Legendární „Zářící“ hodlají dobýt filmové plátno

Psala se druhá polovina roku 1973, děti školního věku zasedly do škamen a ti šťastnější z nich třímaly v ruce časopis ABC. Kromě obvyklých „déček“ mnohé z nich zaujal komiksový seriál z neznámé Žluté planety obývané kmenem Gron-c-chů. Tehdy mohl málokdo tušit, že se sága Zemi tolik podobného světa vydává na svou dlouhou pouť.

Sluší se podotknout, že prapůvodem pro uvedené příběhy byly povídky ze sbírky Vlastislava Tomana nesoucí jméno Příchod bohů (SNDK, 1966). Po prvních Příhodách malého boha následoval v dalším (přesněji devatenáctém) ročníku Příchod bohů a trilogie byla završena Kruanovými dobrodružstvími. Úspěch byl obrovský, kreslíř seriálu František Kobík ve spolupráci s Václavem Šorelem vytvořili sérii modelů, ať už to byl šestinohý robot, domorodci zvaný Malý Bůh, přijímací modul titulovaný „Vejce Zářícího" či přepravní „koně" dvojice Pozemšťanů Arta a Liny. Úžasná popularita dokonce nastartovala druhou vlnu vydávání oblíbených Speciálů ABC – v tom prvním „novodobém" vyšla celá trilogie znovu pod souhrnným názvem Pod paprsky Zářícího (1985). Toman pak ještě pokračoval v příhodách Kruana a jeho přátel ve dvou dalších seriálech Kruanova cesta (1988) a Kruan a bohyně (1995). Poté se bohužel musel ze zdravotních důvodů rozloučit s prací kreslíř František Kobík a další pokus oživit příhody ze Žluté planety skončil (snad i díky novému grafickému ztvárnění) předčasně – nesl název Kruan a Pozemšťané a autorsky se pod něj podepsal Filip Škoda. Prozatím se svět Žluté planety uzavřel v roce 2009 dvacetidílným Kruanem a Služebníky zla (kreslil Michal Kocián). Nikoli však reprízy především úvodní trilogie, ať šlo o Velkou knihu komiksů nebo speciální sešit Kultovní komiksy z ABC (2008). Vůbec poprvé se všechny příběhy sešly v jednom vydání až dlouhých 40. let od začátku celé série v sebrané Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana (2013). Kdo by si chtěl o osudech postav ze Žluté planety přečíst podrobněji, může nahlédnout do I. svazku Encyklopedie komiksu 1945-1989.

Půl milionu vytištěných exemplářů a možnost si přečíst Kruana & spol. v e-aplikaci pro chytré telefony vracelo a vrací mnohé jeho věrné čtenáře do dětských let. Právě tam, kde nejednou vznikaly představy, jak by asi všichni ti Gron-c-chové, Ron-o-tové, Hor-Tidé, Bug-ové a další postavičky vypadaly v pohyblivé verzi. Nezůstávalo jen u představ, sám pan Toman dostal nejeden dopis s otázkou, zda není pomýšleno či se nepřipravuje filmová adaptace. Autor přiznal, že by se chtěl dočkat takového zpracování, vždyť jeho Zářící přišli i s propracovaným doplňkovým sortimentem celých pět let před kultovní sérií Star Wars. Čas značně pozměnil možnosti filmařů a udělat „hýbacího" Malého boha, náčelníka Ru či kněžku Kan už není taková utopie.

Ve stejném roce, kdy se ke čtenářům dostalo souhrnné vydání všech příhod ze Žluté planety, zahájili režisér Tomáš Krejčí, scénáristé David Šenk a Robert Geisler (držitel Českého lva) a kameraman David Ployhar práci na hrané adaptaci tohoto kultovního komiksu. Vůbec nešlo o jednoduchou činnost, jen scénář se dočkal čtyř verzí a v současné době se ještě uvažuje o dalších dvou. Byly zrealizovány dvě půlminutové předtáčky coby test zpracování komiksové předlohy. Zároveň se na portálu HitHit.cz rozjela podpůrná kampaň celého projektu, aby se podařilo ho především po finanční stránce uspokojivě pokrýt.

„Na Kruanovských komiksech jsem vyrostl a tak cítím o to větší odpovědnost ohledně realizace filmu. Dobře vím, jak by třeba mě coby fanouška špatná adaptace naštvala," vyjádřil se režisér Krejčí. Padla už i první jména v oblasti obsazení, mezi nimiž figurují Filip Cíl, Bára Bálková, Václav Jiráček, Denisa Pfauserová, Petra Žďárská, Jan Holík, Roman Říčan či Marie Doležalová.

EuroZprávy jsou mediálním partnerem celého projektu. O dalších krocích a práci na filmové adaptací Zářících vás budeme pravidelně informovat.

Můžete rovněž navštívit stránky týkající se kampaně projektu na stránkách www.HitHit.com nebo zavítat na Facebook.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

komiksy Kruanova dobrodružství Tomáš Krejčí

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 2 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 3 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy