VIDEO: Krejčíř chystal vojenský převrat na Seychelách. Film Afričan ukáže, jak

Johannesburg - V Jihoafrické republice se 17. listopad neslaví, a tak právě dnes začalo rozhodování o podílu viny na několika trestných činech, spojených s podnikatelem ing. Radovanem Krejčířem, jak zní jeho plný titul.

Rozsudek však nebude rozhodně znám tento rok, protože kolem jeho případu je stále mnoho nejasností i různých čachrů. "Padrino Krejčíř", jak ho ve své knize nazývá investigativní novinář Jaroslav Kmenta, má hodně dlouhé prsty a snaží se neustále ovlivňovat dění kolem sebe, i co se jeho budoucnosti týče.

Eskapády Krejčíře nejen na Seychelách divákům představí snímek Gangster Ka: Afričan (zdroj: Bioscop)

Ostatně o tom svědčí i epizoda, která plně vystihuje jeho velice svérázný přístup k řešení problémů. Po krátkém, dvouletém azylu na Seychelských ostrovech a jeho "toaletní anabázi" se Krejčíř rozkmotřil s nově zvoleným prezidentem a zakladatelem politické strany SPPF Jamesem Alixem Michelem a musel kvapně změnit podnebí. Kdo jednou "Káčko" odněkud vyštve, může si být jist, že se dočká odplaty. 

Dokládá to ostatně svědectví někdejší Krejčířovy "pravé ruky", Miloše Potišky, který k danému záměru uvedl: „Radek o převratu na Seychelách mluvil. S nějakými lidmi se bavil o výcvikovým táboře pro devět tisíc vojáků. Zřejmě na území Zimbabwe, nebo Mosambiku. Říkal: »Máme podporu ze Seychel. A jestli to klapne, budu mít navždy po problémech. Už se na mě žádný sračky nevysypou. Protože jestli do toho půjdu a vyjde to, mám jednu podmínku: Chci bejt ministrem financí.«Byl ješita. Ale šlo mu hlavně o diplomatický pas. Pro něj byl trest, že nemohl nikam cestovat a dřepět jen v JAR. Kdyby byl ministrem seychelské vlády a měl diplomatický pas, mohl by se na všechny z vysoka vykašlat.Káčko to myslel naprosto vážně. Přemýšlel o tom fakt udatně. Ale asi to byla utopie. I když u Radka nikdy nevíte..."

Stačilo málo a na Seychelách by se střílelo

Když pak Krejčíř kul pikle s další známou osobností organizovaného zločinu v JAR Cyrilem Beekou, plánovali vojenskou operaci hlídání přímořských hranic země. A nebyl by to Krejčíř, kdyby v takovém plánování nešel dál - už mu v hlavě klíčil plán, jak najaté žoldáky na rychlých člunech coby výsadek pošle na Seychely, aby tam jako vedlejšák provedli státní převrat. Ostrov, dávné to centrum soustředění královen krásy, zachránila justice v JAR, která stihla Krejčíře zavřít dřív, než se mohl ve svém životě stát ještě diktátorem.

Káčko se znal s prezidentem Reném a jak už to u něj bývalo zvykem, finančně podpořil jeho nástupce, kandidáta Michela. Jak už bylo řečeno, namísto vděku se opakovala historie z České republiky a Krejčíř musel prchnout před zkorumpovaným politikem do jednoho z posledních míst na světě, kde mu hrozilo relativně nejmenší nebezpečí.

(zdroj: bioscop)

Jeho záměr se dostal i do chystaného filmu Gangster Ka: Afričan, který se v kinech objeví 26. listopadu tohoto roku. V ukázce si můžete prohlédnout, jak všechoschopný boss nyní už jihoafrického podsvětí hodlal celou operaci zvládnout. 

Nebylo by to poprvé

Seychely nejdřív obsadili Portugalci, to bylo v roce 1505. Ty pak vystřídali Francouzi, po nich tu vládli Britové. Až v roce 1976 se dočkaly nezávislosti, ovšem jen na papíře. James Macham v čele Seychelské demokratické strany požadoval integraci v rámci Spojeného království, což se nelíbilo Seychelské lidové pokrokové frontě (SPPF). Když byl Macham na oficiální návštěvě v Londýně, na šest desítek aktivistů, majících za sebou výcvik v Tanzánii, provedlo pouhý rok po nabytí nezávislosti státní puč a do čela se postavil předseda SPPF France Albert René. Sice se dušoval, že o převratu neměl ani ponětí. 

Jeho vládu lemovalo několik pokusů dosadit na prezidentský post opět Machama, nejzávažnější byl pokus v roce 1981, ale Renému pomohli opět vojenské jednotky z Tanzánie. O rok později ustál i armádní vzpouru.

Související

Více souvisejících

Radovan Krejčíř seychely film Gangster Ka

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy