Zaměstnanci Státní opery Praha se bouří. Odmítají sloučení s Národním divadlem

Praha - Protestem před ministerstvem kultury a předáním otevřeného dopisu šéfovi kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09) chtějí zaměstnanci Státní opery Praha v pondělí vyjádřit nesouhlas se slučováním svého souboru s Národním divadlem. V otevřeném dopise chtějí poskytnout "nezkreslené" informace.

"Sloučení dvou příspěvkových organizací vlastně ani nepřipouští naše legislativa. Zákon o hospodaření se státním majetkem sice uvádí možnost, že zřizovatel příspěvkové organizace sice může organizaci založit nebo zrušit, nicméně nenajdete tam ani zmínku o slučování," uvedl Radim Dolanský, pověřený ředitel Státní opery Praha.

"Po diskusi s několika právníky jsem také nenašel způsob, jak zaměstnance s platnou pracovní smlouvou k rekonkurzům vůbec přimět," sdělil. Ty jsou předpokladem ke sloučení divadelních sborů.

Zaměstnanci Státní opery tvrdí, že dosud není jasné, co se stane s budovou opery a podle jejich názoru úspory peněz a zvýšení kvality produkce se neopírá o reálné informace.

"Ani studie teatrologa Josefa Hermana, ani četná prohlášení náměstka Zdráhala v médiích nepředložily žádné ekonomické, legislativní, právní a personální analýzy a stejně tak žádné umělecké argumenty pro transformaci dvou nejvýznamnějších příspěvkových organizací ministerstva kultury s vrcholně citlivými vazbami na tradici," uvedl Dolanský.

Státní opera Praha je podle Dolanského finančně samostatnější než Národní divadlo, jeho soběstačnost je 45procentní.

Související

Státní opera ND

Přívalový déšť zaplavil suterén Státní opery

Přívalový déšť dnes večer zaplavil suterén Státní opery, kde se nachází i jevištní točna zmodernizovaná při rekonstrukci v roce 2019. Zasaženy jsou zkušebny, sklady dekorací a chodby. V budově je vypnuta elektřina a stále zasahují hasiči. Rozsah škod vedení Národního divadla (ND), pod něž spadá Státní opera, zjišťuje a dokumentuje. Bližší informace budou k dispozici ve čtvrtek, řekl ČTK mluvčí ND Tomáš Staněk.

Více souvisejících

Státní opera Národní divadlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy