Stereotypní pohled Evropanů na muslimy? Diváci ocenili hru v Brně, "Slušní lidé" ji nestrávili

Brno - Tématem představení Naše násilí a vaše násilí, které dnes v Brně narušili aktivisté, je mimo jiné vztah Západu k blízkovýchodním zemím. Vedle pietní připomínky obětí islamistických teroristických útoků v Evropě poukazuje inscenace Olivera Frljiče také na miliony lidí, kteří zemřeli ve válkách a následném chaosu v Afghánistánu, Iráku či v Sýrii. Ukazuje také mnohdy stereotypní pohledy Evropanů žijících v blahobytu.

Představení vrcholí scénou, kdy herec s trnovou korunou na hlavě sestupuje z kříže tvořeného ropnými barely a polonahý se pokládá na ženu ležící na břiše, což předem vyvolalo nesouhlasné reakce katolické církve a dalších lidí. Dnes se odehrály v okolí divadla i přímo na jevišti protesty.

Většina z účinkujících herců jsou podle monologů, jimiž představení začalo, muslimové, ať už z Balkánu, anebo ze západoevropských zemí.

Diváci, kteří vydrželi až do konce, ocenili odvahu herců, kteří zůstávali na jevišti i přes nástup asi 25 nakrátko ostříhaných, často výrazně potetovaných a osvalených příznivců hnutí Slušní lidé. Po vyřešení incidentu herci představení dohráli až do konce.

"Nečekal jsem, že někdo bude přímo narušovat představení," řekl novinářům jeden z diváků, podle dalších Slušní lidé ukázali, jak reálně nahlížejí na slušnost a co pro ně ve skutečnosti znamená svoboda. Divačka Daniela Samsonová jejich počínání označila za naprostou neúctu ke svobodě projevu.

Když aktivisté na jevišti blokovali představení, někteří lidé začali tančit, jiní se s nimi pokoušeli hovořit. Vznikaly i hádky přímo v hledišti mezi lidmi o tom, co znamená křesťanská víra a jak by se měl správný křesťan chovat tváří v tvář radikálnímu umění, případně jen o tom, jak zachovat bonton v divadle.

Většina diváků vydržela v hledišti do konce. Hercům pak tleskali, někteří vestoje. Pár lidí ale nechalo po představení ruce složené v klíně a potlesk si odpustili.

Související

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.
Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno Slušní lidé (aktivisté) kultura islám divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy