Na prknech libereckého divadla bude vykraden film

Liberec – Na prknech libereckého Divadla F. X. Šaldy bude vykraden film Monty Python and Holy Grail. Tento pátek zde totiž proběhne premiéra jednoho z nejúspěšnějších světových muzikálů posledních let – Monty Python´s Spamalot.

Autory úspěšného muzikálu, který spatřil světlo světa na Broawayi v New Yorku v roce 2005 a stal se z něj jeden z nejúspěšnějších muzikálů posledních let, jsou Eric Idle a John Du Prez. Inspirací jim byl jak jinak než film film Monty Python and Holy Grail od kompletní montypythonovské šestice – G. Chapman, J. Cleese, T. Gilliam. E. Idle, T. Jones a M. Palin. Muzikál získal řadu ocenění a získal mimo jiné i cenu Tony pro nejlepší muzikál sezóny 2004/2005.

Muzikál je plný britského humoru, díky kterému se komediální skupina Monty Python stala slanou na začátku sedmdesátých let a její popularita i nadále trvá, přestože skupina spolu od roku už nepůsobí. V tomto ztvárnění však není pojata parodicky jen tematická látka, ale i sám muzikálový žánr. Film, který je jeho předlohou, vznikl v roce 1974. Hlavním motivem, s níž si film pohrává, je legenda o králi Artušovi.

Artuš se vydává se sluhou na cestu po Británii, aby vytvořil družinu nejlepších rytířů, s nimiž se vydává hledat svatý Grál. Tímto úkolem jej pověřil Bůh, který se mu zjevil. Skupina v čele s Artušem tak putuje zemí a setkává se s podivnými překážkami a bizarními postavami.

Liberecké divadlo uvádí hru v překladu Adama Nováka. Režie se ujal Petr Palouš, který je s tvorbou skupiny velmi dobře obeznámen, neboť vytvořil titulky pro seriál Monty Pythonova létajícího cirkusu. Choreografii vytvořil Martin Picek, který stál před devíti lety za úspěšným uvedením muzikálu Donaha!. Aby se návštěva tohoto muzikálu stala skutečně kvalitním kulturním zážitkem, bude uváděn v doprovodu živě hrajícího orchestru, který povede Dalibor Tuž.

V hlavních rolích se představí Zdeněk Kupka, Martin Stránský, Tomáš Dianiška či Martin Polách. Jako host byl přizván Roman Říčař. V roli Jezerní dámy, která je zpěvácky velmi náročná, bude alternovat Karolína Baranová a členka opery Divadla F. X. Šaldy Věra Poláchová, která tak bude mít příležitost zazpívat si duet se svým manželem.

Monty Python´s Spamalot s podtitulem „muzikál láskyplně vykrádající film Monty Python and Holy Grail" bude mít premiéru v Divadle F. X. Šaldy v pátek 25.4.2014 od 19 hodin.

V České republice byl muzikál uveden již v roce 2010 a to v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, které uvedlo muzikál v témže překladu od Adama Nováka. Režisérem představení byl Roman Meluzín.

Související

Více souvisejících

Divadlo F. X. Šaldy Liberec muzikál

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy