Otáčivé hlediště v Krumlově vyvolává rozbroje. Ze zahrady musí pryč, uvedl ministr

Český Krumlov - Do jižních Čech se dnes v rámci výjezdu vlády vypravil i ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. Je pro, aby se otáčivé hlediště v Českém Krumlově přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Stát by se na nákladech na novou točnu měl podílet zhruba třetinou.

Náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř (KDU-ČSL) dnes na dotaz ČTK odhadl náklady na novou točnu na stamiliony korun.

Památkáři dlouhodobě uvádějí, že unikátní hlediště postavené v éře socialistického Československa narušuje charakter zámecké zahrady. Na tento fakt poukazuje i mezinárodní organizace UNESCO, na jejímž seznamu Český Krumlov figuruje od roku 1992.

"Na prvním místě je UNESCO, když respektujeme UNESCO, v tom případě to musí jít pryč. Jako divák bych to měl radši tady, ale jako člověk, který o tom má rozhodovat, musím respektovat všechny námitky, které začínají právě UNESCEM. Z hlediska provozu diváckého i divadla je nemožno vybudovat dostatečně kvalitní podmínky, což v (případě) přesunu možné je. Já osobně se nyní přikláním k tomu to přestěhovat," řekl Šmíd.

Novou točnu, jejíž podoba by měla vzejít z architektonické soutěže, chce Jihočeské divadlo přesunout do divadelního traktu v bývalém zahradnictví. ČTK to dnes řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Zámecká zahrada by se o tento divadelní trakt rozšířila, nyní jde o neudržované místo za zdí zámecké zahrady. Nynější točna patří městu České Budějovice.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) je toho názoru, že by točna měla zůstat na svém místě v zámecké zahradě. "Podle mě by se mělo spíš investovat do stávajícího zázemí otáčivého hlediště," řekl dnes Babiš novinářům. Proti přesunu je i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). "Můj názor je konstantní, otáčivé hlediště by mělo zůstat v zámecké zahradě," řekla.

Přesun do areálu bývalého zahradnictví, v němž většina pozemků patří městu Český Krumlov, podporují i památkáři. S přesunem točny z nynějšího místa před letohrádkem Bellarie naopak nesouhlasí Jihočeský kraj. Vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Patrik Červák řekl, že by tak pominul fenomén otáčivého hlediště v zahradě.

Jednou z dříve zmiňovaných variant bylo to, že nová točna by zůstala před Bellarií a zajížděla pod zem. Ministr kultury Šmíd si ale takové řešení neumí představit, například kvůli velkým nákladům. 

Jihočeské divadlo, které ve středu na točně zahájí sezonu premiérou hororu Dracula, má s památkáři nájemní smlouvu na pronájem zahrady do konce roku 2020. Původní otáčivé hlediště se poprvé roztočilo před 60 lety, 9. června 1958. 

Související

Turandot, foto Petr Zikmund

RECENZE: Pucciniho Turandot - Scénický zázrak opery na otáčivém hledišti

RECENZE - Nad Českým Krumlovem se v ten den mračila obloha, občas se objevily krátké bouřky. Jako by to mělo být předznačení osudu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. V sobotu 2. srpna se chystala premiéra největší jevištní realizace operního díla v tomto prostoru. Ale dřív, než se krátce zastavíme u dech beroucí inscenace, bude asi dobré alespoň v bodech připomenout kauzu: Otáčivé hlediště.
Otáčivé hlediště Český Krumlov

Další osud otáčivého hlediště v Českém Krumlově? Ministr kultury chce mluvit hlavně s občany

Český Krumlov - Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) si dnes v Českém Krumlově prohlédl při pracovní cestě zámek i otáčivé hlediště v zámecké zahradě. Jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd (za ANO) chtěl, aby se otáčivé hlediště přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Naopak premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v červnu řekl, že by točna měla zůstat v zámecké zahradě

Více souvisejících

Otáčivé hlediště Český Krumlov Ilja Šmíd Jihočeské divadlo kultura český krumlov

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy