Jiří Pecha (†74) byl mistr živelnosti. Exceloval v Babičce, vystupoval s Polívkou

Brněnský divadelní a filmový herec Jiří Pecha se do širšího povědomí diváků zapsal v tandemu s Boleslavem Polívkou, s nímž často vystupoval v jeho zábavné Manéži. Hráli spolu také ve filmech legendární režisérky Věry Chytilové Šašek a královna a Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo v úspěšném snímku Pupendo. Své největší role ale Pecha, přezdívaný Peca, vytvořil v brněnském Divadle Husa na provázku, své osudové scéně, kterou v 60. letech spoluzakládal. Herec dnes ve věku 74 let zemřel.

Odborníci na jeho umění oceňovali zejména hereckou živelnost a zemitost, stejně jako schopnost ztvárnit komické i dramatické role. K vrcholům Pechova divadelního herectví patřila titulní role v Shakespearově dramatu Král Lear a v komediální hříčce Babička podle Boženy Němcové - fetišistická revue, za niž před lety dostal speciální Cenu Alfréda Radoka za "mužský herecký výkon v ženské roli".

Když Pechovi v roce 1997 řekli, že má hrát postavu babičky Boženy Němcové, myslel si, že se dramaturg Petr Oslzlý s režisérem Ivem Krobotem zbláznili. Inscenace se ale nakonec stala kultem s velkým počtem repríz. "Pecha se v tomto prostě krásném oblečení stal svým způsobem ikonou přesahující hranice inscenace," uvedl Oslzlý k výkonům herce. Pecha se před lety také svěřil, že v roli mu hodně pomohlo, když začal uvažovat, jak by se asi v té nebo oné situaci zachovala jeho vlastní babička.

Svého hereckého kolegu chválil i Miroslav Donutil: "Viděl jsem Pecu v Babičce, odvedl obrovský, nádherný výkon. Předvedl právě tu laskavost, kterou má v sobě obsaženou. Lidi ho znají jako drsného chlapíka, který každému všechno vysype rovnou do očí. A najednou vidí, kolik v sobě má laskavosti. To jsou ty rozpory a Peca je jich plný."

Do televize a filmu pronikal Pecha postupně a objevoval se většinou ve vedlejších, ale zato výrazných rolích. Jednu z hlavních úloh třebíčský rodák ztvárnil v pohádce Lotrando a Zubejda (1997). Kromě již zmíněných filmů se objevil ve snímcích Zapomenuté světlo (1996), Všichni moji blízcí (1998), Musíme si pomáhat (2000), Anděl Páně (2005), Peklo s princeznou (2008) či Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014).

Jiří Pecha se narodil 12. listopadu 1944. Vyučil se elektromechanikem a s herectvím začínal u ochotníků. V roce 1963 byl díky talentu bez maturity přijat na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU). Zde se seznámil se svým pozdějších nejčastějším hereckým partnerem a souputníkem Polívkou. "Když Bolek začínal, mně zbýval rok do promoce, a tak jsme se znali hlavně z hospod. Kromě lumpáren jsme dělali společně divadlo," řekl o tom Pecha.

V době studií na JAMU také vznikla jeho přezdívka Peca. "Byl jsem línej chodit hrát basket, jen jsem ležel na kolejích. A můj kamarád, režisér Petr Scherhaufer říká: Juro, ty jsi ale pecivál! Pecivál Peca."

Herec prošel divadly Večerní Brno, uherskohradišťskou scénou i loutkovou Radostí, kde pracoval jako kulisák, než zakotvil v Divadle Husa na provázku. Z angažmá odešel až v roce 2006 do penze, ale na jeviště se stále vracel. Pechovu dlouhou kariéru nezhatily ani celoživotní potíže s učením textů, ani zdravotní problémy.

Jiří Pecha byl třebíčský rodák a v roce 2017 obdržel Cenu města Třebíče.

Související

Rozloučení s hercem Jiřím Pechou.

Zemřel Peca. „Nezapomeneme,“ zní z Divadla Husa na provázku

Divadlo Husa na provázku se loučí se svým zakládajícím členem a brněnskou hereckou legendou Jiřím Pechou (1944-2019). Ten zemřel v ranních hodinách ve čtvrtek 28. února 2019. Ještě tentýž večer uspořádal Provázek ve svém Divadelním klubu setkání jeho přátel a příznivců.

Více souvisejících

Jiří Pecha Boleslav Polívka kultura Divadlo Husa na provázku Brno

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 45 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy