Poslední Bond "Spectre" se potácí v kruhu, nejen dějovém. Může ještě něčím překvapit?

RECENZE - Do kin dorazil toužebně očekávaný, čtyřiadvacátý agent 007. S tvrdou vizáží Daniela Craiga a napříč celým světem. Jako nádavkem bojujícím o svou holou existenci.

Jsou případy, kdy odpůrci nějakého žánru mohou být zaskočeni zcela novým pojetím a dokáží ocenit kvalitu. U "bondovek" něco takového nehrozí. Existuje jedna dějová linie a na ní se jako na vánoční stromek věší ozdoby - někdy jsou jiné, obvykle se téměř nikdy neumístí na stejnou větvičku. Ale nikoho nenapadne místo klasického jehličnanu použít palmu nebo kaktus. A to je právě jedna z "hodnot" Bonda.

James tentokrát vyráží po stopách organizace, která propůjčila jméno samotnému filmu. Postupně před ním vyvstávají lumpové, kteří by měli dávno zkoumat rostliny zespodu, do cesty se mu vhodně a očekávaně připletou krásné ženy bez ohledu na mládí či zralý věk, využije něco technických novinek z dílny všeuměla Q, zdemoluje i nějakou budovu v Mexico City, pak v Maroku, nakonec v Londýně, je otloukán jako legendární píšťalička, přesto zůstává jeho tvář jednoho výrazu bez sebemenší poskvrnky, je tradičně neprůstřelný, ale sem tam už se podaří ho klepnout natolik, že stráví nějakou chvilku v bezvědomí. Tentokrát si odpustí tank, o to bravurněji pilotuje letadlo, lhostejno zda s křídly nebo bez.

Nenechte se mýlit, tohle je doktorka Swannová (zdroj: Sony Pictures)

Přičtěme jeho tradiční spolupracovníky M a Q, potom jednoho ambiciózního šéfa C, provázanou snahu o ovládnutí světa, hodně výbuchů a zdemolovaných prostředků, zmíněné Mexiko, Londýn a marockou poušť plus zasněžené svahy rakouské a věčné město Řím. A když to sečtete a dvakrát podtrhnete, zjistíte, že nadsázka se stává řemeslnou a pečlivě časovanou podívanou, vytrácí se odlehčený šarm a sem tam vtipný nadhled. Jestli se vám koutky zvednou za celé dvě a půl hodiny jednou nebo dvakrát, pak jde o hodně optimistický odhad. 

Když se díváme na některé scény, tak se nám neodbytně vybavují různé jiné případy, kdy už nám to na plátně před očima běželo. Bond tak připomíná kompilaci skladeb známé skupiny, ale nikoli Best of, nýbrž něco na způsob B stran singlů zavátých časem. Nelze nikomu nic vyčítat, scénáristé se nejspíš snažili a režisér plus herci s maximálním úsilím natěsnali postavy do těch škatulek, kam prostě patří nebo mají patřit. Ale každý seriál, pokud se neřadí do rodiny nekonečných hrůz, střídá tempo a napětí, snaží se nás překvapit nebo zaskočit místem, které bychom nečekali. SPECTRE dusá rovnoměrným, oproti předchozím "craigovkám" možná lehce pomalejším, ale vytrvalým klusem. Navíc, a to je asi největší nedostatek, je vše nesmírně čitelné a odhadnutelné, jestliže ve filmu jedna z postav řekne, že mu po odhalení zločinných záměrů záporácké smetánky začíná všechno zapadat do sebe, to samé platí i pro děj a použití některých předmětů - přesně vybyde na to či ono místečko, nic není nenápadně zahaleno tajemstvím nebo prostě vymizí a nechá nás na pochybách. A pokud se vznáší na začátku nad celým projektem "00" stín možné likvidace, ani tady není žádná šance týkající se ilegality 007 - už jenom proto, že Bond s pořadovým číslem 25 se chystá.

Hodně nepříjemný rozhovor, zejména pro Bonda, ač v tuto chvíli není vidět (zdroj: Sony Pictures)

Známé jsou okolnosti, že Mendés nechtěl režírovat a Craig odmítal hrát, absence dlouholeté M v podání Judi Dench (ale nebojte, přesto se jí v jisté formě dočkáme), sem tam nějaké to zranění nebo dokonce průlomová možnost, že by agent 007 měl poprvé tmavou pleť. To vše, stejně jako pracovní, nepříliš originální název Bond 24. už bylo mohutně a dlouho rozebíráno nejen na sociálních sítích, ale i tématicky odpovídajících serverech. Najdeme tu pochopitelně odkazy do minulých dílů, dokonce i na zcela první bondovku Dr. No, ale jsou to jen neškodné žabky na dějově poněkud stojaté vodě. Je tu sice občas sympatická snaha nějak stylové klišé nabourat, což je třeba případ dlouhé scény příchodu Bonda do mexického hotelu natočené na jeden zátah, ale i to už diváci znají třeba z Birdmana, nebo českého filmu Hany.

Z hlediska zarytých fanoušků Jamese Bonda je všechno v naprostém pořádku. Je to blockbuster se vším všudy - hudba hřmí, ploskolebí knechti padají jeden za druhým, havárie strojů těžších vzduchu vždy přežívají ti nutní pro další scénu, pyrotechniky je více než dost, máme tu i nezbytné honičky, rudé odpočítávající displeje, dočkáme se i pudové chtivosti a tradiční vodky s martini. Mimochodem, kdosi spočítal, že při takovém stylu života by Bond někdy kolem osmého dílu zemřel buď na AIDS nebo cirrhózu jater. Jinak se nelze zbavit pocitu, že nesmrtelný, nepřekonatelný, nedoběhnutelný a neodolatelný démon z pera Iana Fleminga žije už jen ze své podstaty. Jeho renovace se v tomto případě rozhodně nezdařila, a pokud ho něco drží nad vodou, je to většinou jen precizní filmové řemeslo a sázka na (bohužel už notně známou) jistotu.

Celkové hodnocení: 55 %

Tenhle Aston Martin DB10 bude k vidění jen ve filmu (zdroj: Sony Pictures)

SPECTRE

Hrají: Daniel Craig (James Bond), Christoph Waltz (Blofeld), Léa Seydoux (Madeleine Swann), Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q), Andrew Scott (C), Naomie Harris (Eve Moneypenny), Rory Kinnear (Tanner), Monica Bellucci (Laura Sciarra), Alessandro Cremona (Marco Sciarra), Dave Bautista (Mr. Hinx), Stephanie Sigman (Estrella).

Scénář: Jez Butterworth, John Logan, Neal Purvis, Robert WadeKamera: Hoyte van HoytemaHudba: Thomas NewmanRežie: Sam Mendes

USA, 2015, 150 minut, nevhodný do 15 letPremiéra ČR: 5. listopadu 2015

Související

Daniel Craig jako James Bond

Premiéru nové bondovky čeká kvůli koronaviru odklad

Kvůli šíření infekce koronaviru ve světě bude o několik měsíců odložena premiéra nového filmu o britském superagentovi Jamesi Bondovi s názvem Není čas zemřít. Produkce původně plánovala uvést pětadvacátou bondovku do kin v dubnu, dnes ale na twitteru oznámila, že se tak stane až v listopadu.

Více souvisejících

James Bond Daniel Craig - film Spectre

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy