrají prestižní pařížská divadla a režírují přední režiséři jako např. Jean Michel Ribes, Bernard Murat nebo Anne Bourgeois.

A jak se zdá, pozornost umí Thiérry upoutat nejen svojí tvorbou, ale i společenskými postoji. V roce 2015 např. způsobil skandál svým provokativním vystoupením v televizi během udílení Molièrových cen, když zcela nahý hájil postavení dramatických autorů před francouzskou ministryní kultury Fleur Pellerin. Paradoxům a absurditám života se umí Sébastien Thiéry vysmát v životě i na jevišti.

Takže pokud jste zvědaví - Kdo je pan Schmitt? - přijďte od 13. dubna do Mahenova divadla na českou premiéru stejnojmenné Thiérryho komedie v režii Jany Kališové. V rolích manželů Bérandových uvidíte Evu Novotnou a Dušana Hřebíčka. Schválně, jakou zde najdete odpověď?

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno kultura Divadla Eva Novotná Dušan Hřebíček (herec) Martin Veselý Roman Blumaier (herec) Mahenovo divadlo

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 40 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy