V Los Angeles byly rozdány Zlaté glóby

Los Angeles - Na slavnostním galavečeru v Los Angeles byly rozdány Zlaté glóby, prestižní filmová ocenění udělovaná sdružením zahraničních novinářů v Hollywoodu.

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl snímek REVENANT Zmrtvýchvstání. Představitel hlavní role Leonardo di Caprio získal ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli a vysloužil si ovace ve stoje. Oceněn byl i režisér snímku Alejandro González Ińárritu. Cena za nejlepší muzikál či komedii patří snímku Marťan. Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů, udělují je zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Letošní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Film REVENANT Zmrtvýchvstání vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou. "Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře," řekl na pódiu Leonardo di Caprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Matt Damon. Cenu si odnesl za roli ve snímku Marťan, který vypráví o astronautovi, který během mise na Mars na planetě uvízne. Nejlepším animovaným snímkem je V hlavě. Ocenění za nejlepší cizojazyčný film získalo maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show provázel již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil. Se svými ostrými vtipy začal hned v úvodu. Nejprve oznámil, že se pokusí být milý. Hned vzápětí se ale opřel do amerického herce Seana Penna, který udělal rozhovor s uprchlým mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem. Ten utekl z věznice loni v červenci, Penn se s ním setkal v jeho úkrytu. Pak mu poskytl na dálku rozhovoru, který v sobotu zveřejnil časopis Rolling Stone. Mexickým úřadům to prý pomohlo k opětovnému zadržení Guzmána minulý týden pátek.

První sošku večera získala v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Britka Kate Winsletová, která si zahrála v životopisném dramatu Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Za nejlepší hudbu pro film byl oceněn italský skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ocenění pro nejlepší filmový scénář si odnesl Aaron Sorkin za snímek Steve Jobs.

I do oceněného Matta Damona, tedy spíše do jeho nejlepšího přítele Bena Afflecka, který má problémy v manželství s herečkou Jennifer Garnerovou, se moderátor Ricky Gervais neopomněl opřít. Damona označil za "jedinou osobu, které Ben Affleck nebyl nevěrný".

Související

Více souvisejících

filmy Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy