Ženy a graffiti? Emancipace dostala nový rozměr

Praha - Po více než sedmiletém natáčení vstupuje do kin dokument Girl power, který jako první na světě mapuje fenomén ženského graffiti. Ve filmu se představí graffiti writerky z 15 měst světa od Prahy, přes Moskvu, Kapské Město, Sydney, Biel, Madrid, Berlín, Toulouse, Barcelonu až po New York.

Hlavní hrdinka a pražská writerka Sany říká: „Graffiti komunita je tvořena v drtivé většině muži, mezi kterými panuje často názor, že graffiti a především to ilegální, není věc pro holky. Přesto se ženy v graffiti za poslední roky více emancipují." Tento dokument mapuje příběhy žen, které v mužském graffiti světě obstály."

Jakub Stránský z městských projektů BU2R, které podpořily dokončení snímku dodává: ,,Film však není jen vhledem do ženského graffiti světa. Zachycuje také silný příběh české writerky Sany, která se v roce 2008 rozhodla emancipaci žen v graffiti zachytit a dát jim tak možnost se vyjádřit,"Sany natáčela dokument Girl power dlouhých 7 let, uvidíme nejen její život, ale i její motivaci a měnící se hodnoty. Představí nám svojí rodinu, která o jejím druhém životě vůbec netuší. I přesto, že si Sany sáhla až na dno svých sil, nevzdala se snu o natočení dokumentu, který v naší historii nemá obdoby.

Premiéra filmu bude uvedena 27. února

film Girl power

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy