Film Lída Baarová se s novým trailerem chystá na předprodej vstupenek

Praha - Ten příběh je stále živý a v letošním roce, kdy jsme vzpomenuli 70. výročí konce II. světové války, ještě o něco více aktuální. Podle odhadů bude film Lída Baarová jedním z nejočekávanějších titulů příštího roku.

O náklonnosti říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse k české herečce Lídě Baarové se vědělo a v jedné epizodě jejich vztahu se dokonce jednalo o ožehavou záležitost Třetí říše. Ti dva se spolu setkali v roce 1936 a "Kulhavý ďábel", jak byl Goebbels kvůli své vadě chůze z dětství nazýván, byl dokonce ochoten rezignovat na svou politickou kariéru a vzdát se i manželky Magdy. 

Dva muži, kteří měli na život Baarové velký vliv - Adolf Hitler a Joseph Goebbels (zdroj: National Archives)

Milenci dokonce zpočátku dostali váhavé a alibistické požehnání od samotného Hitlera, jemuž bylo velmi nepříjemné, že se musí podobnými záležitostmi vůbec zabývat. Jenže Magda Goebbelsová měla v ruce více trumfů - přímou intervencí u samotného vůdce dosáhla toho, že Baarová upadla v Německu v nemilost, nesměla natáčet, sledovalo ji gestapo a měla zákaz opustit zemi. Přitom v roce 1937 v době, kdy pracovala na filmu Panenství, dostala nabídku na sedmiletou práci v Hollywoodu. Jak jsou cesty osudu nevyzpytatelné. Zamilovaná Baarová odmítla a její život od té doby pomalu směřoval k tragickým závěrům.

Trvalo to 15 let

Snímek režiséra Filipa Renče se zaměřuje právě na dramatické události v Lídině životě a zachycuje i její zoufalý úprk zpět do Československa po smutně proslulé Křišťálové noci. Věnuje se i jejímu mileneckému vztahu s tehdejší německou star první velikosti Gustavem Fröhlichem, s nímž se Lída poznala při natáčení filmu Barkarola (1935). Renč na přípravách snímku pracoval dlouhých 15 let. „Několikrát jsme spolu se scénáristou Ivanem Hubačem už opravdu začali pochybovat, zda se nám nakonec povede Lídu Baarovou na filmové plátno převést. To, že se to povedlo, považuji za velké vítězství," neskrývá nadšení a ulehčení režisér Filip Renč.

(zdroj: youtube.com)

Mezinárodní (a hvězdné) obsazení

Baarovou, jejíž občanské jméno znělo Ludmila Babková, ztvárnila Táňa Pauhofová, jejími osudovými muži budou hned dva herci známí z oblíbeného seriálu Komisař Rex. Goebbelse ztělesnil Rakušan Karl Markovics, druhdy populární a nešikovný komisař Ernst Stockinger, který ovšem zaujal diváky a kritiky ve snímku Ďáblova dílna (2007), pojednávajícím o skupině padělatelů peněz v koncentračních táborech, kde si zahrál postavu falzifikátora Sorowitsche, inspirovaného skutečnou postavou Adolfa Burgera. To Gedeon Burkhard, v Rexovi hrající komisaře Brandtnera, si na sebe bere podobu herce Fröhlicha. I Burkhard má na svém kontě několik významných počinů, kromě oblíbeného seriálu Kobra 11 jsme ho viděli ve filmu týkajícího se židovské otázky Poslední vlak (2006) nebo v Tarantinově opusu Hanebný pancharti (2009).

Významnou postavou je i slovenský herec Martin Huba v roli Lídina otce. I toho známe z nedávných děl, mezi něž můžeme zařadit Kawasakiho růži (2009) či Hořící keř (2010). Jednou z jeho posledních prezentací je seriál České století. Jeho filmovou partnerkou bude Simona Stašová v roli matky Baarové, která svou posedlostí po úspěchu a slávě dcery a snaze na ní participovat přispěje k nelehkému Lídině údělu. Přehlédnout nelze ani další výraznou ženskou postavu Magdu Goebbelsovou v podání Lenky Vlasákové, a křehkou a zranitelnou Annu Fialovou, hrající Lídinu sestru Zorku Janů. V příběhu se objeví i konkurentka a herecká sokyně Baarové Adina Mandlová představovaná Kateřinou Klausovou. A konečně za povšimnutí stojí i Jiří Mádl coby asistent filmové produkce společnosti UFA a platonický obdivovatel Baarové, a Pavel Kříž v roli říšského kancléře Adolfa Hitlera.

V 30. letech měla Baarová i vlastní vystřihovánku (zdroj: reprofoto)

Snímek se do českých kin dostane 21. ledna 2016, ale pokud chcete mít jistotu, že ho uvidíte mezi prvními, můžete využít předprodeje, jenž bude zahájen 10. prosince 2015. Zvolit můžete i verzi v podobě dárkového voucheru. EuroZprávy jsou mediálním partnerem filmu.

Související

Více souvisejících

film Lída Baarová Joseph Goebbels Lída Baarová

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy