Kdo dostane Českého lva? Nejvíc nominací má snímek Ztraceni v Mnichově

Praha - Komedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově získala 15 nominací na Českého lva, dvanáct jich mají Kobry a užovky Jana Prušinovského. Devět nominací obdržel debut Slávka Horáka Domácí péče a stejný počet pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců. Film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera získal osm nominací.

Laureáti převezmou ocenění 5. března v pražském Rudolfinu, moderátorkou večera v přímém přenosu České televize bude opět Lucie Výborná.

Celkem 119 členů ČFTA vybíralo ze 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015. O České lvy se utkají v 15 kategoriích.

Novinkou 23. ročníku je udílení cen za televizní tvorbu. Zapojily se Česká televize, TV Prima, TV Nova, HBO Europe a TV Barrandov, které do tří kategorií nominovaly vybraná díla. Akademici o nich rozhodnou ve druhém kole hlasování.

Na dnešní tiskové konferenci ČFTA byli vyhlášeni i vítězové nestatutárních cen - za nejlepší filmový plakát a ceny filmových fanoušků. Jsou jimi Michal Tilsch, tvůrce plakátu filmu Kobry a užovky, a režisér tohoto snímku Jan Prušinovský. Letos poprvé převzali vedle diplomů skleněné sošky designéra Jakuba Berdycha.

Českého lva za nejlepší dokument může získat jeden z pětice snímků Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek), Filmový dobrodruh Karel Zeman (režie Tomáš Hodan), Mallory (režie Helena Třeštíková), Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková), Vlna vs. břeh (režie Martin Štrba).

Do kategorie Nejlepší film byly nominovány s trojicí s nejvyšším počtem nominací i snímky Fotograf režisérky Ireny Pavláskové a Schmitke Štěpána Altrichtera.

Sošku Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli mohou získat herečky Alena Mihulová za film Domácí péče, Máša Málková za film Fotograf, Tereza Voříšková za roli ve filmu Laputa, Martha Issová za Sedmero krkavců a Jana Plodková za Ztraceni v Mnichově.

Z jejich mužských kolegů pak Boleslav Polívka za film Domácí péče, Karel Roden za roli ve filmu Fotograf, Hynek Čermák za Gangster Ka, Matěj Hádek za Kobry a užovky a Martin Myšička za roli ve snímku Ztraceni v Mnichově.

Související

Více souvisejících

Český lev film Ztraceni v Mnichově

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy