Zemřel herec Jaroslav Moučka

Praha - Ve věku 86 let zemřel v sobotu v Praze český herec Jaroslav Moučka. Informaci potvrdilo tiskové oddělení pražského Divadla na Vinohradech.

Bližší informace o úmrtí herce divadlo nemá k dispozici. O skonu Jaroslava Moučky se členové divadla dozvěděli z parte, které jim doručila jeho rodina. "V parte je psáno, že pohřeb se na přání zesnulého uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu. Z tohoto důvodu Divadlo na Vinohradech nechystá žádný veřejný rozlučkový akt," sdělila Mediafaxu mluvčí divadla Zuzana Paulasová.

Smutek nad úmrtím Jaroslava Moučky neskrýval herec Martin Zounar. "Pro mě to byl v těch 80. letech, kdy jsme natáčeli seriál Chlapci a chlapi a on hrál mého mistra, skvělý člověk. Mladí herci nepotřebují totiž jen peskovat, ale i učit. A on právě uměl v klidu říct i připomínky a my se ho nebáli na nic zeptat. Ať má dlouhý potlesk v nebi, zaslouží si to," řekl Mediafaxu Zounar.

Ze smrti herce Jaroslava Moučky jsou smutní i obyvatelé jihočeské Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku. Herec sem dlouhá léta jezdíval na chalupu, která původně patřila jeho manželce, která pocházela ale z Písku. "Jaroslav Moučka byl nesmírně veselý, milý pán. Hrál tu také občas pro lidi a děti divadlo. Zašel si na pivo, chodil i do knihovny, rád četl. Byla to taková veselá kopa," řekl Mediafaxu starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut.

Moučka patřil mezi oblíbence zdejších obyvatel. Do městečka jezdil často, i když v posledních měsících téměř vůbec, právě kvůli svému zdravotnímu stavu. "Byl tu ještě loni, ale jinak sem často jezdíval a přes léto tu byli s manželkou pořád. Budeme na něj všichni rádi vzpomínat," doplnil starosta Nekut.

Na Moučku rád vzpomíná i režisér Zdeněk Troška, který s tímto hercem spolupracoval v pohádce Z Pekla štěstí II. "Je mi nesmírně líto, že tito skvělí herci umírají. Nejdříve zemřela Zpěvanka z pohádky Byl jednou jeden král Stella Májová, teď i filmová Maruška, Milena Dvorská, která mi v pohádce také hrála a teď pan Moučka," uvedl Troška.

Doplnil, že práce na filmu se slavným hercem byla prý skvělá. "Byla radost s ním pracovat. Hýřil dobrou náladou, vtipem. Pořád byl veselý, smál se, vyprávěl vtipy i zážitky ze své herecké profese. Věděl jsem, že je těžce nemocný, ale i tak mne smrt tohoto úžasného herce a profesionála zasáhla a velmi mne to mrzí," podotkl Zdeněk Troška.

Podle něj se právě díky Jaroslavu Moučkovi podařilo další skvělé dílo. Ztvárnit čerta Trepifajksla. "Byla to úžasně zahraná role takového pravého českého až Ladovského, dobrotivého čerta, podle kterého pak právě řada těch dalších byla ztvárněna v různých pohádkách. Myslím si, že to byla jedna z jeho skvělých rolí, spolu s Jiřinou Bohdalovou," dodal Troška.

Jaroslav Moučka se narodil 9. listopadu 1923 ve Studené u Telče. Jeho otec byl obchodní cestující a matka švadlena. Moučka se učil kamnářem, pekařem, knihkupcem, nikde ale nevydržel a nakonec se vyučil jako strojní zámečník a soustružník.

Od mládí se věnoval i ochotnickému divadlu. Po osvobození v roce 1945 získal první profesionální divadelní angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě, kde působil jako inspicient s hereckou povinností. Po roce odešel do Kladna (1946 – 1947), odtud do Olomouce a v další sezóně (1949 – 1950) působil v pražském Národním divadle. Protože však dostával málo příležitostí, přešel na další dvě sezony (1950 – 1953) do tehdejšího Gottwaldova, dnešního Zlína. Od roku 1953 se stal stálým členem pražského Divadla na Vinohradech (tehdy Ústřední divadlo Československé armády), kde si do roku 1994, kdy odešel do hereckého důchodu, zahrál 145 rolí.

Ve filmu se poprvé objevil v roce 1950 ve snímku Případ dr. Kováře, v 60. a 70. letech pak vytvořil přes 70 rolí. Velké množství příležitostí dostal i v televizi, kde hrál v seriálech Muž na radnici, Plechová kavalérie, F. L. Věk, Byli jednou dva písaři, Taková normální rodinka, Zlá krev, Bylo nás šest, Byl jednou jeden dům, Život na zámku a mnohých dalších. Nezapomenutelný je jeho koktavý zapomenutý čert Trepifajksl, kterého hrál šest let na Vinohradech ve hře Jana Drdy Dalskabáty, hříšná ves po boku Vlasty Chramostové a roli si zopakoval i později v televizi s Jiřinou Bohdalovou.

Moučka byl od mládí členem komunistické strany, v roce 1968 z ní znechucen okupací vystoupil. Objevil se v menší roli v kritickém dramatu Ucho s Jiřinou Bohdalovou a Radkem Brzobohatým v hlavních rolích a v hlavní roli později zakázaného snímku Dlouhé dopoledne. V 70. letech jeho hereckou kariéru přibrzdila normalizace a Moučka i kvůli tlaku strany členství v KSČ obnovil. Následně získal ocenění Zasloužilý umělec. Několikrát si zahrál komunistické funkcionáře. Nejznámější je jeho tajemník Pláteník v normalizačním seriálu Okres na severu Jaroslava Dietla, za který si Moučka vysloužil další titul Laureát státní ceny Klementa Gottwalda.

Jaroslav Moučka zůstal herecky aktivní i v 90. letech minulého století, odchod do ústraní urychlilo onemocnění Parkinsonovou chorobou. Poslední roky svého života strávil v Ošetřovatelském domově Pod Lipami na pražském Žižkově.

Jaroslav Moučka herci úmrtí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy