Přehled hostů na Mezinárodním festivalu Divadlo evropských regionů

Hradec Králové - Již podevatenácté ožije v tradičním termínu na konci června Hradec Králové divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů, který pořádá Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a sdružení Poco a Poco animato, nabídne i letos pestrou nabídku titulů toho nejlepšího, co se urodilo na českých a moravských jevištích, stejně jako pozoruhodné zahraniční projekty. Kromě různorodé nabídky divadelních stylů a žánrů vás na hlavní scéně Klicperova divadla, ve Studiu Beseda i ve scéně V Podkroví čeká několik speciálních projektů, stejně jako doprovodná výstava či tradiční hudební koncerty na Letní scéně.

ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

Zahájení festivalu 21. června od 19h na hlavní scéně Klicperova divadla bude patřit hostům z Francie – slavné Nebezpečné vztahy Christophera Hamptona nám totiž předvedou herci ze Scéne indeépendante contemporaine v Paříži, a co víc, režie tohoto projektu se ujal sám John Malkovich, který Vikomta de Valmont ztvárnil ve slavném filmu z roku 1988. V roce 2012 se tedy k látce vycházející z románů v dopisech Choderlose de Laclos vrátil a strhující příběh nastudoval s mladými francouzskými herci jako výpověď současné internetové generace. Inscenace bude uvedena pod záštitou místopředsedy Evropského parlamentu ing. Oldřicha Vlasáka a za podpory Francouzského institutu Praha.

Dalšími vzácnými zahraničními hosty budou ruští divadelníci z Divadla U mosta v Permi, kteří k nám přivezou černou komedii Martina McDonagha Bezruký ze Spokane i ruskou klasiku Maxima Gorkeho Na dně, obě tyto inscenace v režii Sergeje Fedotova si vysloužily nadšený obdiv odborné veřejnosti. 23. června se potom na scéně V Podkroví uskuteční tematické Povídání, ve kterém kritik J. P. Kříž představí uměleckého šéfa Divadla u Mosta, režiséra Sergeje Fedotova a dozvíme se tak mnoho zajímavého nejen o pětadvacetiletém výročí založení jeho divadla.

Slovenští kolegové ze Slovenského komorného divadla v Martině nám přivezou svou cenami ověnčenou inscenaci režiséra Lubomíra Vajdičky Sedem dní do pohrebu. Jde o dramatizaci románu Jána Roznera, který na Slovensku vyšel s velkým úspěchem v roce 2009 a popisuje autobiografický příběh sedmi dní, které prožil autor po smrti své ženy, zakázané přkladatelky Zory Jesenské. Tato inscenace získala cenu Dosky za inscenaci roku 2012 a herec Dano Heriban si za roli Jána Roznera odnesl i cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Druhá slovenská inscenace, kterou na našem festivalu přivítáme, je hra Davida Mameta Listopad v podání bratislavské Arény. Brilantní Mametova komedie o „zemi neomezených možností" tam byla uvedena v režii Martina Čičváka ve slovenské premiéře.

DOMÁCÍ HOSTÉ

Zastoupení českých divadelních scén je velmi pestré, z pražských scén se našemu publiku představí Činoherní klub a jeho nová inscenace hry Gerharta Hauptamnna Před západem slunce v režii Ladislava Smočka – ta bude tvořit slavnostní závěr festivalu. Dále se těšíme na hudebně-dramatický projekt Miloše Orsona Štědroně a Jana Nebeského Divadlo Gočár, po jehož uvedení bude následovat tematické Povídání V Podkroví, kde Lenka Jaklová uvede historika architektury, docenta Jiřího Tomáše Kotalíka, a bude si s ním povídat nejen o urbanismu a architektuře v Hradci Králové. Divadlo VOSTO5 k nám přiveze Péráka – akční historickou fikci o mýtickém protektorátním hrdinovi v režii Jiřího Havelky, zajímavý bude jistě i projekt Listování, kde si Lukáš Hejlík vezme na paškál bestseller ekonoma Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Brněnské scény zastupuje samozřejmě náš obvyklý host – Divadlo Husa na Provázku, tentokrát s jejich inscenací Tichý Tarzan v režii Anny Petrželkové, s oceňovanou Ivanou Hloužkovou v hlavní roli. Národní divadlo Brno k nám přiveze jevištní adaptaci slavné Bergmannovy Sedmé pečeti v režii Jiřího Nekvasila a Divadlo Reduta nabídne svou inscenaci Nenápadný půvab buržoazie, variaci na buňuelovskou poetiku v režii Jana Mikuláška.

Ostravská Aréna k nám přiveze herecky precizní Gogolovy Hráče v režii Ivana Krejčího a Divadlo Petra Bezruče nabídne neméně vydařenou inscenaci Na větrné hůrce v režii Jana Mikuláška.

Z dalších regionálních scén přivítáme již tradiční hosty, Slovácké divadlo Uherské Hradiště k nám zavítá se svým Višňovým sadem v režii Oxany Smilkové, Činoherní studio v Ústí nad Labem představí Páralovu Soukromou vichřici v režii Thomase Zielinského a kolegové z Východočeského divadla v Pardubicích představí absurdní komedii Sebastiana Thiéryho Pokusní králíci, kterou tam zrežírovala Anna Petrželková.

Zcela specifickým projektem je potom vystoupení dalších tradičních hostů našeho festivalu, Divadla Continuo, které na náměstí u Klicperova divadla, uvede svůj projekt NOW...?

INSCENACE KLICPEROVA DIVADLA

V rámci festivalu se pochlubí svou nejnovější tvorbou i domácí Klicperovo divadlo. Dvakrát uvedeme ve Studiu Beseda divácky mimořádně oblíbenou inscenaci Davida Drábka Koule s Pavlou Tomicovou v hlavní roli, nebude chybět ani divadelního adaptace polského filmového hitu Sexmise v režii Šimona Cabana, nová inscenace Davida Drábka Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho s Jiřím Zapletalem v hlavní roli, poslední letoní premiéra Klicperova divadla, muzikál Radka Balaše a Ondřeje Brouska Marilyn s podtitulem Překrásné děcko a s Kamilou Sedlárovou v titulní roli, dále další úspěšná inscenace Davida Drábka Richard III. s Pavlínou Štorkovou v titulní roli či Žebrácká opera Václava Havla v režii Daniela Špinara. K této vydařené inscenaci se váže i další tematické Povídání V Podkroví, kde bude Vladimír Just diskutovat se svými hosty nad současnými i budoucími inscenacemi her Václava Havla a nebude chybět ani představení knižního vydání Havlových Antikódů. Tuto událost doplní výstava velkoplošných typogramů Václava Havla v plenéru starého města.

Ani letos nebudou chybět oblíbené hudební koncerty, které se konají vždy po skončení hlavního večerního představení venku na Letní scéně Klicperova divadla. V rámci letošního ročníku nám zahrají například František Segrado a jeho kapela Veselá bída, Jelení loje, Laco Deczi, On line Session Band, Art Jazz Band, Yelllow Sisters, kapela Nadoraz, JH Big band Hradec Králové či skupina Mlask s jejich originální bubenickou show. Večerní koncert v sobotu 22. června potomu bude patřit Hereckému souboru Klicperova divadla a jejich kapele Mastix, která opět předvede svou show a skvělé songy nejen z našich inscenací.

Logem letošního festivalu se stal kolorovaná kresba Jiřího Anderleho z cyklu Commedia dell´arte: Král odkopává šaška. Výstavu obrazů, kreseb a grafik tohoto významného grafika a malíře pod názvem STARÉ ZLATÉ ČASY A DNES si můžete prohlédnout již od 18. května až do konce festivalu ve foyer Klicperova divadla.

Související

Festival Divadlo evropských regionů 2017

Další ročník festivalu Divadlo evropských regionů se blíží. Nabídne pět zahraničních a přes dvacet českých inscenací

Hradec Králové – Koncem června se odehraje další ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, který každoročně pořádá Klicperovo divadlo ve spolupráci s Divadlem Drak. Bohatý program nabízí desítky představení, v nichž se objeví jak herecké hvězdy, tak i začínající divadelníci. Návštěvníci si mohou vybrat z činoher, loutkových představení, pohybových, experimentálních i hudebních projektů.
Klicperovo divadlo

Klicperovo divadlo zahajuje předprodej na festival Divadlo evropských regionů

Hradec Králové – Konec června v Hradci Králové bude opět patřit festivalu Divadlo evropských regionů. Letos se koná již třiadvacátý ročník, který opět pořádá Klicperovo divadlo ve spolupráci s Divadlem Drak a Open Air Programem. Předprodej vstupenek na festivalová představení startuje právě dnes.

Více souvisejících

Festival Divadlo evropských regionů Klicperovo divadlo

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy