Janeček: Mohl jsem v klidu dožít, ale jde mi o ČT

Praha - Na vyžádání Parlamentních Listů napsal generální ředitel ČT Jiří Janeček materiál, ve kterém vysvětluje nedávné změny v České televizi.

Jiří Janeček se mimo jiné pozastavuje nad tím, že největší rozruch spojený s nutnými změnami v televizi veřejné služby vyvolávají personální otázky. „Kdo bude ředitelem toho či onoho úseku? Pro média dominantní otázka a přesto naprosto marginální záležitost pro budoucnost," píše Janeček.Připomíná proto, že žádná pozice není na doživotí a že po nevyhnutelné transformaci musí přijít nový management. „My jsme ještě, obrazně řečeno, analogoví. Ti noví budou úplně digitální. Vzděláním, zkušenostmi, strategií i praktickými zkušenostmi. Ten, kdo přijde po mně, bude manažerem pro nové digitální mediální prostředí," čeká Janeček od svého nástupce nejen změnu stylu a priorit, ale zároveň i to, naváže na to, se udělalo od roku 2004.Digitalizace definitivně změnila televizní světGenerální ředitel přiznává, že se mu mnozí diví, proč přistupuje ke změnám, vystavuje se mediálním útokům a komplikuje si život, když by mohl šestileté funkční období přežít s využitím rezerv a bez problémů. „Jenomže to co platí pro mne, neplatí pro Českou televizi. Není možné čekat, že se současný vývoj zvrátí, že oslabí komerční vysílatelé, že se diváci vrátí masově od internetu k televizoru. Televizní svět se digitalizací definitivně změnil," přesvědčuje Janeček, že ho ke změnám vede zájem o budoucnost veřejnoprávního média.Šéf České televize je přesvědčen, že restrukturalizace na bázi čtyř programových okruhů ve spojení s novými médii vytvoří ojedinělý propojený multiplatformní a multimediální „vysílací" prostor. To umožňuje profilaci jednotlivých programů a zároveň zachovává jednotnou tvář média. „Zpětná vazba od diváků bude pro Českou televizi ještě důležitější než v minulosti. To není o sledovanosti, to je o znalosti diváckých očekávání a potřeb," vysvětluje Janeček.Šest let čekání by veřejnou službu přišlo hodně drahoTen upozorňuje na to, že obrovské změny, ke kterým každým dnem dochází, jsou nutné a vyvolané vývojem mediálního prostředí. „Každý den vznikají nové příležitosti a zároveň se objevují nové hrozby. Mým úkolem je Českou televizi na takové podmínky adaptovat. Proto nemůžu využívat dobré situace České televize, čekat a užívat si své druhé funkční období. Šest let čekání by Českou televizi a samozřejmě i veřejnou službu jako takovou mohlo přijít hodně draho," odpovídá Janeček všem, kteří mu radí, aby si nekomplikoval život.

Související

Jiří Janeček

Ke jmenování do RRTV Sněmovna navrhla i bývalého ředitele ČT Janečka

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna navrhla mimo jiné bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset.
exředitel ČT Jiří Janeček

Exšéf ČT Janeček promluvil: Ničí ho zákeřná nemoc!

Praha - Křeslo ředitele veřejnoprávní České televize Jiří Janeček opustil loni. Když po osmi letech ohlásil svou rezignaci, mnohé to zaskočilo. Až nyní prozradil, proč skutečně odešel - trápí ho zákeřná nemoc a podstoupil i řadu chemoterapií, které ho ničí ještě víc. Informuje o tom server Super.cz.

Více souvisejících

Jiří Janeček

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy