Zdeněk Troška hlásí: OBSAZENO!

Praha - Přípravy na natáčení nového filmu Zdeňka Trošky Strašidla jsou v plném proudu. Zdeněk Troška má nejen vybrané lokace, ale především obsazené všechny role této rodinné komedie. Zpravodajský server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem filmu.

Film je o rodině strašidel, která žije v polorozpadlé vile na kraji města a je trnem v oku sousedům a „úřednímu šimlovi".  Jednoho dne dojde zástupcům místního úřadu trpělivost a vyšlou úředníka Jindřicha Patočku, aby nájemníky vily vystěhoval.   Tak tedy zní ortel, vynesený úředníky nad rodinou hejkala Huga. Ta se skládá z  nadpřirozených bytostí – manželky Huga/čarodějnice Patricie, jejich dvou dětí Ester a Eleonora, čarodějky tety Žofie, vodníka Bubly a víly Jitřenky. Občas za Patricií přiletí na návštěvu její první láska upír Ignác z Temešváru. Konec rodiny se zdá být neodvratný. Dům má být vyklizen, čemuž chtějí strašidla za každou cenu zabránit. Jednají s úředníkem Patočkou, který má jejich případ na starosti a ten se nechá jejich prosbami oblomit a poradí jim, co mají dělat. Vše vypadá jednoduše, ale bude to ovšem mnohem obtížnější, než by se mohlo zdát.  Na celou rodinu čekají nástrahy neznámého světa smrtelníků. Odvážné hrdiny za pomoci kouzel a magie čeká nelehký úkol, jak přelstít úředního šimla a udržet rodinu pohromadě. Ale jejich svérázný život, neutuchající láska a pocit soudržnosti, jsou mnohem víc silnější, než nástrahy smrtelníků.

Aniž to tušíme, strašidla a nadpřirozené bytosti žijí mezi námi. Náš film přichází s  fiktivním světem a jeho vlastní mytologií a zákonitostmi. Nápad vytvořit film z prostředí kouzel a nadpřirozených bytostí je zajímavou výzvou - zkombinovat realitu s nadreálnem, tj. svět lidí se světem nadpřirozena.

Když jsme se snažili přijít na to, proč jsou staré české rodinné komedie tak úspěšné, odhalili jsem několik věcí. Nejsou odtrženy od lidského cítění a vnímání, je v nich lidský motiv a jasné rozlišení dobra a zla, nečekané a velkolepé řešení krizových situací, ve kterých se hrdinové ocitají. Rodinná komedie „Strašidla" má ambice se vrátit žánrově do světa fantazie a pobavit diváky příhodami nadpřirozených bytostí a chce se navrátit ke klasickým trikovým technologiím, jakými byly natočeny takové trvalky jako „Arabela", „Dívka na koštěti" nebo „Jak utopit doktora Mráčka".

Kostýmní výtvarnice Lucie Ulíková a umělecká maskérka Nevena Thielová v současné době dokončují kostýmy a masky všech strašidel.  Střihač Dalibor Lipský, který bude zároveň řešit triky, probírá s režisérem Troškou a pomocným režisérem Kališem všechny trikové záběry, které jsou ve scénáři. A není jich zrovna málo.

Námět scénáře filmu Strašidla napsal Jiří Kos, scénář pak napsal Zdeněk Troška a Marek Kališ. Film režíruje Zdeněk Troška, producentem je Fénix Film - Dana Voláková a Michaela Flenerová. Za kamerou je Martin Duba, filmovou hudbu složí Miloš Krkoška, výtvarnou stránku filmu má na starosti Martin Martinec a zvuk bude dělat Martin Ženíšek.

Film se bude natáčet v interiérech i exteriérech Středočeského kraje, konkrétně v Lítni, Řevnicích, na zámku Líšno, v lázních Toušeň a v Praze.

V hlavních rolích se objeví Tereza Kostková, Carmen Mayerová, Jiří Dvořák, Bronislav Kotiš, Sára Sandeva, Vladimír Polívka, Tereza Bebarová. Sekundovat jim v rámci více než třicetidenního natáčení budou další známé tváře jako Petr Nárožný, Václav Postránecký, Matěj Hádek, Anna Polívková, Karel Dobrý, Jana Bernášková, Martin Pechlát, Petr Čtvrtníček, Aleš Háma, Andrea Nakládalová, Jitka Sedláčková  Malvína Pachlová či Pavel Slabý.V dětských rolích pak Nela Řehořová, Petr Šimčák, Aneta Procházková, Vladěna Havlíčková, Matěj Kraus a Matěj Vlček.

Strašidla se budou natáčet od 23. září do konce října, do kin mají dorazit 18. srpna 2016.

Distributorem je společnost Falcon.

Související

Zdeněk Troška, režisér Rozhovor

Troška: Dobro vítězí nad zlem? Vidím agresi, násilí a boj. Chtěl bych natočit i ruskou pohádku

ROZHOVOR - Před několika dny dorazila na plátna kin nová pohádka režiséra Zdeňka Trošky s názvem Strašidla. Při této příležitosti režisér v rozhovoru pro EuroZprávy.cz prozradil, že žánr, který se v Česku vždy těšil velké oblibě, je sice nesmrtelný, ale mění se. Objevují se totiž i pohádky plné násilí a agrese a pravý smysl žánru se tak mnohdy zanedbává.

Více souvisejících

film Strašidla Zdeněk Troška

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy