Festival Divadelní svět Brno láká na více než 50 představení. Sestavili jsme tipy, z nichž si zaručeně vyberete

Za méně než měsíc v Brně proběhne jubilejní 10. ročník oblíbeného festivalu Divadelní svět Brno. Od 23. května až do 28. bude k vidění více než padesát pozoruhodných představení z celého světa. Během pěti dnů se to všechno stihnout nedá, proto se redakce EZ rozhodla dát dohromady několik tipů na co se během 5 dní vydat.

Festival Divadelní svět Brno bude letos slavit desáté narozeniny. Za tu dobu festival v rámci naší země nabyl prestiže a každoročně láká stále větší počet diváků. Ostatně není se čemu divit, když nabízí to nejlepší z české divadelní tvorby včetně zajímavých zahraničních počinů. Letos do Brna zamíří představení z Belgie, Jihoafrické republiky, Jižní Koreje, Komorských ostrovů, Madagaskaru, Martiniku, Německa, Norska i Polska a dalších.

Hrát se přitom nebude jen na známých adresách, jako jsou scény Národního divadla Brno, Divadla Husa na provázku, HaDivadla, Městského divadla Brno, Divadla Polárka nebo brněnské JAMU, ale také třeba v šapitó na Kraví hoře nebo ve známé Löw-Beerově vile. Hlavním tématem letošních představení je Evropský sen, tedy zachycení cesty evropské minulosti i současnosti.

„Jeden z největších snů, který přinesla sametová revoluce, byl sen evropský. Sen o tom, že se znovu vrátíme do Evropy, od níž jsme byli odděleni ostnatým drátem. Že se znovu staneme plnohodnotnými obyvateli tohoto kulturního prostoru. Pro mnohé z nás se tento sen stal realitou. Bohužel pro řadu lidí zůstal pouhým snem a pro jiné se zase změnil v noční můru. I to jsou důvody, proč se Evropský sen stal tématem jubilejního ročníku našeho festivalu,“ říká ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Francuzi (Nowy Teatr, Polsko)

Mezinárodně oceňovaný polský režisér Krzysztof Warlikowski se inscenací Francouzi z roku 2015 vydal do vesmíru Proustova sedmidílného románu Hledání ztraceného času, aby v něm našel současnou Evropu. Jeho Francouzi nejsou jen převedením jednoho monumentálního díla na jeviště: navraceje se do doby před první světovou válkou, ohledává tato hvězda evropské režie na základě fragmentů Proustova románu kořeny evropské identity a myšlení. Činoherní prostředky přitom kombinuje s prvky pohybové performance a živou hudbou. Výsledkem je prudce strhující inscenace posedlá alchymií lidských vášní, temná i vtipná zároveň. Nejen svou délkou jsou Francouzi nevšedním zážitkem, kterého si člověk právě od festivalu, jako je Divadelní svět Brno, žádá.

Inscenace bude k vidění 26. a 27.5. v 18:00 v Janáčkově divadle.

Sons of Sissy (Simon Mayer, Belgie)

Čtveřice mužů s hudebními nástroji – basa, harmonika, housle. Zpěvy, šaty. Tradice alpských rytmů, minimalismus přenosu – zvukem a tancem – kamsi do dálek a výšin, vstříc venkovské nevinnosti a rozpustilosti hravých horalů. Zábava a nevázanost ale nemůže dojít konce. Z muže se stává žena, sukně padá na podlahu. Vytleskávaný rytmus se mění v kruté fackování holé kůže. Krutost – surrealismus a sebezničení – v cestě za katarzí smyslového zážitku těch nejintenzivnějších barev. Originální autorskou inscenaci vytvořil rakouský tanečník, choreograf, muzikant a pedagog Simon Mayer (1984), působící též jako zpěvák vlastní kapely Rising half-moon. Mezinárodní úspěch, který provokativní hudebně-fyzický experiment provází, zahrnuje řadu festivalových cen a nadšených recenzí.

Inscenace bude k vidění 27.5. v 18:00 v Divadle Husa na provázku.

CION: Requiem of Ravel’s Bolero (Vuyani Dance Theatre, JAR)

Mimořádné setkání jihoafrického autora Zakese Mdy, francouzského skladatele Maurice Ravela a jihoafrického choreografa Gregoryho Maqomy a jeho světoznámého souboru moderního tance Vuyani Dance Theatre. Výsledkem je odzbrojující taneční show, v níž devět obdivuhodně sladěných tanečníků (doprovázených čtyřmi vokalisty), minuciózně přesných virtuózů rytmizuje Ravelovo Bolerozbavené klasické instrumentace, na „africký způsob“, aniž by zazněla jediná nota nahrávky. Veškerou „hudbu“ tvoří svými těly, dupáním, pleskáním, boucháním, bubnováním. Žádné folklorní jásavé křepčení, nýbrž fascinující zádušní mše, vážné existenciální zamyšlení nad životem a smrtí i nad tragickým údělem černochů v dějinách.

Inscenace bude k vidění 25.5. v 14:00 a 19:00 v Mahenově divadle.

ADHD (Cirk La Putyka, Praha)

S podtitulem „novocirkusová groteska, báseň, obraz i noční běs“ uvádí od loňského října Cirk La Putyka svou nejnovější inscenaci ADHD, která je právem označována za jednu z nejlepších v historii souboru. Rostislav Novák ml. řeší v ADHD své osobní téma, život s diagnózou poruchy pozornosti a hyperaktivity. Autorský projekt vytvořený na základě osobních zkušeností, který tentokrát dává Novákovu představení i psychologický rozměr, v mnoha podobách ukazuje život jedince s touto diagnózou a co znamená soužití s ADHD pro nejbližší okolí diagnostikovaných osob. To vše spolu s uhrančivým výkonem skvělého mezinárodního týmu performerů dává tomuto novocirkusovému představení nový přesah. Výborná scénografie je zásadním prvkem inscenace, která svým otáčením, nakláněním či kolébáním vytváří variace prostoru, na kterých se umělci představují nejen jako artisté, ale i zdatní tanečníci. Rostislav Novák ml. chtěl představením ukázat, že ADHD není onemocnění, ale nová kvalita života. V každém případě ve své inscenaci dokazuje, že ADHD je novou kvalitou nového cirkusu.

Inscenace bude k vidění 25. a 26.5. v 18:00 v Městském divadle Brno, hudební scéna.

Soukromé rozhovory (Divadelní spolek Jedl, Praha)

Bergmanovské variace na téma manželství a ztráty víry. Víry v sebe, víry v druhého člověka, víry v Boha. Sonda do vztahu muže a ženy. Mlčení druhého člověka (i když mluví), za slovy mlčení. Mlčení Boha, za našimi slovy, kterými se ho snažíme dotknout. Autorka dramatizace Lucie Trmíková zpracovala pro inscenaci stejnojmenný beletristický text Ingmara Bergmana. V něm se světoznámý filmař a divadelník, který by v loňském roce oslavil sto let, vyrovnává s nevěrou vlastní matky. Inscenace je sled dialogů mezi Annou (Lucie Trmíková), jejím duchovním pastorem Jacobem (Alois Švehlík) a jejím mužem Henrikem (Martin Pechlát). a během rozhovorů vyplouvají na povrch věci, které většina z nás raději na světlo nevytahuje. Trýznivá analýza vztahů mezi mužem a ženou na divadelním jevišti díky skvělým hereckým výkonům, které pracují také s nadsázkou a nadhledem, obsahuje navíc něco, na co nejsme u Bergmana tolik zvyklí, totiž osvobodivý humor.

Inscenace bude k vidění 27.5. v 15:30 a 18:00 v Divadle Husa na provázku, sklepní scéna.

Dánská občanská válka 2018–24 (Divadlo Na zábradlí, Praha)

Scénář na motivy sci-fi románu předního představitele současné dánské literatury Kaspara C. Nielsena kombinuje úvahy o společensko-politických tendencích s fantaskními historkami tragikomického charakteru, balancuje na hranici absurdity, surreálna a kruté ironie. Dekadentně apokalyptická vize Evropy na pokraji ekonomické krize v podání autorsko-režijní dvojice Kristýny Kosové a Adama Svozila se inspiruje Nielsenovým světem, kde život jako takový přestal být důvodem k žití, protože s dostatkem finančních prostředků se může člověk klonovat donekonečna. Přinášejí především vlastní výpověď, své osobní vnímání reality, které herci Divadla Na zábradlí přesvědčivě přetvářejí do grotesky či krutého melodramatu. S odstupem, smyslem pro humor i sebeironií. Čeká vás divoký sen o naší současnosti i noční můra blízké budoucnosti. Usnout ale určitě nestihnete. Inscenace bude k vidění 27.5. v 19:30 ve Studiu Marta.

Pejprbój (Radim Vizváry, Praha)

Hraje-li divadlo pro děti, často se mluví o tom, jakou roli má dětská fantazie. Málokdy se na ni ale inscenátor odváží spolehnout do té míry jako Radim Vizváry v „minimalistické pohádce“ Pejprbój. Jeden mim-vypravěč, jedna role papíru a jinak jen prázdný prostor. Vše ostatní už se odehraje v hlavách diváků. Pod rukama vypravěče čistý a tvárný materiál ožívá a začíná vyprávět příběhy. Chlapec z papíru se stane vypravěči průvodcem, společně objevují, co všechno se v jedné roli papíru skrývá.Nonverbální, vizuálně naprosto čistá inscenace jednoho z nejvýraznějších českých mimů ukazuje dětem jakési divadelní minimum ‒ co všechno lze divadlem předat bez velkých efektů, pouze řečí těla a jednoduchého materiálu.

Inscenace bude k vidění 25.5. v 10:00 a 15:30 v Divadle Polárka.

Faust (Divadlo DRAK Hradec Králové)

Legendární příběh doktora Fausta, který upsal duši ďáblu, se v evropské divadelní kultuře objevil napříč snad všemi proudy a žánry. Hradecký DRAK se svou inscenací, uvedenou k šedesátému výročí divadla, hlásí k tradici lidového loutkářství, které si faustovský motiv tradičně propůjčovalo ‒ tvrdá konfrontace světa velkých hodnotových střetů s poetikou hospodské rakvičkárny. Jednu z nejslavnějších loutkových inscenací Fausta vytvořil právě v Hradci Králové Matěj Kopecký ‒ dočkala se celkem 273 repríz a především k ní se současná verze odkazuje. Hraje se v šapitó, s loutkami, jak uvádí anotace: „V barokních kontrastech, rozkročené mezi fraškou a tragédií, pokleslostí a moralitou, malé i velké divadlo světa, a stejně tak i malý a velký svět divadla.“ Hradecký Faust nezapře ani jeden ze svých kořenů ‒ Goetha ani Kopeckého.

Inscenace bude k vidění 24.5 v 17:30 a 25.5. v 10:30 a 14:00 v šapitó na Kraví hoře.

 

Související

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.
Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno Mahenovo divadlo Janáčkovo divadlo v Brně Městské divadlo Brno (MdB) Divadlo Husa na provázku

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy