Ende gut, alles gut - Preméra 6. června 2013 v divadle Reduta

Brno - Inscenace na divadelní téma se odehrává v rozmanitých prostorech Divadla Reduta. Současné vedení spolu s kmenovým režisérem Janem Mikuláškem se loučí s krásným prostorem Divadla Reduta původní inscenací, která pojedná téma samotné tvorby, snů i loučení.

V divadelním sále, ve foyer i v červeném sále zazní parafráze, citace i aluze nejen na redutní představení. Hlavním tématem se stává samotné divadlo: „Jak známo, premiéry mají své stálé premiérové obecen­stvo. Jsou lidé, kteří chodí jen na premiéry. Říká se, že to činí z vášnivého divadelnictví nebo ze zvědavostí nebo ze snobismu nebo kvůli šatům nebo kvůli známým, já nevím; ale myslím, že tam chodí z neuvědomělé a zvrhlé krutosti. Chodí tam pást se rozkošnicky na trémě herců, na mukách autora a agónii režiséra; přicházejí, aby se krvelačně pokochali strašlivou situací na jevišti, kde každou vteřinu může něco selhat, něco se zmotat a všecko se pokazit. Na premiéry se chodí, jako se chodívalo ve starém Římě do arén na mučení křesťanů a zápasy šelem. Je to divý požitek z trýzně a rozčilení obětovaných. Nicméně vězte, že zvedá-li se v sedm večer opona, buďte si vědomi, že je to šťastná náhoda nebo přímo zázrak.", napsal Karel Čapek.Ende gut, alles gutPremiéra 6. června 2013

Režie: Jan MikulášekScénář: Jan Mikulášek a Dora ViceníkováDramaturgie: Dora ViceníkováScéna a kostýmy: Marek CpinVýběr hudby: Jan Mikulášek

Obsazení:Jan Hájek Dita KaplanováJiří Vyorálek Zuzana ŠčerbováPetr Jeništa Ondřej MikulášekMichal DaleckýMartin SlámaJiří Kniha Vladimír KrátkýPetr BláhaReprízy: 7. 6., 16. 6., 26. 6.

Související

Divadlo Reduta - hra Mars

RECENZE: Mars si odbyl premiéru v divadle Reduta v Brně

Divadelní hra německého současného dramatika Mayenburga Mars je žánrově všechno možné, jenom ne klasickou dramatickou tvorbou. Pohybuje se někde mezi absurdním divadlem, sci-fi příběhem, černou komedií, nebo ukázkou reality show. A nemá daleko k Orwelovu románu 1984. Ať si divák tuto hru přiřadí k jakémukoliv žánru, jedno je jisté. Odchází z divadelního sálu s pocitem, že je ten příběh vlastně o nás všech.
Mirandolína (NdB)

RECENZE: Mirandolína v Brně ukázala, jak se bránit Mee Too

RECENZE - Ten titulek prosím neberte až tak vážně. Současné šílenství kolem obtěžování žen se dostalo (nejenom v americké) společnosti tak daleko, že se muž musí bát pomoci ženě do kabátu, nebo ji dát přednost ve dveřích. V Goldoniho komedii je to vtipně zpřevrácené. Mirandolína dává elegantně „na frak“ svým roztouženým nápadníkům a je to opravdu komické. Divadlo REDUTA Národního divadla v Brně má tak v repertoáru titul, který diváky potěší.

Více souvisejících

Divadlo Reduta

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy