Zemřela herečka Milena Dvorská

Praha - V Praze zemřela v úterý 22. prosince ve věku 71 let známá herečka Milena Dvorská, představitelka Marušky z pohádky Byl jednou jeden král. Uvedla to ve středu Česká televize.

"Je těžké se ke smrti paní Dvorské vyjádřit. Vždy je moc smutné, když někdo zemře, zejména když je to takhle před vánočními svátky," uvedla pro agenturu Mediafax Veronika Jeníková, která byla hereckou kolegyní Dvorské v Divadelní společnosti Háta. "Paní Dvorská byla velmi milá, i když měla svá trápení. Hezky se s ní hrálo a na mladší kolegyně byla bezvadná."

"Jsem velmi překvapená, je to náhlé, měly jsme s Milenou velice dobré vztahy. Byla po smrti mé maminky jako moje druhá máma. Jsem z toho moc smutná," neskrývala své dojetí nad úmrtím Dvorské herečka Olga Želenská, zakladatelka a ředitelka Divadelní společnosti Háta.

"Moc mě mrzelo, když jsem se to dozvěděl," řekl agentuře Mediafax Karel Janák, režisér snímku Ať žijí rytíří!. Byl to poslední film, ve kterém se Milena Dvorská objevila. "Já jí mám pořád zafixovanou jako Marušku z filmu Sůl nad zlato, ale paní Dvorská byla zralá paní, která i přes to, co ji potkalo, měla humor a sílu hrát," prohlásil Janák. "Když přišlo na natáčení humorné scény, byla z ní zase ta Maruška z pohádky. Mrzí mne, že neuvidí i televizní seriál, ve kterém měla více prostoru než v našem filmu," dodal režisér.

Česká herečka Milena Dvorská se narodila 7. září roku 1938 v Prostějově. Pro herectví ji objevil Jan Werich, když si k němu přišla pro autogram. Tři měsíce také pobývala u Werichů na Kampě v podkrovním pokojíku během natáčení filmu Byl jednou jeden král. Poté měla možnost točit s Bořivojem Zemanem film Anděl na horách, kde se seznámila s Vlastou Fabianovou, která hrála její maminku. Ta jí také pomohla připravit se na zkoušky z herectví. V roce 1960 vystudovala Dvorská DAMU, začala hrát v tehdejším divadle D 34 v Praze, pozdějším Divadle E. F. Buriana. V tomto divadle sehrála role Sofie v Platonovi, Annu Christie v Anně Christie nebo Emilku ze hry Jak okrást zloděje.

Její nejznámější rolí je Maruška v pohádce Byl jednou jeden král, zahrála si například i maminku v seriálu Pan Tau nebo maminku Tomáše Jordána v seriálu Ulice. Představila se také v dalších seriálech a filmech jako například Vesničko má středisková.

Více než 40 let byla vdaná za Josefa Krause. Syn Jakub je kameraman a dcera Lucie odešla do ciziny s Janem Dvorským, který se prohlásil za Spasitele světa a začal si říkat Parsifal. V poslední době byla Milena Dvorská členkou Divadelní společností Háta.

Milena Dvorská úmrtí

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy