Startuje výroční sezona Divadla Na zábradlí. Co nabídne divákům?

Praha - Divadlo Na zábradlí zahajuje příští týden novu sezonu, ve které oslaví 60 let od svého založení. Celá sezona se tak ponese ve znamení oslav, setkání a dalších speciálních akcí. Vše odstartuje výstavou fotografií Vladimíra KIVY Novotného, na kterých se potkávají legendy tohoto pražského divadla s jeho současnými zaměstnanci.

Vernisáž proběhne 10. září od 17:30 v prostorách Divadla Na zábradlí za účasti autora fotografií, držitele ceny Czech Press Photo. Na jeho fotografiích se sešly takové osobnosti jako například Jiří Bartoška, Jan Přeučil, Jan Preissová, Jana Plodková, Václav Vašák, Jakub Žáček, Miloslav König a další.

Následovat bude představení Dánská občanská válka 2018-24, o kterém divadelní kritik Jan Císař napsal ,,Autory divadelního díla, jež vnímáme během představení, je autorsko-dramaturgicko-režijní dvojice z nastupující divadelní generace: Kristýna Kosová a Adam Svozil. Nejsou divadelní veřejnosti neznámí, v roce 2015 například získali za představení ve školním divadle Disk divadelní fakulty AMU Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné původní hry."

První premiérou sezony bude inscenace Podivuhodný případ pana Holmese. Ale jak už je Na zábradlí zvykem, nepůjde o klasický přepis předlohy, ale o autorské přepracování příběhů této ikony světové literatury. Autorem textu i režisérem je David Jařab, který se stává vedle Jana Mikuláška dalším z kmenových režisérů Divadla Na zábradlí. O své nadcházející inscenaci Jařab říká: „Je to taková viktoriánská rapsodie o touze přiblížit se zločinu tak blízko, že člověk, totiž muž, prostě nemůže zůstat úplně beze skvrn na své běloskvoucí košili a kožených rukavicích. Kriminální obsese dvou solitérů z dob, kdy černoši, Indové, Poláci, feťáci, ženy i děti ještě znali své místo.“

V roli slavného detektiva se představí Honza Hájek, jeho pravou rukou - Dr. Watsonem - bude Miloslav König. Doplní je další členové uměleckého souboru DNz Jakub Žáček, Jiří Černý, Ivan Lupták, Magdaléna Sidonová, Petr Čtvrtníček a nově i Petra Bučková a Barbora Bočková. Premiéra se uskuteční 5. Října 2018.

U příležitosti 60. výročí založení DNz bude v prosinci uvedena inscenace domácího režiséra Jana Mikuláška, který s dramaturgyní Dorou Viceníkovou zpracovává legendu světového filmu Ingmara Bergmana. Jeho dílo, ať už literární či filmové, získá pohledem Jana Mikuláška nový tvar. Snové i psychologické motivy tohoto severského tvůrce ožijí na scéně Zábradlí v imaginativním kaleidoskopu. Již tradičně se výtvarného zpracování ujme Marek Cpin.

Druhá polovina sezony se od literárních a vůbec fiktivních světů odkloní k realitě všedního dne. Herečka a režisérka Halka Třešňáková zpracuje osobní téma emigrace pod názvem Překročit hranice. Poslední premiéra bude svěřena do rukou držitele Českého lva, filmového režiséra Marka Najbrta.

K oslavě 60. výročí je připravena řada akcí, speciálních projektů, které budeme postupně odhalovat v průběhu celé sezony. Jednou z nich je vydání publikace o historii DNz, jejíž křest plánujeme na prosincovou premiéru, a dále uvedení cyklu filmových dokumentů České televize, který v šesti dílech mapuje jednotlivá desetiletí existence Divadla Na zábradlí.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na zábradlí Jana Plodková Jiří Bartoška

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy