Chlípný Hrušínský si utahuje z Freimanové

RECENZE – Jeviště Divadla Bez zábradlí se proměnilo na penzion pro vysloužilé umělce. V roli čtyř bývalých operních zpěváků se objevila čtveřice vynikajících českých herců, kteří ve hře Ronalda Harwooda „Kvartet“ rázem zestárli o dvacet let.

V penzionu pro vysloužilé operní umělce se setkává čtveřice, která spolu kdysi slavila úspěchy na pódiích. Jejich vztahy však kalí minulost, kterou někteří z vlastní paličatosti nechtějí hodit za hlavu, ačkoli poslední roky svého života jsou odkázáni jen na sebe navzájem.

Problémem minulosti je manželství Jean a Reggieho, ze kterého Jean utekla. Tenkrát měla dojem, že má důvod ze vztahu zmizet, ale dnes už partnerské vztahy hodnotí jinak, než za dob svého rozverného mládí.

Reggie, který v penzionu neustále svádí boj s pečovatelkou kvůli džemu, nakonec Jean odpustí, přestože ji vystát není příliš snadné. Na svojí velkolepou, i když krátkou kariéru Jean ne a ne přestat myslet a nahlas vzpomínat.

Celou atmosféru, která se nyní točí kolem dávného konfliktu, rozveseluje Wilfred, který si utahuje ze všeho a ze všech. S největší oblibou si tropí žerty z krapet pomatené Cissy, které adresuje chlípné poznámky, což Cissy z určitého důvodu nikdy nerozhodí.

Cissy přijde po návštěvě zahrady, kde obdivuje mužného zahradníka, s myšlenkou, která je olejem přilitým do ohně ve vztahu Jean a ostatních. Cissy chce na oslavách narození Giuseppe Verdiho po dlouhých padesáti letech znovu společně zapět kvartet z Rigoletta. Jean rozzuřeně nápad odmítne, což publiku lehce namyšlenou Jean ještě více oddálí.

Trojice se ji snaží přesvědčit, ale marně. Po dlouhé době však i přes své odmítnutí nápadu Cissy Jean získá sympatie naprosto všech, jak kolegů, tak diváků. Ač se to následující zdá nesmyslné, kvartet z Rigoletta začne čtveřice umělců intenzivně připravovat a na závěr si jej publikum může vychutnat v plné své kráse v působivém závěru představení.

Psali jsme:
Kvartet zasloužilých bardů v čele se Švandovou skončí tam, kde nikdy skončit nechtěl
 

Vše se odehrává mezi jednoduchými kulisami, které se rázem z hudebního salónku promění na dvě divadelní šatny, kde se operní zpěváci připravují na vystoupení a ve Wilfredově případě i komické doplnění kostýmu. Jako mávnutím kouzelného proutku se pak z šatny objeví kvartet na jevišti v záři reflektorů.

Britská komedie v nastudování herců Divadla Bez zábradlí má jiskru a spád, což je dáno skvělým obsazením i nastudováním režisérem Petrem Slavíkem. Ačkoli má hra nějaká temná místa, kterým se soubor nemůže vyhnout, drží-li se Harwoodova scénáře, většinu doby se divák při sledování hry baví.

Mnohdy je ovšem nutné býti krapet cynikem. Zvlášť tehdy, když začne perlit Wilfred, kterého hraje Rudolf Hrušínský tak, jako by mu role vilného staříka, který vymýšlí šaškárny od rána do večera, byla šitá přímo na míru.

Ostatně tak tomu je i u dalších tří herců. Pokud by člověk neměl tu čest se s herci setkat, pomalu by po zhlédnutí představení uvěřil, že je Zdeněk Žák (Reginald) protivný a Jana Švandová (Jean) namyšlená. Až tak se do svých rolí dokázali položit. A lehce popletenou seniorku Cissy si v podání Veroniky Freimanové pro její roztomilost jednoduše zamilujete.

Pokud budete mít příležitost někdy navštívit Divadlo Bez zábradlí, hru nelze než doporučit, neboť vás dokáže rozesmát a při odchodu z divadla se budete usmívat od ucha k uchu. Ovšem představení není vhodné pro ty, kteří nemají smysl pro humor, a ty diváky pokročilého věku, kteří nezastávají zásadu seniorského operního kvartetu NSL – „Nesmíš se litovat".

Premiéra hry proběhne v pondělí 28. dubna od 19 hodin v Divadle Bez zábradlí. Nejbližší reprízy jsou pak na programu 3., 6. a 14. května a 1. a 25. června.

Související

Cikáni jdou do nebe

Divadlo Bez zábradlí bude mít v budoucí sezóně nové vedení i nové hry

Divadlo Bez zábradlí zahajuje již dvacátou osmou sezónu, ve které nabídne několik premiér. Mimo jiné bude také hostit Prague Shakespeare Company a nabídne bohatý doprovodný a vzdělávací program. Dochází také ke změně ve vedení. Do nových rukou definitivně divadlo přejde začátkem příštího roku.
Cikáni jdou do nebe

RECENZE: Cikáni jdou do nebe. Balada, která vyprodala Divadlo Bez zábradlí

RECENZE – Opatření skončila a některá divadla začala hrát. Patří mezi ně i Divadlo Bez zábradlí, které mělo na své vystoupení Cikáni jdou do nebe vyprodáno. Příběhu o touze po svobodě vévodí temperamentní tance a romská hudba. Herci se přitom stíhají vydýchávat jen díky potlesku obecenstva, hlasité výstřely duní divadlem a za mrskaní biče se odehrávají vášnivé erotické scény. Vše toto charakterizuje představení režírované Radkem Balašem, které i přes jednoduchý příběh dokáže zaujmout.

Více souvisejících

Divadlo Bez zábradlí Veronika Freimanová Jana Švandová (herečka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy