Na Provázku v nové inscenaci Pravidla Bincárny hledají hranice zhůvěřilosti. Inspirací jsou jim brněnští blogeři KKRD Boys

První inscenací Divadla Husa na provázku pod novým uměleckým vedením budou Pravidla bincárny v režii umělecké šéfky divadla Anny Davidové. Inscenace podle nekorektních textů kultovního blogu brněnských KKRD Boys slibuje hledat hranice osobní svobody a limity hyperkorektnosti.

„Je to první vlaštovka a zároveň první stvrzení závazku ́nepravidelné dramaturgie ́, jak ji chceme po příchodu na Provázek dále rozvíjet. Protože je to internetový blog, co je tu zdivadelňováno. Jedná se také o látku velice brněnskou, tj. vycházíme z autentického ducha místa, v němž a z něhož tvoříme, aniž bychom ovšem rezignovali na témata, která Brno zdaleka přesahují.“ říká o inscenaci režisérka.

KKRD Boys začali psát blog původně jako záznam historek pro své kamarády, dnes mají na svém profilu přes padesát tisíc sledovatelů. V roce 2017 získali prestižní cenu Magnesia Litera v kategorii Blog roku, Národní knihovna ČR blog zařadila mezi výběrové webové zdroje určené k pravidelné a dlouhodobé archivaci. KKRD Boys vydali tři knihy.

„Zlákal nás nejen nekorektní humor, ale především jazyková vybroušenost téhle podivné partičky a jejich literatury. Text, se kterým pracujeme, jsme sestavily ze tří KKRD knih - kompilátů internetového blogu a facebookových statusů. Rámcujeme to celé nenásilným příběhem, ale ve výsledku půjde hlavně o hodně divokou jízdu/scénický koncert, který má otestovat nejen výdrž a hranice zhůvěřilosti diváků, ale i možnosti divadla jako takového a prozkoumat, kolik toho inscenace a divák vůbec může unést. Co se ještě smí a kde jsou hranice únosnosti - ale čeho? A čí?“ přibližuje inscenaci Anna Davidová.

Že nepůjde o inscenaci stravitelnou pro všechny, napovídá i upozornění, které divadlo zveřejnilo pod anotací k představení a které nedoporučuje návštěvu Slušným lidem, slabším povahám a mladistvým do 15 let. KKRD Boys se totiž ve svých textech při popisu brněnského života nevyhýbají žádným, ani těm nejtemnějším zákoutím a jejich slangový slovník nevynechává ani ty nejdrsnější výrazy.

Kromě scén z domácího partnerského života navštívíme i hospodu v pozdních hodinách, disko a noční klub. To vše s průvodci a představiteli všech rolí Terezou Volánkovou, Janem Kolaříkem a Dominikem Telekym.Hudební doprovod zajistí brněnské jazzové trio pod vedením Pavla Zlámala ve složení Martin Konvička /klavír/, Juraj Valenčík /kontrabas/ a Kristian Kuruc /bicí/.

PRAVIDLA BINCÁRNYRežie: Anna DavidováDramaturgie: Eva PetlákováVýprava: Petra VlachynskáHudba: Pavel Zlámal a BrünnwerkHrají: Tereza Volánková, Dominik Teleky a Jan Kolařík

Premiéra proběhla 12. 5. 2019 na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku

Související

Více souvisejících

inscenace Pravidla Bincárny Anna Davidová (režisérka) Dominik Teleky Divadlo Husa na provázku

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 50 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy