Jak si Balzerová poradí s hroutící se Pazderkovou a rebelující Doležalovou?

Praha – V Divadle Na Fidlovačce se chystají velké oslavy. U diváků populární inscenace Tři holky jako květ od irské autorky Elain Murphyové oslaví v Divadle Na Fidlovačce už stou reprízu.

Od září 2011, kdy měla hra svojí českou premiéru, byla uvedená hra hojně navštěvovaná nejen v Praze, ale i v jiných městech České republiky, kam se trojice hereček s inscenací vydávala. Po dvou a půl sezónách se tak dočaká sté reprízi inscenace prvotiny irské herečky a dramatičky Elaine Murphyové Tři holky jako květ, která pojednává o mezigeneračních vztazích.Rozhodně se však nejedná o nudnou hru, jak by se mohlo z tohoto krátkého popisu zdát. Hra je plná humoru a sebeironie.

Na jevišti se střetávají tři světy, tři silné životní příběhy tří žen různých generací, které se svěřují se svými radostmi, trápeními i s nejskrytějšími tajemstvími. Eliška Balzerová jako babička pečující o svého nemocného manžela se na pódiu potkává s Ivou Pazderkovou, která hraje její dceru, hroutící se prodavačku z dámského oddělení. Jako diblík vnáší do jejich existence chaos Marie Doležalová jako rebelující maturantka. Režie hry se ujal Jan Jirků.

„V repertoárovém divadle se tak často nestává, že za dvě a půl sezony dosáhne inscenace 100. reprízy. Když jsme s překvapením zjistili, že se v dubnu k hranici stovky blíží představení Tři holky jako květ, rozhodli jsme se pozvat na tuto událost autorku hry paní Elaine Murphyovou. S nadšením naše pozvání přijala a vybrala si z námi nabízených termínů přesně 100. reprízu," uvádí herečka a ředitelka divadla Eliška Balzerová.

100. repríza bude uvedena 29.4.2014 na Komorní Fidlovačce. Po představení se uskuteční ve zdejším sále setkání a simultánně tlumočená beseda s autorkou Elaine Murphyovou, kam jsou srdečně zváni i ti, kteří se představení nezúčastní. Na besedu není možné rezervovat místa.

Pokud však nebudete mít do Divadla Na Fidlovačce cestu, můžete se těšit na záznam hry, který brzy inscenaci pro její úspěch uvede Česká televize ve svém programu.

Hra Tři holky jako květ (Little Gem) měla premiéru v roce 2008 na dublinském Fringe festivalu. Elain Murphyová za ni byla nominována za nejlepší hru roku. V roce 2009 byla hra oceněna Společností irských dramatiků a scénáristů jako nejlepší hra roku. V témže roce Merphyová získala řadu dalších ocenění, na Fringe festivalu dokonce hlavní cenu.

Elain Murphyová se před pár lety rozhodla se svým životem něco udělat. Pozici zaměstnankyně telefonní společnosti nenáviděla, a proto se rozhodla odreagovat na večerních kurzech herectví. Brzy si ji všiimli filmoví režiséři a objevila se v několika filmech a seriálech. Zároveň začala pracovat na částečný úvazek v organizaci Women´s health, kde se setkávala s ženami ve složitých životních situacích. A právě jejich příběhy se staly inspirací ke hře Tři holky jako květ.

Související

Více souvisejících

Divadlo Na Fidlovačce Eliška Balzerová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy