Burian se vrátil do čela ND, má ale podmínky. Padne ministr?

Praha - Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla v Praze. Burian dnes na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení ND avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit.

Burian dodal, že jestliže mohl být jako šéf ND během hodiny odvolán, tak stejně rychle může on sám odstoupit z této funkce. Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. 

"Musím přistupovat na to, jakým způsobem se k tomu všemu kulturní fronta postavila. Tak bouřlivou reakci jsem nečekal. Osobní závěr jsem z toho vyvodil ten, že člověk se celý život učí. Svoji rezignaci nezvažuju," řekl Balvín po jednání s Burianem.

"Vážím si chlapského postoje, když jsou lidé schopni uznat, že se v některých věcech mýlili. Seznámil jsem ministra s tím, jak se Národní divadlo za ten jeden den změnilo a on mi nabídl, abych se vrátil do funkce. Samozřejmě se musím sejít s uměleckými šéfy a garanční radou a požádat je, aby se také vrátili. Nebudu nic zdržovat, pokusím se, aby se vedení Národního divadla znovu ustanovilo," uvedl Burian.

Dále sdělil, že s ministrem mluvili také o podmínkách, za kterých ministerstvo kultury bude řídit Národní divadlo. Jednou z nich bude to, že začne fungovat garanční tým, který bude zprostředkovávat strategická rozhodování mezi ministrem a divadlem.

Projednali i další kroky, například jak řešit problémy, které vyplývají z auditu. "Audit nemáme zájem tajit, připravíme ho pro média. Jsou v něm nesrovnalosti ve mzdovém systému a nastavené postupy v investičních projektech, které musí více odpovídat legislativě a nesmí ji dokonce v některých případech překračovat," dodal Burian.

Šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal ještě před výsledky jednání na ministerstvu Českému rozhlasu řekl, že o návratu do divadla bude přemýšlet. Zároveň však podotkl, že už to bude jiné divadlo, než které opouštěl před prázdninami. Balvín podle něj svými kroky první scénu poškodil.

„Pokud byla naděje v osobě Jan Buriana, že na to místo přijde zkušený manažer, tak ta startovní pozice se maximálně ztížila," poznamenal Dočekal s tím, že podle něj se měl ministr nad svým setrváním ve funkci „vážně zamyslet".

O působení Balvína ve vztahu k Národnímu divadlu dnes mluvil i herec Richard Krajčo, další z těch, kteří na protest proti Burianovu odvolání ohlásili odchod. „Já bych se do Národního divadla v téhle situaci nevrátil. Uvažoval bych o návratu až ve chvíli, kdy by byl odvolán z funkce prozatímní ministr pan Balvín," řekl Krajčo dnes ráno.

Sám Balvín dnes řekl, že o svém odchodu z funkce neuvažuje a o jeho odvolání zřejmě nebude usilovat ani premiér, podle něhož se „za jednu žlutou kartu ještě nevylučuje".

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Ministerstvo kultury Jan Burian

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy