Töpfer byl uveden do funkce ředitele Divadla na Vinohradech

Praha - Pražské Divadlo na Vinohradech od nové sezony, tedy od začátku září, povede herec a za ODS zvolený senátor Tomáš Töpfer. Ve středu ho do funkce uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

"Představil jsem pana Töpfera zaměstnancům a popřál divadlu, ať se daří," sdělil Novotný.

Metropole vyhlásila výběrové řízení v říjnu loňského roku, ředitel vinohradského divadla Jindřich Gregorini totiž odchází do důchodu.

Nový šéf Divadla na Vinohradech si myslí, že některé současné inscenace se měly odehrát v jiném prostoru. Základem jeho koncepce je živé moderní divadlo se silným hereckým souborem a nejlepšími režiséry, kteří umí s tak velkým prostorem pracovat. Současně tvrdí, že divadlo přišlo o své diváky a návštěvnost by se měla začít měřit po přestávce.

Základní tým Töpfera bude tvořit umělecký šéf Juraj Deák a šéfdramaturg, profesor Jan Vedral. Oba jsou jeho dlouholetí spolupracovníci.

Dosavadní umělecký šéf Martin Stropnický ze své funkce kvůli odlišným názorům již odstoupil. Spolu s manželkou Veronikou Žilkovou ke konci sezony v divadle skončí. Z divadla odchází i další herci jako například Ladislav Frej.

Jmenování Töpfera se nelíbilo opoziční ČSSD. Tvrdila, že výběrové řízení bylo pod silným politickým tlakem a odborné kvality kandidátů byly zcela upozaděny. "Jmenování Töpfera je nejen typickým příkladem politické korupce, ale zároveň alarmujícího morálního střetu zájmů, protože Töpfer zároveň provozuje Divadlo Na Fidlovačce, které každoročně čerpá od hlavního města grantovou podporu ve výši takřka deset milionů korun," uvedl před časem bývalý radní pro kulturu a zastupitel Lukáš Kaucký (ČSSD). Töpfer už ale na Fidlovačce nepůsobí.

Tomáš Töpfer po absolutoriu na pražské DAMU vystřídal několik angažmá. V letech 1987 až 1998 se objevoval na prknech Divadla na Vinohradech. V roce 1995 společně s herečkou Eliškou Balzerovou založil nadaci na obnovení Divadla Na Fidlovačce, které herečka po jeho odchodu vede. Töpfer je držitelem divadelní ceny Alfreda Radoka. Od roku 2006 je bezpartijním senátorem za ODS.

Související

Jaroslav Kubera

V Rudolfinu proběhla pieta za Kuberu (†72), dorazil i exprezident Klaus

Politici i představitelé veřejného života se dnes odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
Tomáš Töpfer

Mafra prohrála. Herec Töpfer má nárok na odškodné za článek, potvrdil ÚS

Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil rozsudek přiznávající herci Tomáši Töpferovi 150.000 korun za článek v Mladé frontě Dnes. Názorový text "Jak vydělávat na holokaustu" vyšel v roce 2015 a jmenoval Töpfera mezi "figurami proslulými hlavně čichem na dobrý kšeft". Ústavní soudci stížnost na rozsudek označili za zjevně neopodstatněnou.

Více souvisejících

Tomáš Töpfer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy