Bude letošní vyhlášení Oscarů provázeno skandálem? Není to vyloučeno

Hollywood - Pamatujete na název filmu Tahle země není pro starý? Nyní se objevují znepokojivé informace, které dělají pořadatelům Oscarů vrásky. Doprovází je slogan Tahle země není pro černý.

Slavný a záměrně protahovaný okamžik, kdy pětice nominovaných prožívá adrenalin. Zazní legendární And the Oscar goes to.... a padne jméno šťastlivce, který byl zvolen Akademií. Na sociálních sítích se však tento výrok posměšně mění na And the Oscar goes to... white only. Podobné debaty jsme četli už loni, ale letos ještě více zesílily a objevily se žádosti, aby ceremoniál byl ze strany černých herců bojkotován. Má Hollywood problém s uznáním černých a minoritních umělců? Považuje je za druhořadé občany a upírá jim místo v hlavním proudu filmového průmyslu v nominacích? Jde o to, aby anketa byla "bílou Oscarovou lilií? To jsou hlavní poznatky z twitterového účtu #OscarsSoWhite, který připomíná, že letos mezi nominovanými ve čtyřech hereckých kategoriích (hlavní a vedlejší herec a herečka) není ani jeden zástupce černé pleti. Už druhý rok po sobě.

Výzvu k bojkotu a následnou kampaň podpořila Jada Pinkett Smith, manželka hollywoodské hvězdy Willa Smitha. Týká se i režiséra Sheltona Jacksona "Spikea" Lee, který rovněž oznámil, že se nehodlá ceremoniálu zúčastnit. "Chtěl bych poděkovat prezidentce AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) paní Cheryl Boone Isaacs a radě guvernérů AMPAS za udělení čestného Oscara letos v listopadu. Jsem velmi vděčný, ale moje žena Tonya Lewis Lee a já se letošního předávání Oscarů nezúčastníme. Nemůžeme jej podpořit, ale to neznamená, že se chceme nějak dotknout Chrise Rocka a producenta Reggie Hudlina. Jak je ale možné, že se už dvakrát po sobě všech 20 kandidátů v hereckých kategoriích rekrutuje z bílých umělců? Čtyřicet bílých herců za dva roky a ani jedno černé zrníčko mezi nimi? Copak neumíme hrát? WTF!!!"

Will Smith je jedním z těch, kteří by si dle názorů nejen veřejnosti alespoň nominaci zasloužili (zdroj: Columbia Pictures)

Není bez zajímavosti, že sama Cheryl Boone Isaacs ve svém prohlášení poděkovala Spike Leeovi a přidala se ke kritice Akademie, které předsedá. Přiznala, že je opravdu velice zklamaná nedostatkem rozmanitosti letošních nominací doufá, že AMPAS může "udělat více".

Položme si tedy otázku - je to opravdu problém, nebo se jedná o politickou nekorektnost? Možná nám leccos napoví i následující údaj, ze 6300 členů AMPAS, kteří jsou zapojeni do filmového průmyslu, představují černoši pouze 2 % a méně než dvě procenta jsou latinskoamerického původu. Na poplach bijí samozřejmě i ženy, protože v AMPAS je 77 % mužů. A nic na tom nemění fakt, že v čele Akademie stojí žena.

Pokud si prohlédneme letošní nominace, většinou se klade otázka, jestli zástupci černé pleti a menšinových oblastí byli tak slabí, aby se do konečného výběru neprosadili. V této souvislosti se nejčastěji zmiňuje Samuel L. Jackson za svou roli majora Warrena v Tarantinově snímku Osm hrozných (The Hateful Eight), jehož výkon podle velkého množství názorů byl adekvátní s nominacemi; to samé platí i pro Willa Smitha ve filmu Diagnóza: Šampion (Concussion). Padala pochopitelně i další jména: Benicio del Toro (Sicario), Michael B. Jordan (Creed) nebo britský herec Idris Elba (No Nation). Ostatně s ohledem na recenze a ohlas by mohla být řeč i o Chiwetelu Ejioforovi za jeho roli Raye Kastena v Tajemství jejich očí (Secret of Their Eyes). Obdobně ostře byla kritizována i neúčast životopisného filmu Straight Outta Compton režiséra F. Gary Garyho v kategorii Nejlepší film roku.

Stallone v nominacích nechybí, Michael B. Jordan ano (zdroj: Warner Bros.)

Jada Pinkett Smith se ale nedomnívá, že vyhlášením bojkotu Oscarů jde o nátlak nebo dokonce "braní rukojmí". Vysvětluje to na svém twitterovém účtu: "Na Oscarech jsou lidé různé pleti vždy vítáni, například při předávání cen, jsou i zábavní. Ale uznání za naše umělecké výkony je velice řídké. Máme se tedy doprošovat uznání? To pouze snižuje důstojnost i moc. A my jsme důstojní lidé a máme i svou sílu!" Její prohlášení navazuje na video umístěné na Facebooku, odkazující na postoj černých a minoritních interpretů a umělců s ohledem na nedostatek respektu a uznání, kterému v rámci svých odvětví čelí.

Ačkoliv je to na první pohled absurdní, nachází se souvislosti s uměleckým světem a samotnou otázkou přístupu k lidem černé pleti. Nejde jen o to, že by byl Hollywood izolován od zbytku americké veřejnosti. Naopak se má za to, že odráží nejen kulturní normy, ale stav ve společnosti jako takové. Pokud vezmeme v úvahu statistiky za rok 2015, tak v počtu zabitých neozbrojených lidí v USA výrazně převažují černoši a další menšiny. Tato část populace také patří mezi nejvíce vězněnou na celém světě. Nejeden komentář tak praví, že maska rovnosti a svobody v "Zemi svobody", jak se Spojené státy rády nazývají, povážlivě sklouzla a odhalila nepříjemnou realitu, jejímž odrazem jsou i letošní Oscarové nominace. 

Ostatně režisér zmíněného filmu Osm hrozných, kontroverzní, uznávaný i zatracovaný Quentin Tarantino uvedl v interview zdůvodnění, proč se zúčastnil protestního pochodu hnutí Black Llives Matter v New Yorku: "Policejní brutalita je problém bělošské nadřazenosti." Jak se zdá, pořadatelé letošního předávání Oscarů čekají ještě mnohé perné chvíle.

Související

Koncertem italský mistr filmové hudby Ennio Morricone zahájil své evropské turné v Praze 15. ledna 2016.

Maestro Ennio Morricone vyhrál Oscara za hudbu k filmu The Hateful Eight

Los Angeles, Praha - Maestro Ennio Morricone získal Cenu americké filmové akademie Oscar za hudbu k filmu Quentina Tarantina The Hateful Eight. Legendární skladatel byl na zlatou sošku nominován už 5x, Oscara ale získal jen v roce 2007 za celoživotní dílo. Nyní mu vítězství přinesla hudba, kterou v červenci 2015 nahrál v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem.

Více souvisejících

film Osm hrozných (The Hateful Eight) Will Smith (herec) Sylvester Stallone

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy